Κιβωτός: Συνελήφθη υπεύθυνη της δομής στην Καλαμάτα - Βρέθηκε όπλο

Σαρωτικοί έλεγχοι από την οικονομική αστυνομία στις δομές της ΜΚΟ

Σαρωτικοί έλεγχοι στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου / Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Πρώτη σύλληψη για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Η υπεύθυνη της δομής στην Καλαμάτα συνελήφθη σήμερα, μετά από έλεγχο, καθώς βρέθηκε όπλο.

Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο έρευνας από την Οικονομική Αστυνομία στη συγκεκριμένη δομή. Εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα όπλο σε κλειδωμένο συρτάρι.

Κιβωτός του Κόσμου: Έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στην Καλαμάτα

Πλέον γίνονται έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί ο ιδιοκτήτης του όπλου.

Κιβωτός του Κόσμου: Σε 15 άτομα εστιάζεται η έρευνα - Έλεγχοι στις δομές

Σε όλες τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» και σε 15 άτομα που διοικούσαν την οργάνωση εστιάζεται η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Οικονομική Αστυνομία.

Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιείται από το πρωί έλεγχος από την Ασφάλεια Καλαμάτας στη δομή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ χτες έγινε παρόμοια έρευνα στην δομή της Χίου.

Η σοκαριστική μαρτυρία ενός οκτάχρονου για την Κιβωτό του Κόσμου

Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, που έκανε «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Στο επίκεντρο των ερευνών και η Κιβωτός του Κόσμου στον Βόλο

Προκαταρκτική έρευνα για την Κιβωτό του Κόσμου στον Βόλο έχει διατάξει η εισαγγελία Βόλου. 

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Περιφέρεια Θεσσαλίας που αναφέρεται στους ελέγχους που έγιναν στο Διμήνι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σημειώνοντας πως με βάση τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου που συντάχθηκαν, και οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στο Συνήγορο του Πολίτη, «δεν έχει αναφερθεί ή διαπιστωθεί οποιοδήποτε ζήτημα στα ελεγχόμενα θεματικά αντικείμενα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης».

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η Περιφέρεια:

«Η δομή «Κιβωτός του Κόσμου» λειτουργεί στο Διμήνι Δ. Βόλου και από το έτος 2018 σύμφωνα με την υπ΄αριθμ 61728/20-07-2018 (ΑΔΑ:ΩΑ8ΨΩ96-ΡΛΣ) απόφαση του Δημάρχου Βόλου «Χορήγηση άδειας Ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Παιδικής Προστασίας στον Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό με την επωνυμία «Κιβωτός του Κόσμου» στο Διμήνι Βόλου.

Παρά την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία του εν λόγω ιδρύματος μέχρι το Μάιο του 2022 από το κράτος σε σχέση με τους όρους λειτουργίας του ιδρύματος (δηλαδή περίπου για 4 χρόνια) οι υπηρεσίες της Δ/νσης Υγείας δια των κοινωνικών συμβούλων προέβαιναν σε τακτικούς ελέγχους με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δομής και την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία μας στη δομή «Κιβωτός του Κόσμου» φιλοξενούνται σήμερα 23 αγόρια, ηλικίας από 7 έως 18 ετών, ενώ παρέχουν τις υπηρεσίες τους 17 εργαζόμενοι διαφόρων απαιτούμενων ειδικοτήτων.

Στην προκειμένη περίπτωση από την έναρξη λειτουργίας της δομής μέχρι και σήμερα οι υπηρεσίες της Δ/νσης έχουν πραγματοποιήσει 9 ελέγχους με τους κοινωνικούς συμβούλους, βασιζόμενοι στην εμπειρική δεξιότητα και γνώση των κοινωνικών συμβούλων σχετικά με τις αντίστοιχες μονάδες που φιλοξενούνται παιδιά, καθώς όπως προαναφέρθηκε μέχρι το Μάιο του 2022 δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία.

Στις επισκέψεις και τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, οι κοινωνικοί σύμβουλοι προέβαιναν σε λεπτομερή έλεγχο των στοιχείων της δομής (π.χ. άδεια λειτουργίας, καταστατικό, συνθήκες υγιεινής κλπ.), του απασχολούμενου προσωπικού και της καταλληλότητας του, διασταυρώνοντας την εγκυρότητα των στοιχείων και ζητώντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Επιπροσθέτως κατά τον έλεγχο επιθεωρούνταν οι εγκαταστάσεις και οι παρεχόμενες προς τα παιδιά υπηρεσίες.

Με την ψήφιση του νέου νόμου για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ το τρέχον έτος αποσαφηνίζεται το νομοθετικό πλαίσιο και παρέχεται μεταβατική περίοδος ενός έτους στις δομές προκειμένου να εναρμονιστούν με τις νέες διατάξεις.

Εν κατακλείδι σε διάστημα τεσσάρων χρόνων λειτουργίας της δομής με τους 9 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τους κοινωνικούς συμβούλους και τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου που συντάχθηκαν, και οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στο Συνήγορο του Πολίτη, δεν έχει αναφερθεί ή διαπιστωθεί οποιοδήποτε ζήτημα στα ελεγχόμενα θεματικά αντικείμενα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.»

Κιβωτός του Κόσμου: Εκατομμύρια στα ταμεία του οργανισμού από τις δωρεές

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 μέχρι σήμερα, έμπαιναν περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από δωρεές. Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top