Πόσο κοστίζουν το αρνί και το κατσίκι στη Βαρβάκειο

«Ανεξέλεγκτη είναι φέτος η κατάσταση από άποψη τιμών και ποσότητας»

Όλα όσα είπε ο ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στη Βαρβάκειο Αγορά, Γιώργος Πιρλιμπός

«Παγωμένη» είναι η αγοραστική κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά, σχεδόν μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Καθώς η τιμή του πασχαλινού οβελία ξεπερνά σήμερα τα 13 ευρώ το κιλό, οι καταναλωτές εμφανίζονται προβληματισμένοι, τηρούν στάση αναμονής και πραγματοποιούν έρευνα αγοράς. 

«Ο κόσμος δεν έχει πληρωθεί ακόμη. Δεν έχουν μπει τα λεφτά και τα δώρα στην τράπεζα και περιμένουμε να μπουν οι μισθοί για να ξεκινήσει η δουλειά. Επίσης, το εμπόρευμα που θα πάρει ο κόσμος τώρα θα πρέπει να μπει στην κατάψυξη για το Πάσχα, άρα ο κόσμος αφήνει για λίγο πιο πίσω τις αγορές για το πασχαλινό τραπέζι, ούτως ώστε το κρέας που θα αγοράσει, να μείνει νωπό στη συντήρηση του ψυγείου του», εξήγησε ο Γιώργος Πιρλιμπός, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας.

βαρβάκειος αγορά

Υποτονική η αγοραστική κίνηση στη Βαρβάκειο Αγορά, με τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς.

Πόσο έχει το αρνί, το κατσίκι και η συκωταριά στη Βαρβάκειο

Στη Βαρβάκειο οι τιμές του πασχαλινού οβελία ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα. Ξεκινούν από 7 ευρώ το κιλό και φτάνουν ακόμη και τα 13,50 ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε αγόρασα σήμερα αρνί και κατσίκι εξαιρετικής ποιότητας με 9,80 ευρώ το κιλό και αν προσθέσεις τα μεταφορικά και το ΦΠΑ μου στοίχισαν 11,30 ευρώ. Βάζω και εγώ 2 ευρώ στο κιλό, που δικαιούμαι να πάρω και τα πουλάω σήμερα 13,49 ευρώ το κιλό», ανέφερε ο κ. Πιρλιμπός.

Αυξήσεις-φωτιά στο πασχαλινό τραπέζι: Μόλις 1 στους 4 θα σουβλίσει

Όπως ξεκαθάρισε ωστόσο, στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας μπορεί κανείς να βρει και φτηνότερο κρέας. 

«Υπάρχουν και φτηνότερα αρνιά στην αγορά. Αυτά τα αρνιά μπορεί να τα βρεις από 8 ευρώ, αλλά μιλάμε για κομμάτια. Ο κόσμος όμως πρέπει να γνωρίζει πως ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.Υπάρχουν βεβαίως και δεύτερες και τρίτες ποιότητες αρνιών, όπως κάθε χρόνο. Μιλάμε για αρνιά χωρίς συκωταριά, αυτά τα ακέφαλα, αυτά που κόβονται μισά, τα ισπανικά, από την Πολωνία κτλ. Υπάρχουν πάρα πολλές ποιότητες», εξήγησε.

βαρβάκειος

«Ανοίγουμε το πρωί στις 6:30 και κλείνουμε όταν τελειώσει η δουλειά στις 19:00- 19:30. Θα είμαστε ανοιχτά και τη Μ. Παρασκευή αν και με κλειστά φώτα στις πινακίδες, ενώ το μεγάλο Σάββατο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μας μέχρι να ξεπουλήσουμε»

Την ίδια ώρα πρόσθεσε, ότι έντερα, συκωταριές, έτοιμα κοκορέτσια και γαρδούμπες φτιαγμένα από ελληνικά έντερα πωλούνται στα 10,90 ευρώ το κιλό.

Πάσχα 2022: Ακριβότερο τουλάχιστον 20% φέτος το αρνί και το κατσίκι

«Κανείς δε γνωρίζει αν θα υπάρχει επάρκεια προϊόντων»

Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά κρέατος, με τους ανθρώπους της αγοράς να εκτιμούν ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι αισθητά ακριβότερο. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Πιρλιμπό, τη δεδομένη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρχει επάρκεια προϊόντων, όσο βαδίζουμε προς το Πάσχα.

«Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς. Ακούγοντας τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη ότι το αρνί τη Μ. Εβδομάδα θα φτάσει στα 16 ευρώ ο κτηνοτρόφος περιμένει να φτάσει στα 16 ευρώ για να σφάξει... Η τελευταία σφαγή γίνεται τη Μ. Πέμπτη. Την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο πωλούνται τα αρνιά τα οποία έχουν ήδη σφαχτεί. Αν μέχρι τότε δεν σφαχτούν τα αρνιά, τότε θα υπάρχει έλλειψη στην αγορά», σημείωσε.

Δώρο Πάσχα: Πότε θα καταβληθεί φέτος – Ποιοι θα το πάρουν

Σχολιάζοντας τις τιμές στην αγορά πρόσθεσε:

«Οι τιμές είναι αυτές που έχει επιτρέψει και επιβάλλει το κράτος, εφόσον δεν υπάρχει προγραμματισμός. Δηλαδή το υπουργείο ξέρει πόσα αρνιά χρειάζεται η Αθήνα, πόσα η Θεσσαλονίκη, πόσο η Ελλάδα για το Πάσχα και κάνει κουμάντο για να βρεθούν αυτά τα αρνιά. Ρωτάει για να ενημερωθεί πόσα ελληνικά αρνιά υπάρχουν διαθέσιμα προς σφαγή και αναλόγως συμπληρώνει με αρνιά εισαγωγής.  Αυτό προφανώς δεν έχει γίνει, γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε 50 αρνιά και μας στέλνουν 20. 

Ρωτάμε τους παραγωγούς και τους μεσάζοντες πόσο θα μας τα χρεώσετε και μας λένε “θα το δεις το τιμολόγιο”. Υπάρχει μία κατάσταση πάρα πολύ άσχημη, που δεν την είχα ξαναζήσει εγώ 43 χρόνια στη δουλειά. Αυτή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και πρωτόγνωρη και από άποψη τιμών και από άποψη ποιότητας εμπορευμάτων, αλλά και από άποψη ποσότητας εμπορευμάτων». 

Πάσχα: Την «ανηφόρα» παίρνει η τιμή για αρνιά και κατσίκια

Πού οφείλεται η αύξηση της τιμής στα αρνιά και τα κατσίκια 

Ερωτώμενος σχετικά με την αύξηση των τιμών των αμνοεριφίων σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Πιρλιμπός σημείωσε:

«Δεν μπορώ να γνωρίζω πού οφείλεται. Στο γεγονός ότι ανέβηκαν στο ζωοτροφές, ότι αυξήθηκαν τα μεταφορικά, ότι μέσα στον πανικό των αυξήσεων βρήκαν κάποιοι ευκαιρία να ανεβάσουν τις τιμές …Δεν μπορώ να ξέρω.

Ωστόσο, αυτοί που ήταν  υποχρεωμένοι να κάνουν τον έλεγχο, πριν φτάσει το αρνί στο κρεοπωλείο και κατ' επέκταση στον καταναλωτή, θα έπρεπε να ήταν ενημερωμένοι και να είχαν δώσει οδηγίες ή να είχαν ελέγξει...και να είχαν περιορίσει την κατάσταση αυτή που γίνεται τώρα» είπε, μιλώντας στο star.gr. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top