Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Ήχησαν οι σειρήνες - Τρία τα πύρινα μέτωπα

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Συνεχίζει να μαίνεται η καταστροφική φωτιά στην ακριτική μας Αλεξανδρούπολη. 

Μάλιστα στην πρωτεύουσα του Έβρου, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  ήχησαν οι σειρήνες, ενώ συνεχίζονται οι εκκενώσεις. 

Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Νέα μηνύματα του 112 για εκκένωση οικισμών

Ο καπνός, όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o Αλέξανδρος Γύγος, «πνίγει» όλη την περιοχή. Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους, ενώ αστυνομικοί τους βοηθούν να απομακρυνθούν.  

Ένα μεγάλο μέτωπο εξακολουθεί να υπάρχει ανατολικά του οικισμού Λουτρός, ενώ υπάρχει και εκείνο στην Αγνάντια, το οποίο όμως, φαίνεται να είναι διαχειρίσιμο.

Αλεξανδρούπολη: Τρία τα πύρινα μέτωπα - Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Άλλοι τρεις οικισμοί εκκενώθηκαν με μηνύματα του 112 λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη. Ειδικότερα πριν από λίγα λεπτά εστάλη μήνυμα με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι του οικισμού Άβαντας, να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα είχε σταλεί και άλλο μήνυμα του 112 καλώντας τους κατοίκους των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρου να απομακρυνθούν επίσης προς Αλεξανδρούπολη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά αυτή την ώρα καίει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δασική έκταση σε ρεματιά βορείως και δυτικά του Μαΐστρου.

Προηγουμένως δύο οικισμοί εκκενώθηκαν λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Μοναστηράκι και Δορίσκος, οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Φέρες. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο, για αυτό αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και των δύο αυτών οικισμών.

Το μέτωπο αυτό κινείται, ανάμεσα στο Λουτρό, το Μοναστηράκι και το Δορίσκο και έχει μεγάλη φλόγα και πολύ καπνό, λόγω του ότι καίει δάσος, ενώ πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη της κατάσταση.

«Κάηκαν οι κόποι μιας ζωής»

Στο Αετοχώρι κάηκαν σπίτια. Είναι μια από τις περιοχές που δοκιμάστηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Σε μια έκταση που υπήρχαν κυψέλες, έμειναν μόνο τα καπάκια, δεν έμεινε τίποτα. Δεν είναι ο κόπος μια χρονιάς και δύο, το σπίτι αυτό φτιάχτηκε από τον παππού μου, το συνέχισε ο πατέρας μου, μετά εγώ, δεν έμεινε τίποτα», δηλώνει ο κ. Γιάννης Μαρόπουλος, μελισοκόμος στο επάγγελμα, που η φωτιά του έκανε στάχτη όλη τη ζωή του όπως λέει. Δεν έμεινε τίποτα από το σπίτι του, τα μηχανήματα της δουλειάς του και τα μελίσσια του.  Ο ίδιος λυγίζει όταν θυμάται τις δραματικές στιγμές του πύρινου εφιάλτη...

Ο Γιάννης Μαρόπουλος του οποίου τα μελίσσια καταστράφηκαν

Ο Γιάννης Μαρόπουλος του οποίου τα μελίσσια καταστράφηκαν

«Μας έκαναν εκκένωση, το μοναδικό που έκανα, πήρα το μικρό το φορτηγό, ένα σκυλάκι και κατεβήκαμε κάτω. Τι να πάρεις και να φορτώσεις;» αναρωτιέται.  

Καταστράφηκε ολοσχερώς ιστορική εκκλησία στον Έβρο  

Από τις φλόγες δεν γλύτωσε η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Αετοχώρι. Η εικόνα... προκαλεί θλίψη. Η οροφή δεν άντεξε και κατέρρευσε. Στο εσωτερικό της εκκλησίας έχουν γίνει όλα στάχτη. Μόνο ο σταυρός έχει σωθεί. Κάτοικοι λένε ότι ήταν σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Καταστράφηκε από τη φωτιά η εκκλησία στο Αετοχώρι

Καταστράφηκε από τη φωτιά η εκκλησία στο Αετοχώρι 

Καμένα σπίτια,  καμένες αποθήκες και καμένα αυτοκίνητα στο Αετοχώρι, όπου οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους...
 

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη

Η μεγάλη φωτιά εξελίσσεται σε 2 μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη με τους πυροσβέστες να δίνουν «μάχη» με τις φλόγες. Αυτό που ανησυχεί αυτή τη στιγμή τους πυροσβέστες είναι οι διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς προκειμένου να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Συναγερμός για πυρκαγιές τη Δευτέρα: Ακραίος κίνδυνος και στην Αττική! 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top