Καύσωνας Κλέων: Ποιες υπηρεσίες δε θα λειτουργήσουν – Χωρίς delivery 12 - 5

Τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Ο καύσωνας Κλέων είναι εδώ και σήμερα αναμένεται να είναι η πιο «καυτή» μέρα με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους 44 βαθμούς. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Για τον λόγο αυτό αρκετές υπηρεσίες του Δημοσίου θα αναστείλουν σήμερα τη λειτουργία τους, ενώ προβλέπεται τηλεργασία για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ευέλικτο ωράριο εργασίας.

«Κλέων»: Οι περιοχές που θα «υποφέρουν» περισσότερο - Πού θα έχουμε 44άρια

Όπως έγινε γνωστό σήμερα θα είναι υποχρεωτική η παύση των ντελίβερι από τις 12:00 έως τις 17:00.

Καύσωνας Κλέων: Κλειστά τα υποθηκοφυλάκεια

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα υποθηκοφυλάκεια σε όλη τη χώρα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης αποφάσισε ότι λόγω του καύσωνα αναστέλλεται σήμερα, Παρασκευή η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή. 

Καύσωνας Κλέων: Στους 42 βαθμούς έφθασε η θερμοκρασία στη Λάρισα!  

Για τα άμισθα/μη άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέστησε οι προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών να μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και με ενημέρωση του κοινού, προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών.

Καύσωνας Κλέων: Αναβάλλονται οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης στην Αττική

Επίσης σήμερα αναβάλλονται λόγω του καύσωνα οι εξετάσεις των υποψηφίων για δίπλωμα οδήγησης σε όλες τις περιοχές της Αττικής.

Η αναβολή των δοκιμασιών «προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων» οδηγών και οδηγών για όλες τις κατηγορίες, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής σήμερα, λόγω αυξημένων θερμοκρασιών, αποφασίστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Καύσωνας Κλέων: Δυνατότητα τηλεργασίας σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα 

«Οι υποψήφιοι που είχαν προγραμματισθεί να εξεταστούν αύριο, Παρασκευή 14 Ιουλίου, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέτασή τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών», επισημαίνεται στη σχετική απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σπ. Ευσταθόπουλος.

Καύσωνας Κλέων: Σταματούν τα ντελίβερι από 12:00 μέχρι 17:00

Στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. 

Χωρίς delivery από τις 12 έως τις 5 το απόγευμα λόγω καύσωνα

Αφορά εκτός από τις υπηρεσίες ντελίβερι και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε «στοιχειώδες μέτρο» την διακοπή των υπηρεσιών ντελίβερι, τονίζοντας ότι οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία και αυτών των εργαζομένων.

Καύσωνας Κλέων: Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Η Υπουργική Απόφαση, που αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει:

Απαγορεύεται η εργασία και μεταφορά ιπποειδών σε συνθήκες καύσωνα

  • Υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  • Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

e-ΕΦΚΑ: Ποια ραντεβού ακυρώνονται λόγω του καύσωνα «Κλέων»

Διευκρινίσεις για τη συναλλαγή του κοινού με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, ενόψει του επικείμενου καύσωνα «Κλέων», έδωσε ο οργανισμός.

Πόσο «καίει» την ώρα το κλιματιστικό; Η κατάλληλη θερμοκρασία για οικονομία

Για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και για λόγους προστασίας της υγείας τους κατά τις ημέρες που, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, προβλέπονται επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ στις 13-14 Ιουλίου από τις 12:00 έως τις 15:00 αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.

Καύσωνας Κλέων: Τι προβλέπεται για τηλεργασία και ευπαθείς ομάδες στο Δημόσιο

Τις προϋποθέσεις για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο κατά τις ημέρες του καύσωνα ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Ορίζονται ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία.

Η ιδανική θερμοκρασία στο κλιματιστικό που συστήνουν οι γιατροί

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών:

Κατόπιν των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν στην Χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023)», και σε συνέχεια των ως άνω σχετικών εγκύκλιων οδηγιών ισχύουν τα εξής:

Καύσωνας: Μεγάλη ζήτηση σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες - Οι τιμές

  • Παροχή τηλεργασίας:

«Σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών και αναγκών, ο υπάλληλος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του φορέα για τηλεργασία για τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την άρση των εν λόγω συνθηκών.». Εφόσον δεν είναι δυνατή η παροχή τηλεργασίας λόγω της φύσης των καθηκόντων των υπαλλήλων τότε θα γίνεται χρήση άδειας.

  1. Άδεια

«Σε περίπτωση ανυπαίτιας αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία για λόγους που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εφόσον έχει εκδοθεί αρμοδίως σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, δύναται να χορηγείται στους υπαλλήλους ειδική άδεια έως δύο (2) εργασίμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος».

Καύσωνας: Τι να προσέξουμε για να μην προκαλέσουμε φωτιά στην ύπαιθρο

Ποιες θεωρούνται ευπαθείς ομάδες

Στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες της Υπηρεσίας μας και τις ως άνω σχετικές εγκύκλιες οδηγίες των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμπίπτουν:

  1. Υπάλληλοι 60 ετών και άνω
  2. Άτομα με χρόνιες καρδιοαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις ή πνευμονοπάθεια
  3. Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
  4. Άτομα με σοβαρά νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
  5. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αιμοσφαιρινοπάθεια (δρεπανοκυτταρική αναιμία).
  6. Έγκυοι και θηλάζουσες
  7. Άτομα με διαταραχές αρτηριακής πίεσης
  8. Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος (>30)
  9. Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
  10. Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα
  • Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων

Για την προστασία των υπαλλήλων εκείνων που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες ισχύουν τα εξής:

  1. Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων, ήτοι αλλαγή του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης κατά τις επίμαχες ημέρες του καύσωνα.
  2.  Παροχή τηλεργασίας
  3. Επιπλέον, για τους υπαλλήλους αυτούς θα κριθεί, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, η δυνατότητα χρήσης ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα προσδιοριστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με ιδιαίτερη σύσταση την αποφυγή παροχής εργασίας κατά τις ώρες αιχμής (12.00 – 17.00).
  4. Επίσης, θα πρέπει να παρασχεθούν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υπαλλήλων αυτών.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top