Καρναβάλι Ξάνθης: Τέσσερις παρελάσεις με 15.000 καρναβαλιστές στους δρόμους

Εκδρομή στην Ξάνθη για τις Απόκριες 2023 - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Όλα όσα είπε ο πρόεδρος του κέντρου πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Ηλίας Ασκαρίδης

Στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού κινείται εδώ και μία εβδομάδα η πόλη της Ξάνθης, μετά από τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας. Το φετινό θέμα του καρναβαλιού είναι, “Όνειρα, Χρώματα, Μυρωδιές και Αρώματα” και φιλοδοξεί μέσα από καθημερινές εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες το διάστημα της Αποκριάς, να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο. 

«Ο κόσμος το χρειάζεται μετά από τρία χρόνια...Λαχταράει να έρθει να περάσει όμορφα και να διασκεδάσει. Το ξανθιώτικο καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο στη βόρεια Ελλάδα και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα Βαλκάνια και όχι μόνο.

ξάνθη καρναβάλι

Το καρναβάλι στην Ξάνθη αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου στη διάρκεια της Αποκριάς - φωτ. αρχείου eurokinisi

Η επίσημη έναρξη έγινε στις 10 Φεβρουαρίου. Έχουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις καθημερινά, χορευτικά, θεατρικές παραστάσεις, ζωγραφική, συναυλίες, πάρτι, μπαλνταφάν, γλέντια, εργαστήρια και πάρα πολλά events», είπε στο star.gr ο πρ. του κέντρου πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Ηλίας Ασκαρίδης.

Καρναβάλι 2023: Η αποκριάτικη στολή που έγινε ανάρπαστη φέτος

Φέτος συμπληρώνονται 58 χρόνια του θεσμού, «Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι», ο οποίος αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης στην Ξάνθη, μέσα από τη συνύπαρξη του παραδοσιακού με το νέο. Η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

«Για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος στη μεγάλη παρέλαση 39 πληρώματα καρναβαλιστών και 8 άρματα. Φέτος, περιμένουμε πάνω από 15.000 καρναβαλιστές να πάρουν μέρος στην μεγάλη παρέλαση. Το καρναβάλι αποτελεί πόλο έλξης για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, ενώ για πρώτη φορά θα παρελάσουν και πληρώματα από την Ιταλία και τη Γερμανία», σχολίασε ο κ. Ασκαρίδης.

Το ξανθιώτικο καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο στη βόρεια Ελλάδα και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα Βαλκάνια και όχι μόνο

Το ξανθιώτικο καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο στη βόρεια Ελλάδα και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα Βαλκάνια και όχι μόνο - φωτ. αρχείου eurokinisi

Όπως εξήγησε, το καρναβάλι της Ξάνθης ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, καθώς την περίοδο της αποκριάς, διοργανώνονται τέσσερις παρελάσεις.

«Η πρώτη παρέλαση είχε θέμα τη Λαογραφία, η δεύτερη (στις 19/2), είναι των παιδιών μας, που είναι οι συνεχιστές της παράδοσης και αυτού του μεγάλου θεσμού του καρναβαλιού. Το Σάββατο στις 25 του μήνα θα γίνει η βραδινή μας παρέλαση και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή (26/2) με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 13:00 από τον Φόρο και θα καταλήξει στον ποταμό Κόσυνθο, όπου θα γίνει και ένα μεγάλο γλέντι έως αργά το βράδυ». 

Ονειρικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Ποιος είναι ο Τζάρος που καίνε το βράδυ της μεγάλης παρέλασης στην Ξάνθη

Τη λήξη του καρναβαλιού στην Ξάνθη σηματοδοτεί παραδοσιακά το κάψιμο του Τζάρου στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, όπου βρίσκονται τα στέκια των παραδοσιακών συλλόγων, σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα.

«Πρόκειται για την αναβίωση ενός παλιού εθίμου από την Ανατολική Θράκη, όπου ο Τζάρος, ένα ανθρωπινο ομοίωμα, καίγεται πάνω σε πουρνάρια. Με το κάψιμο του Τζάρου, καίγονται (κατά την παράδοση) όλα τα κακά και οι ψύλλοι για την νέα χρονιά», εξήγησε ο κ. Ασκαρίδης.

παρέλαση Ξάνθη

Τη λήξη του καρναβαλιού στην Ξάνθη σηματοδοτεί παραδοσιακά το κάψιμο του Τζάρου - φωτ. αρχείου eurokinisi

Εκδρομή στην Ξάνθη: «Γεμάτα τα ξενοδοχεία για το καρναβάλι»

Το ξανθιώτικο καρναβάλι, λόγω της μεγάλης απήχησης που έχει, αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Καθημερινά, στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετέχει πλήθος κόσμου, ο οποίος διασκεδάζει μεταμφιεσμένος, ενώ με σύμμαχο τον καλό καιρό, αναμένονται στην πόλη μόνο το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες, οι οποίοι θα δώσουν σημαντική «ανάσα» στην τοπική οικονομία.

«Ήδη τα ξενοδοχεία μας στην Ξάνθη είναι πλήρη 100%, ενώ επισκέπτες αναζητούν κλίνες σε κοντινές πόλεις, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Τη διάρκεια του καρναβαλιού δουλεύει πάρα πολύ ο κόσμος και στην πόλη μας, αλλά και στη γύρω περιοχή. Δουλεύουν τα βενζινάδικα, τα ξενοδοχεία, η εστίαση, τα καφέ- μπαρ. Πάρα πολλοί επαγγελματίες και μαγαζιά δουλεύουν από αυτούς τους θεσμούς», ανέφερε ο κ. Ασκαρίδης.

3+1 προορισμοί κοντά στην Αθήνα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E- RealEstates,  τα ποσοστά προ-κρατήσεων σε ολόκληρα διαμερίσματα ή και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αγγίζουν το 89%.

«Η δυναμική του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη περιοχή είναι περιορισμένη και το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται στα 1.000€», είπε στο star.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates.

ξάνθη πληρώματα της αποκριάτικης παρέλασης

100% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Ξάνθης για το καρναβάλι- Επισκέπτες «κλείνουν» δωμάτια σε κοντινές πόλεις - φωτ. αρχείου eurokinisi

Ξάνθη: Ο Βασιλιάς και η φετινή Βασίλισσα του Καρναβαλιού

Φέτος το καρναβάλι της Ξάνθης θα είναι ακόμα πιο όμορφο, αφού σε ένα από τα άρματα θα βρίσκεται η Σταρ Ελλάς 2021. 

«Τον Βασιλιά του καρναβαλιού ενσαρκώνει εδώ και χρόνια το ίδιο πρόσωπο, ενώ κάθε χρόνο αλλάζουμε Βασίλισσα. Φέτος θα είναι η Σταρ Ελλάς, Άννα Παυλίδου, η οποία με το ωραίο της φόρεμα, πάνω σε ένα πάρα πολύ φανταστικό άρμα, θα χαιρετάει τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Ασκαρίδης.

ο βασιλιάς του καρναβαλιού στην ξάνθη

Ο γνωστός «πειρατής» της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γεωργίου, είναι εδώ και χρόνια ο Βασιλιάς του Καρναβαλιού της Ξάνθης - φωτ. αρχείου eurokinisi

Απόκριες 2023 στην Ξάνθη: Το πρόγραμμα των συναυλιών 

Πλούσιο αναμένεται το πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων τις επόμενες ημέρες στην Ξάνθη, ενώ το παρών θα δώσουν και διάσημοι καλλιτέχνες

Σύμφωνα με τον κ. Ασκαρίδη:

  • Το ερχόμενο Σάββατο, στις 18/2, θα ανέβουν στη σκηνή στις 20:00 οι Locomondo, ενώ την Κυριακή στις 13:30 τη σκυτάλη μετά την παιδική παρέλαση, θα πάρει η Josephine
  • Την Πέμπτη, στις 23 του μήνα θα ένα παίξει μουσική ένα ξανθιώτικο συγκρότημα και στις 19:30 στην κεντρική πλατεία θα δώσει συναυλία ο Γιώργος Λιβάνης
  • Την Παρασκευή στις 24/2 στις 13:00 το κοινό θα απολαύσει επί σκηνής τους Trouf και AntonF, ενώ στις 14:00 θα αναλάβει να ξεσηκώσει τα πλήθη ο Τριαντάφυλλος. Το απόγευμα στις 19:00 θα γίνει για πρώτη φορά η κλήρωση της σειράς των πληρωμάτων της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, ενώ μία ώρα μετά στις 20:00 θα ανεβούν στη σκηνή, στην πλατεία Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Τικτοπούλος, ο Γιώργος Φωκάς και οι OneTake.
  • Το Σάββατο (25/2) στις 13:00, το πρόγραμμα των συναυλιών θα κλείσει η Αναστασία.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top