Ναυάγιο Πύλος: Πληροφορίες για επτά διακινητές ανάμεσα στους διασωθέντες

Εντοπίστηκε και ο κυβερνήτης του αλιευτικού σκάφους

Επτά διακινητές εντοπίστηκαν ανάμεσα στους 104 διασωθέντες από το ναυάγιο στην Πύλο, σύμφωνα με πηγές του λιμενικού που επικαλείται το Open.

Όπως αναφέρουν, ανάμεσά τους θεωρείται ότι είναι και ο κυβερνήτης του πλοίου, ο οποίος μιλούσε άπταιστα αγγλικά.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολύνεκρο ναυάγιο που έχει διαχειριστεί η Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. 

Ναυάγιο Πύλος: Συνεχίζονται οι έρευνες – Τουλάχιστον 100 παιδιά στα αμπάρια

 Μέχρι στιγμής άνδρες του Λιμενικού έχουν ανασύρει 79 νεκρούς και 104 διασωθέντες, όμως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι πάνω στο αλιευτικό επέβαιναν περισσότεροι από 700 άνθρωποι. 

Εκτιμάται ότι στο σκάφος που ναυάγησε στην Πύλο επέβαιναν πάνω από 700 άνθρωποι - Eurokinissi

Εκτιμάται ότι στο σκάφος που ναυάγησε στην Πύλο επέβαιναν πάνω από 700 άνθρωποι - Eurokinissi

Οι διασωθέντες είναι όλοι άνδρες ηλικίας 15 – 40 ετών, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες στα αμπάρια του πλοίου βρίσκονται τουλάχιστον 100 παιδιά και εκατοντάδες γυναίκες. 

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα. 

Πύλος: Το χρονικό του πολύνεκρου ναυαγίου - Λεπτό προς λεπτό η τραγωδία

Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι διακινητές που επέβαιναν στο σκάφος αρνήθηκαν επανειλημμένα την ελληνική βοήθεια που τους προσφέρθηκε, δηλώνοντας ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για Ιταλία. 

79 σοροί έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα και εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών του ναυαγίου στην Πύλο θα αυξηθεί δραματικά - Eurokinissi

79 σοροί έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα και εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών του ναυαγίου στην Πύλο θα αυξηθεί δραματικά - Eurokinissi

«Δεν χρειαζόμαστε συνδρομή. Θέλουμε τρόφιμα, νερό και να πάμε στην Ιταλία. Τίποτε άλλο», φέρεται να ήταν η απάντησή τους στις επικοινωνίες με το Λιμενικό. Τα εμπορικά πλοία τους έδωσαν τρόφιμα και νερό, και στη συνέχεια έφυγαν.

Ναυάγιο στην Πύλο: Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός

Με απόφαση του γ.γ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, ενεργοποιήθηκαν το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος.

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση και από όλες τις Αρχές στο λιμάνι της Καλαμάτας σε ένα περιστατικό που για πρώτη φορά κλήθηκε να διαχειριστεί η πόλη. Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ και Δήμος Καλαμάτας, εθελοντικές ομάδες και πολίτες έσπευσαν στο λιμάνι για να βοηθήσουν και να συντονίσουν τη φροντίδα των διασωθέντων και τη διαμονή τους. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι σοροί θα μεταφερθούν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας και του Πειραιά.

Πύλος: Το σκάφος λίγο πριν το ναυάγιο - «Τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια»

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σε πλήρη ετοιμότητα έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να υποδεχθούν τους διασωθέντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα, όπου και θα μεταφερθούν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top