Πόσο κοστίζουν φέτος οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν και γιοτ

Ταξίδι σε ένα πλωτό σπίτι - Δείτε ποιες είναι οι τιμές

Όλα όσα είπε ο Νικόλας Ξενάκης, καπετάνιος, ιδιοκτήτης σκάφους καταμαράν και μέλος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος

Ανάρπαστες έχουν γίνει οι διακοπές σε ιστιοπλοϊκά, ενώ χαμόγελα και αισιοδοξία για την έκβαση του φετινού καλοκαιριού, σκορπούν οι προκρατήσεις στους ιδιοκτήτες θαλάσσιων σκαφών, οι οποίες εκτείνονται έως το τέλος της σεζόν.

«Η κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά περίπου 50% στον κλάδο. Έχουμε κλεισμένα ναύλα έως το τέλος Οκτωβρίου», είπε στο star.gr ο Νικόλας Ξενάκης, καπετάνιος, ιδιοκτήτης σκάφους καταμαράν και μέλος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος.

Ιστιοπλοϊκό στο Κλέφτικο, στη Μήλο

Πόσο κοστίζουν φέτος οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν και γιοτ

Οι τιμές για την ενοικίαση σκάφους 

Όπως πρόσθεσε, τη φετινή χρονιά τα ναύλα στα ιστιοπλοϊκά είναι ακριβότερα κατά 30%. Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι για μία εβδομάδα σε ένα μονοχάλ (κλασικό ιστιοπλοϊκό) θα πληρώσει περίπου 1.000 ευρώ, ενώ σε ένα καταμαράν 1.500- 2.000 ευρώ.

ο Νίκος Ξενάκης

(στη φώτ. δεξιά ο Ν. Ξενάκης)

Ανάλογα με το μέγεθός του, το κόστος ενοικίασης ενός μονοχάλ ξεκινά από τις 2.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τις 5.000- 6.000 ευρώ, για μία εβδομάδα στη θάλασσα (το κόστος αφορά 6- 7 άτομα).

μονοχάλ

«Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το Λαύριο, από το Καλαμάκι ή από κάποιο νησί, να νοικιάσει ένα σκάφος και να κάνει τις διακοπές του είτε με σκίπερ, είτε χωρίς, εάν στην παρέα υπάρχουν δύο διπλώματα», είπε ο κ. Ξενάκης (φωτογραφία αρχείου unsplash.com)

Την ίδια ώρα, διπλάσια είναι τα ναύλα για διακοπές σε καταμαράν, τα οποία ξεκινούν από τις 6.000 ευρώ και μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τις 25.000- 26.000 ευρώ, εάν τα σκάφη είναι επανδρωμένα.

«Αν αποφασίσουν 4 ζευγάρια να νοικιάσουν ένα καταμαράν, θα χρειαστούν περί τα 6.000- 7.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα μοιραστούν. Έτσι, το ζευγάρι θα χρειαστεί περίπου 1.500 ευρώ για 7 ημέρες διακοπών.

διακοπές σε ιστιοπλοϊκό

Ανάρπαστες έχουν γίνει φέτος οι διακοπές σε ιστιοπλοϊκά

Πόσο κοστίζουν οι διακοπές σε θαλαμηγό

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό των ναύλων ανεβαίνει αισθητά για κάποιον, ο οποίος σχεδιάζει διακοπές με θαλαμηγό.

«Εξαρτάται από το πορτοφόλι του κάθε πελάτη, τα μέτρα κάθε σκάφους και τις παροχές του. Τα πιο φθηνά ξεκινούν από τις 30.000- 40.000 ευρώ. Μία μέση τιμή είναι από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και τα πιο ακριβά σκάφη για τους VIP πελάτες που ξεκινούν από τις 100.000- 150.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 250.000 ή και τις 500.000 ευρώ. Στην Ελλάδα μία κρουαζιέρα μιας εβδομάδας μπορεί να φτάσει ακόμη και 1εκ. ευρώ, χωρίς τα έξοδα που πληρώνει ο πελάτης, τα πετρέλαια, την τροφοδοσία, τις κάβες κτλ», είπε στο star.gr ο Γεώργιος Βάλλης, Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών Σκαφών.

High season θεωρείται ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, ενώ low season o Απρίλιος, o Μάϊος, o Ιούνιος, o Σεπτέμβριος και o Οκτώβριος

Διακοπές με παιδιά: Οι top προορισμοί και το κόστος για το φετινό καλοκαίρι

Το προφίλ των τουριστών στα σκάφη

Σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη, συνήθως οι τουρίστες επιλέγουν να κάνουν διακοπές εν πλω από Σάββατο σε Σάββατο, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν διακοπές δύο εβδομάδων, προκειμένου να προλάβουν να γυρίσουν τις Κυκλάδες.

Κάποιοι όμως μπορεί να συνδυάζουν την ιστιοπλοΐα με τις διακοπές σε νησί, μοιράζοντας τον χρόνο τους στο σκάφος και σε ένα ή δύο νησιά.

Yachting: «Μηδαμινή φέτος η παρουσία των VIP Ρώσων και Ουκρανών τουριστών»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εθνικότητες που στηρίζουν τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, φέτος το 80% με 90% του κλάδου των VIP τουριστών (πλουσιότεροι που αφήνουν και τα περισσότερα χρήματα στη χώρα), οι οποίοι επιλέγουν διακοπές σε θαλαμηγό, προέρχεται από την Αμερική. 

Όλα όσα είπε ο Γεώργιος Βάλλης, Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών

Σύμφωνα με τον κ. Βάλλη, υπάρχουν και κάποιοι Άραβες και κάποιοι Άγγλοι από το Λονδίνο, ενώ Ελβετοί, Αυστριακοί και Γερμανοί αποτελούν τη μειοψηφία, καθώς αποτελούν περίπου το 5% με 10% του πελατολογίου.

εσωτερικός χώρος θαλαμηγού

Η κρεβατοκάμαρα σε γιοτ, (φωτογραφία tropicanayacht.com)

«Όσον αφορά στο yachting, λόγω του πολέμου, φέτος έχουμε μηδαμινή παρουσία Ρώσων και Ουκρανών, οι οποίοι ανήκουν παραδοσιακά στο πελατολόγιό μας», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των πελατών και απευθύνονται σε μικρότερες κατηγορίες σκαφών και πιο οικονομικές, όχι σε super-yacht, mega-yacht κτλ.

Διακοπές με παιδιά: Οι top προορισμοί και το κόστος για το φετινό καλοκαίρι

Γιατί να κάνω διακοπές σε σκάφος

Οι διακοπές σε σκάφος αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση διακοπών, ενώ ταυτόχρονα σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη μπορεί να είναι πιο οικονομικές από το να επισκεφθεί κάποιος ένα νησί πληρώνοντας ξενοδοχεία και εστιατόρια.

καμπίνα ιστιοπλοικού

κρεβατοκάμαρα σε ιστιοπλοικό

Στα καταμαράν ο χώρος είναι πιο άνετος, προσφέροντας ευχέρεια κινήσεων. Είναι σαν ένα ιστιοπλοϊκό σπίτι.

τουαλές σε ιστιοπλοικό

Το καταμαράν έχει τέσσερις καμπίνες με ξεχωριστές τουαλέτες και αποτελεί μια οικονομική λύση για ζευγάρια που θα μοιραστούν το κόστος ενοικίασης

Όπως πρόσθεσε, όσοι επιλέγουν διακοπές σε ιστιοπλοϊκό έχουν τη δυνατότητα κάθε μέρα να βλέπουν και ένα διαφορετικό νησί.

Κλέφτικο - Μήλος

Κλέφτικο- Μήλος

«Το πρωί μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε διάφορα ερημονήσια. Ζουν σε ένα πλωτό σπίτι. Είναι πάρα πολύ καλή εμπειρία και η ακτογραμμή των νησιών μας, με τους φυσικούς κόλπους, προσφέρει ασφάλεια, σε όλες τις καιρικές συνθήκες», είπε στο star.gr ο κ. Ξενάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top