Πόσο «καίει» την ώρα το κλιματιστικό; Η κατάλληλη θερμοκρασία για οικονομία

«Βάλτε το air condition σταθερά στους 26 βαθμούς», λένε οι ψυκτικοί

Όλα όσα είπε ο Δημήτρης Κοντούσιας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος

Η κακοκαιρία Kλέων, ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού πέρασε, αλλά σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν ξανά τοπικά ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου. Ο κόσμος στρέφεται στα κλιματιστικά για να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες.

«Η αναμονή για ψυκτικό φτάνει ακόμη και τη μία εβδομάδα για οποιαδήποτε εργασία. Ο κόσμος επικοινωνεί για τοποθετήσεις νέων κλιματιστικών, αλλά και για επισκευές και συντηρήσεις των υπαρχόντων κλιματιστικών μονάδων. Είμαστε της τελευταίας στιγμής σε όλα...», είπε στο star.gr ο Δημήτρης Κοντούσιας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος.

κλιματιστική μονάδα στο μπαλκόνι

Ενόψει του καύσωνα η αναμονή για ψυκτικό φτάνει ακόμη και τη μία εβδομάδα για οποιαδήποτε εργασία - φωτ. eurokinissi

Καύσωνας: Συστάσεις για χρήση των ηλεκτρικών συσκευών σε συγκεκριμένες ώρες

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να βάζουμε το κλιματιστικό για μεγαλύτερη οικονομία

Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Κοντούσιας εξήγησε ότι η διαφορά (θερμοκρασίας) που μπορούν να δώσουν στον χώρο μας, από την εξωτερική θερμοκρασία, τα κλιματιστικά μηχανήματα, (με οποιοδήποτε BTU) είναι στην καλύτερη περίπτωση από 12 έως 14 βαθμούς.

«Με αυτό το δεδομένο, όταν μιλάμε για καλοκαιρινές θερμοκρασίες 35 και 36 βαθμών Κελσίου, προσωπικά στο σπίτι μου δε βάζω το air condition ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς. Διαφορετικά το μόνο που θα κάνουμε είναι να πληρώνουμε ρεύμα και τίποτε άλλο, αφού τα μηχανήματα δεν μπορούν να κατεβάσουν θερμοκρασίες πιο χαμηλά. Άντε να το βάλουμε και στους 24 βαθμούς.

Το air condition από τη στιγμή που το έχουμε στους 26 βαθμούς Κελσίου μπορεί να κάνει συντήρηση στον χώρο και να δουλεύει πολύ οικονομικά. Αν το βάλουμε στους 20 βαθμούς, δε θα σταματήσει ποτέ να δουλεύει η εξωτερική μονάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια κατανάλωση ρεύματος», είπε.

Η ιδανική θερμοκρασία στο κλιματιστικό που συστήνουν οι γιατροί

«Στον καύσωνα καλύτερα τα κλιματιστικά να είναι συνέχεια ανοιχτά»

Όπως πρόσθεσε, είναι πιο οικονομικό αν τα κλιματιστικά μηχανήματα λειτουργούν συνεχόμενα.

«Αυτές οι μέρες του καύσωνα καλύτερα να είναι συνέχεια ανοιχτά, γιατί αν βάζουμε το air condition να δουλέψει μία ώρα και το κλείνουμε για λίγο, μετά καταναλώνει πολύ περισσότερο. Καλύτερα να είναι 8- 10 ώρες διαρκώς σε λειτουργία, ακόμη και για 24 ώρες συνεχόμενα, όπως ένα ψυγείο που δεν το βγάζουμε ποτέ από την πρίζα και σταθερά στους 26 βαθμούς Κελσίου. Τότε η κατανάλωση θα είναι πάρα πολύ χαμηλή και ο χώρος θα έχει ευχάριστη θερμοκρασία».

Καύσωνας «Κλέων»: «Καμίνι» όλη η Ελλάδα - Πού και πότε θα «χτυπήσει» 43άρια

Πόσο ρεύμα «καίει» ανά ώρε ένα air condition 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, ανάλογα με το κλιματιστικό και την παλαιότητα ενός μηχανήματος που υπάρχει στον χώρο μας, η κατανάλωση σε χρήματα μπορεί να κυμαίνεται από 0,10 έως 0,15 ευρώ/ ώρα.

Άρα αν έχουμε σε λειτουργία επί 24 ώρες ένα κλιματιστικό η ημερήσια χρέωση μπορεί να φτάνει ακόμη (24ώρες x 0,15 ευρώ) και τα 3,6 ευρώ.

«Ρυθμισμένο στους 26 βαθμούς Κελσίου ένα air condition, μπορεί να κάνει συντήρηση στον χώρο και να δουλεύει πολύ οικονομικά. Στους 20 βαθμούς δεν θα σταματήσει ποτέ να δουλεύει η εξωτερική μονάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια κατανάλωση ρεύματος» - φωτ. eurokinissi

Όπως πρόσθεσε, σε κάθε περίπτωση, παίζει ρόλο και η απώλεια της θερμοκρασίας που έχει κάθε χώρος. 

«Μπορεί να είναι και λιγότερα αυτά τα χρήματα. Στις καινούργιες κατασκευές που υπάρχουν τώρα, με τις θερμοπροσόψεις κτλ η κατανάλωση του ρεύματος πέφτει ακόμα πιο χαμηλά. Καλό είναι επίσης, για μεγαλύτερη οικονομία, να υπάρχουν σκίαστρα, να κλείνουμε τα αλουμίνια, να κατεβάζουμε την τέντα και να μην αφήνουμε τον ήλιο να περνάει μέσα στο σπίτι.

Η πιο σημαντική ρύθμιση είναι η θερμοκρασία στο air condition. Από εκεί και ύστερα, η ταχύτητα του ανεμιστήρα αφορά καθαρά στον χώρο. Στις κρεβατοκάμαρες συνήθως ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στις χαμηλές ταχύτητες για να μην έχουμε μεγάλο θόρυβο, ενώ στους πιο μεγάλους χώρους το βάζουμε στις πιο μεγάλες ταχύτητες για να φτάνει πιο άνετα ο αέρας παντού», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top