ΕΟΔΥ: Μειώθηκαν δραματικά οι εμβολιασμοί εν μέσω Covid- 19

Προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον εμβολιασμό των παιδιών» επισήμανε ο παιδίατρος Θανάσης Θήριος στην εκπομπή "Μαμά-δες"/ ΕΡΤ 25/2/23

Aνησυχητική μείωση των ποσοστών εμβολιασμού σημειώθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, με αποτέλεσμα να υπάρχει επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που δημιουργήθηκαν από τυχόν χαμένες δόσεις, προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πάνω από 600.000 εμβολιασμοί - Ποιοι πρέπει να κάνουν

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO/Europe), που πραγματοποιείται φέτος από τις 23 έως τις 29 Απριλίου 2023, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι .η υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης δέχθηκε σοβαρά πλήγματα όπως η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς που σημειώνεται στην Ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, καθώς περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της ιλαράς.

Απαιτείται επίσης μέριμνα για την εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι Ρομά, οι πρόσφυγες/μετανάστες κλπ.

Τα κράτη-μέλη ενώνουν τις προσπάθειές τους υιοθετώντας το κοινό σύνθημα: «Αναπληρώστε τις χαμένες δόσεις εμβολιασμού, κάθε εμβολιασμός στον κατάλληλο χρόνο, μετράει» (“Big catch-up”, “Every Dose Counts”, “Timing matters”). Στόχος είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την αναπλήρωση των δόσεων των εμβολίων που χάθηκαν, γεγονός το οποίο θα συμβάλει σε μια μακρά και υγιή ζωή για όλους.

Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αποτελεί σημαντικό δημόσιο αγαθό. Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Για τα περισσότερα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, χρειάζονται περισσότερες από μία δόσεις εμβολίου για την επίτευξη και τη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας. Κάθε δόση είναι οριοθετημένη χρονικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, προκειμένου να δημιουργήσει ή να διατηρήσει την προστασία. Η έλλειψη ή η καθυστέρηση οποιασδήποτε δόσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του νοσήματος καθώς μειώνει τη συλλογική ανοσία στον πληθυσμό.

Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, για την κάλυψη του παιδικού, του εφηβικού και του ενήλικου πληθυσμού και των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top