Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Νέα μηνύματα του 112 για εκκένωση οικισμών

Κάηκαν σπίτια και καταστράφηκαν καλλιέργειες

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Η κατάσταση που επικρατούσε το πρωί της Κυριακής 20/8/2023 (video ΕΡΤ)  

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη η οποία ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου από την περιοχή των χωριών Μελία και Πυλαία Φερών και επεκτάθηκε σε όλη την περιοχή του πρώην δήμου Τραϊανούπολης. 

Πριν από λίγο, εστάλη νέο μήνυμα από το 112, για την εκκένωση των οικισμών Μοναστηράκι και Δορίσκος, με το οποίο οι κάτοικοι καλούνται να κινηθούν προς Φέρες. 
 

Μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώνονται οικισμοί - Μήνυμα του 112

Αυτή την ώρα συνεχίζουν την «μάχη» με τις φλόγες οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που μετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χτες πρωινές ώρες από την περιοχή της Μελίας και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις, πέρασε την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, έκαψε σπίτια σε οικισμούς και δημιούργησε αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή, λόγω και των πολύ πυκνών καπνών.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η προσπάθεια για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη, όμως μετά την τιτάνια μάχη που έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις όλη τη νύχτα, παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα προς τα δυτικά και βόρεια και ειδικότερα προς Αγνάντια και Νίψα.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι που κρατούν πολύ ψηλά τον κίνδυνο και την ανησυχία των επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με το evros-news.gr στα χωριά Πεύκα και Αετοχώρι, αλλά και στην περιοχή της Αγνάντιας,  υπάρχουν αναφορές για καταστροφή σπιτιών. Μεταξύ άλλων φέρεται να κάηκε στο Αετοχώρι και η εκκλησία του χωριού.    

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη 

Συνολικά, σύμφωνα με το evros-news.gr  στα Πεύκα και Αετοχώρι ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για εννέα καμένα σπίτια – τέσσερα στον πρώτο οικισμό και πέντε στον δεύτερο, σύμφωνα με την Ατιδήμαρχο Τραϊανούπολης Ελένη Ιντζεπελίδου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μάλιστα, απειλήθηκε το Λουτρό, όμως τελικά δεν καταγράφηκαν ζημιές. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο Δωρικό και το Αετοχώρι, οι Πυροσβέστες μαζί με κατοίκους αναγκάστηκαν να σπάσουν λουκέτα σε πόρτες για να μπουν σε αυλές σπιτιών που έλειπαν οι ιδιοκτήτες τους  προκειμένου να τα σώσουν σβήνοντας την φωτιά. 

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης δήλωσε στον Σκάι  ότι αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει η κοινότητα του Λουτρού, καθώς το μέτωπο που κινούνταν προς το χωριό, κατευθύνεται ανατολικά προς την εθνική οδό, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία μέτωπα φωτιάς. 

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, ενώ ενισχυμένες είναι και οι επίγειες δυνάμεις από την Αττική και άλλες περιφέρειες. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η Πυροσβεστική, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της και συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Ελικόπτερο επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη

Ελικόπτερο επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη 

 

Λόγω αδιαθεσίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Σπύρος Κούτρας. Τρεις ηλικιωμένοι επίσης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες εστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112 ενώ εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί. Το τελευταίο μήνυμα του 112 απευθυνόταν στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης από τους οποίους ζητούσε να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς της πυρκαγιάς και παρέπεμπε τους πολίτες σε ιστότοπο στο διαδίκτυο για οδηγίες αυτοπροστασίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top