Καύσωνας: Σήμερα η πιο καυτή μέρα – Ποιες περιοχές θα χτυπήσουν «κόκκινο»

Μεγάλος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς

Συναγερμός έχει σημάνει σήμερα στον κρατικό μηχανισμό, καθώς ο καύσωνας Κλέων φέρνει εκρηκτικές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Παράλληλα, αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών.  

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Οι πιο θερμές περιοχές από την επέλαση του καύσωνα την Παρασκευή θα είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Στερεά, η Κεντρική Εύβοια, η Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος.

Στην Αττική σήμερα Παρασκευή το θερμόμετρο θα γράφει 42-43°C και το Σάββατο 42-43°C.

Καύσωνας Κλέων: Ποιες υπηρεσίες δε θα λειτουργήσουν – Χωρίς delivery 12 - 5

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί από την Κυριακή έως και την Τρίτη και αύξηση των ανέμων στο Αιγαίο, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Βοιωτία και στην ανατολική Πελοπόννησο. Οι ριπές να φθάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ, οπότε ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στις περιοχές αυτές θα είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το νέο κύμα καύσωνα αναμένεται από την ερχόμενη Τετάρτη με την θερμοκρασία να επιστρέφει στους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας Κλέων: Ξεκίνησαν οι διακοπές ρεύματος

Ο φόβος για την αντοχή του συστήματος ηλεκτροδότησης είναι υπαρκτός, ενώ χθες το απόγευμα της Πέμπτης, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

«Κλέων»: Οι περιοχές που θα «υποφέρουν» περισσότερο - Πού θα έχουμε 44άρια

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνει στους καταναλωτές εξοικονόμηση ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής την περίοδο του καύσωνα και μετατόπιση της κατανάλωσης τις μεσημβρινές ώρες, οπότε κορυφώνεται η παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά. 

Καύσωνας Κλέων: Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα εκτοξευτεί στα ύψη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γ. Καλλιάνο σήμερα και αύριο οι περιοχές που θα καταγράψουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες είναι:

Καύσωνας Κλέων: Στους 42 βαθμούς έφθασε η θερμοκρασία στη Λάρισα!  

  • Αθήνα να φτάνει τους 41-42°C,
  • Λάρισα τους 43-44°C,
  • Άργος τους 42-43°C,
  • Σέρρες τους 41-42°C,
  • Σπάρτη τους 42-43°C,
  • Αγρίνιο τους 42-43°C,
  • Θήβα τους 42-43°C,
  • Λαμία τους 42-43°C,
  • Καρδίτσα τους 42-43°C, και
  • Τρίκαλα τους 42-43°C

Καύσωνας Κλέων: Η πρόγνωση για σήμερα Παρασκευή (14/7)

Αίθριος και ζεστός καιρός αναμένεται σήμερα Παρασκευή (14/7) σύμφωνα με την ΕΜΥ, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Καύσωνας Κλέων: Δυνατότητα τηλεργασίας σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.
  • στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Χωρίς delivery από τις 12 έως τις 5 το απόγευμα λόγω καύσωνα

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια νότιοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 με 39 και στην κεντρική Μακεδονία έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Απαγορεύεται η εργασία και μεταφορά ιπποειδών σε συνθήκες καύσωνα

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στο Ιόνιο θα είναι τοπικά περιορισμένη. Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 και στα ηπειρωτικά έως 40 με 41 και κατά τόπους 42 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 και στο εσωτερικό της Στερεάς 42 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας 43 και πιθανόν κατά τόπους έως 44 βαθμούς Κελσίου.

Πόσο «καίει» την ώρα το κλιματιστικό; Η κατάλληλη θερμοκρασία για οικονομία

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 και στη νότια Κρήτη έως 37 με 39 και κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 24 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-07-2023

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Καύσωνας: Μεγάλη ζήτηση σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες - Οι τιμές

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και από το μεσημέρι τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16-07-2023

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.

Καύσωνας: Τι να προσέξουμε για να μην προκαλέσουμε φωτιά στην ύπαιθρο

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17-07-2023

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18-07-2023

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καύσωνας Κλέων: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από φωτιά

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και όπως φαίνεται σε σχετικό χάρτη που δημοσίευσε, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37°C, ενώ περίπου 620.000 άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39°C.

Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν τους μόνιμους κατοίκους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Meteo, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top