«Πύρινη κόλαση» στην Αλεξανδρούπολη - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Επιχειρούν δέκα αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα

Για τρίτη μέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη / βίντεο από OPEN

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη όπου τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα κάνοντας ρίψεις νερού.

Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Ήχησαν οι σειρήνες - Τρία τα πύρινα μέτωπα

Στην περιοχή επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.

Μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη - Ξεκίνησαν πτήσεις τα εναέρια μέσα

Εθελοντές στη μάχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνδράμουν στην επιχείρηση στη μάχη με τις φλόγες / Eurokinissi

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί, κάηκαν σπίτια και μία εκκλησία, ενώ στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη - Ξεκίνησαν πτήσεις τα εναέρια μέσα

Για τρίτη μέρα στις φλόγες η Αλεξανδρούπολη / Eurokinissi

Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Νέα μηνύματα του 112 για εκκένωση οικισμών

Γ. Αρτοποιός: Παλεύουμε με ακραίες καιρικές συνθήκες - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

«Έχουμε μεγάλη αναζωπύρωση στη βόρεια μεριά της περιοχής Μέλια. Το σοβαρότερο μέτωπο είναι εκεί και στη νότια πλευρά της περιοχής πάνω από την Εγνατία Οδό, στον οικισμό Νίψα, το σοβαρότερο κομμάτι του μετώπου. Εκεί έχει πέσει όλη η βαρύτητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN.

 «Παλεύουμε με ακραίες καιρικές συνθήκες. Είναι δύσκολα από τη βόρεια πλευρά της Εγνατίας Οδού. Είχαμε εγκλωβισμό πυροσβεστών σε κτηνοτροφική μονάδα, υπάρχουν και τραυματίες. Ο αέρας ωθεί μακριά την πυρκαγιά και δημιουργεί νέες καυτές επιφάνειες που πρέπει να διαχειριστούμε. Αξιολογούνται τα δεδομένα, από λεπτό σε λεπτό. Σε δύο μέρες έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί. Ο αέρας δεν έχει κοπάσει, είναι 6 με 7 μποφόρ και προσπαθούμε με αυτές τις αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουμε», τόνισε ο κ. Αρτοποιός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που βρίσκονται στον νομό, ο ίδιος, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό - Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης- Κήπων

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων - Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα άνοιξε το τμήμα που παρέμενε κλειστό λόγω της πυρκαγιάς, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Αμφιτρίτης Αλεξανδρούπολης.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης - Κήπων και συγκεκριμένα από το ύψος του οικισμού Λουτρών έως τον οικισμό Μοναστηράκι και στα δύο ρεύματα.

Σοφία Κουρτίδου από Αλεξανδρούπολη: Καίγονται τα σπίτια μας

Τραυματίστηκαν πυροσβέστες και ένας εθελοντής

Με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από τους τραυματίες, οι πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών οι τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους.

Πύρινος εφιάλτης στην Αλεξανδρούπολη - Κάηκαν σπίτια

Αεροσκάφη από Κύπρο και επίγειες δυνάμεις από Ρουμανία στην κατάσβεση της φωτιάς

Πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο, καθώς και επίγειες δυνάμεις από τη Ρουμανία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, ανέφερε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

«Ως απάντηση στις πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα, επιστρατεύουμε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα μέσω του rescEU με έδρα την Κύπρο και μια πυροσβεστική ομάδα με περισσότερους από 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την υποστήριξη των εθνικών ομάδων» επισημαίνει ο κ. Λέναρσιτς.

 

 

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 5) σήμερα στη χώρα

Στο μεταξύ ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 5) προβλέπεται για σήμερα Δευτέρα σε Αττική, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Βορειανατολική Πελοπόννησο, θέτοντας σε συναγερμό όλον τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές αυτές.

Ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας προβάλλεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορίας 4).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)

- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, 'Αγιον Όρος)

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

- Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)

- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

- Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας)

- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top