Κορωνοϊός: «Από Σεπτέμβριο θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη Κένταυρος»

Ένα self test την εβδομάδα στα παιδιά προτείνει ο κ. Σαρηγιάννης

Η μετάλλαξη «Κένταυρος» του κορωνοϊού αναμένεται να κυριαρχήσει και στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας ήδη ανησυχία στους επιστήμονες. 

«Η Κένταυρος περιμένουμε να κυριαρχήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου» δήλωσε στην ΕΡΤ καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τη χαρακτήρισε πιο ανησυχητική σε σχέση με τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

Κορωνοϊός: «Τα θαλασσώσαμε με την πανδημία»

«Το 50% των κρουσμάτων θα οφείλονται σε αυτή», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας ότι τώρα ο πολύ ζεστός καιρός του ελληνικού καλοκαιριού λειτουργεί ανασταλτικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: «50 – 60 οι νεκροί κάθε μέρα έως τα τέλη Νοεμβρίου»

Όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο, όταν και θα ανοίξουν τα σχολεία, και ο κόσμος θα επιστρέψει στις δουλειές του, ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού.

«Κένταυρος»: Τι πρέπει να ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη

Κι αυτό θα συμβεί τόσο εξαιτίας της διασποράς της παραλλαγής «Κένταυρος», όσο και της μείωσης της ανοσίας που θα έχει επέλθει από τα εμβόλια.

«Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φθάνει τα 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» πέντε νησιά – Τι λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Όσο για τους θανάτους, εκτίμησε ότι οι νεκροί θα πλησιάζουν τους 50 – 60 ημερησίως έως τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται η κορύφωση του νέου κύματος. 

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικό το εβδομαδιαίο τεστ για τους μαθητές

«Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει» υποστήριξε επίσης ο κ. Σαρηγιάννης. 
Για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, «το εβδομαδιαίο τεστ πρέπει να γίνει υποχρεωτικό», συνέχισε.

Κορωνοϊός: Ανησυχία των επιστημόνων για τη μετάλλαξη «Κένταυρος»

Ζήτησε επίσης να γίνεται καλός αερισμός των χώρων, ενώ εστίασε στη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα ιδίως σε πανεπιστήμια και άλλους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει πολύς συνωστισμός, όπως αεροδρόμια, μετρό, λεωφορεία.

Σαρηγιάννης: «Οι άνω των 60 να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου»

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στην αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να την κάνουν τόσο οι άνω των 60 ετών όσο και οι άνθρωποι μικρότερης ηλικίας, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top