Η ιδανική θερμοκρασία στο κλιματιστικό που συστήνουν οι γιατροί

Οδηγίες για τον καύσωνα από τη Ματίνα Παγώνη για το star.gr

Όλα όσα είπε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Η κακοκαιρία Kλέων φέρνει τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του καλοκαιριού και θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τοπικά ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Με τον κόσμο να στρέφεται στα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες για να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες, οδηγίες για την ορθή χρήση του κλιματιστικού έδωσε, μιλώντας στο star.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Αυτές τις ημέρες θα χρειαστούμε τον κλιματισμό, γιατί θα κάνει πολλή ζέστη και μέσα στα σπίτια» είπε, τονίζοντας πέρα από το ιατρικό κομμάτι και την ανάγκη για μία λογική χρήση των κλιματιστικών, για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης. 

κλιματιστικό στο μπαλκόνι

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία Kλέων, που θα φέρει τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν το μέγιστο την Παρασκευή και το Σάββατο.- φωτ. eurokinissi 

«Έχουμε φροντίσει για την καθαριότητα του κλιματιστικού»

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη είναι σημαντικό για την υγεία μας, πριν τεθεί σε λειτουργία το κλιματιστικό να έχει καθαριστεί

«Αν μάλιστα είναι και πάρα πολύ παλιό, τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι όπως έχουν εξηγήσει και οι τεχνικοί, ο αέρας αυτός δεν εναλλάσσεται. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για τα σωματίδια και τη νόσο των Λεγεωνάριων (οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος)».

Καύσωνας: Συστάσεις για χρήση των ηλεκτρικών συσκευών σε συγκεκριμένες ώρες

«Δεν καθόμαστε διαρκώς κάτω από το air condition»

Όπως πρόσθεσε, τις ημέρες που θα χτυπήσει ο καύσωνας, δε θα πρέπει να καθόμαστε συνέχεια κάτω από το κλιματιστικό

«Μπορούμε να ανάβουμε ανά 2 ώρες το air condition, αν δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, αλλά από κει και πέρα, αν το σπίτι έχει μια καλή θερμοκρασία δενχρειάζεται κάτι παραπάνω. Αν πάρουμε το ιατρικό σκέλος, δεν είναι υγιεινή η (διαρκής) χρήση του air condition. Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ένα air condition αναμμένο και να έχουμε θερμοκρασίες χαμηλές στο σπίτι μας».

Καύσωνας Cleon: Φόβοι για μεγάλη διάρκεια και θερμοκρασίες έως 45°C

«Διατηρούμε μια νορμάλ θερμοκρασία στο σπίτι, κυρίως για τους ηλικιωμένους»

Όπως πρόσθεσε, είναι σημαντικό, όταν χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό, να διατηρούμε στον χώρο μας μία νορμάλ θερμοκρασία

«Μία νορμάλ θερμοκρασία είναι γύρω στους 21- 22- 23  βαθμούς Κελσίου. Ο καθένας έχει συνηθίσει σε κάποιες θερμοκρασίες μέσα στο σπίτι του και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Αν εμείς τώρα πούμε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία που πρέπει να υπάρχει μέσα στο σπίτι, για κάποιους θα είναι καλή, αλλά για κάποιους άλλους δε θα είναι...

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη είναι σημαντικό για την υγεία μας, πριν τεθεί σε λειτουργία το κλιματιστικό να έχει καθαριστεί. 

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη είναι σημαντικό για την υγεία μας, πριν τεθεί σε λειτουργία το κλιματιστικό να έχει καθαριστεί.- φωτ. eurokinissi

Θα έχουμε μία νορμάλ θερμοκρασία στο σπίτι, για να μπορούν να καθίσουν, ιδιαίτερα η μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, οι οποίοι αυτές τις μέρες δεν πρέπει να βγουν έξω. Αντιθέτως, θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους, δεδομένου ότι παίρνουν και φάρμακα και μπορεί να έχουν υποκείμενα νοσήματα. Θα πρέπει όμως στο σπίτι να υπάρχει μία θερμοκρασία νορμάλ, όχι πολύ δυνατή, γιατί μπορεί να τους δημιουργήσει και πρόβλημα.

Από την άλλη, κάποιοι φοβούνται να ανάψουν το air condition, επειδή έχουν μεγάλα σε ηλικία άτομα στο σπίτι, ωστόσο και αυτά προσαρμόζονται, σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου, οι περισσότεροι. Τώρα κάποιοι που θέλουν θερμοκρασίες 18 -19 βαθμούς τι να σας πω...».

Ηλίαση και Θερμοπληξία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

«Χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό με λογική»

Όπως τόνισε η κ. Παγώνη, εκτός από το ιατρικό σκέλος, υπάρχει και το θέμα της κατανάλωσης ρεύματος και ο κίνδυνος για μπλακ αούτ από τη μαζική χρήση των κλιματιστικών

«Ο κόσμος επειδή φοβάται τον καύσωνα ανοίγουν όλοι, όλη την ημέρα τα κλιματιστικά. Αυτό όμως δεν βοηθάει το γενικό σύνολο, γιατί στο τέλος θα πέσει το ρεύμα και δε θα έχουμε καθόλου κλιματιστικά
Τα πάντα τα κάνουμε με μία λογική, γιατί αν όλοι ανάψουμε όλη μέρα το air condition, καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει. Στο τέλος δεν θα έχει κανένας, γιατί θα έχει πέσει το ρεύμα».

Eκτός από τα κλιματιστικά, αυτές τις ημέρες που θα είναι ιδιαίτερες, με τον καύσωνα έως 45 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να πίνουμε τα υγρά που χρειαζόμαστε και να τρώμε ελαφριά.

Ποιες ώρες πρέπει να αερίζουμε το σπίτι 

Όπως συμπλήρωσε η κ. Παγώνη, τις ώρες που θα υπάρχει ο καύσωνας, ιδιαίτερα το μεσημέρι, δεν μπορούμε να ανοίγουμε τα παράθυρα και να αερίζουμε το σπίτι, καθώς τα δωμάτια θα ζεσταθούν πάρα πολύ. 

«Μπορούμε να αερίζουμε το σπίτι αργά, τις βραδινές ώρες και νωρίς, τις πολύ πρωινές ώρες».

Καύσωνας Κλέων: Πώς θα προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες

Στη μάχη με τον καύσωνα και οι ανεμιστήρες

Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από τα κλιματιστικά, ο κόσμος μπορεί να χρησιμοποιήσει για να προστατευθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ανεμιστήρες, αλλά από απόσταση

«Από μακριά όμως... ώστε να μη χτυπάει ο ανεμιστήρας πάνω τους. Από ό,τι λένε και οι τεχνικοί, ο ανεμιστήρας είναι πιο υγιεινός από το κλιματιστικό, όμως δεν είναι και τόσο εύκολο για μία οικογένεια να χρησιμοποιεί έναν ανεμιστήρα», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top