Φωτιά πλοίο: Τι μπορεί να προκάλεσε την πυρκαγιά - Ειδικοί εξηγούν

Κρίσιμη η λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης

Ειδικοί πραγματογνώμονες αποκάλυψαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της πυρκαγιάς στο πλοίο και ανέδειξαν τις «γκρίζες» ζώνες στα συστήματα ασφαλείας, ειδικά στους χώρους που μεταφέρονται τα φορτηγά. 

Φωτιά πλοίο: Στους 12 τελικά οι αγνοούμενοι επιβάτες

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σβήσουν τις φλόγες που έχουν φτάσει στις καμπίνες και το κατάστρωμα.  

Φωτιά πλοίο - Αποκάλυψη: Υπήρχε βυτίο στο φλεγόμενο κατάστρωμα

Τι μπορεί να προκάλεσε, όμως, την πυρκαγιά; Όπως είπε ο ναυάρχος ε.α και πραγματογνώμων ναυτικών ατυχημάτων, Νικόλαος Σπανός στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star: «Συνήθως φορτώνονται και ψυγεία, οχήματα μεγάλα, τα οποία με ειδική καλωδίωση πρέπει να συνδέονται σε ειδικές υποδοχές στο πλοίο. Πιστεύω ότι θα είναι μια ηλεκτρολογική καλωδιακή ζημιά, η οποία προήρθε από τις πρίζες δεδομένου ότι αυτό έχει ξαναδημιουργηθεί»

Κρίσιμη η λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης

Το Εuroferry Οlympia έχει τρία επίπεδα γκαράζ κάτω από τα καταστρώματα. Στο επίπεδο 3, όπου ξέσπασε η φωτιά, σταθμεύουν τα φορτηγά και στα άλλα δύο τα αυτοκίνητα. Σε τέτοιου είδους οχηματαγωγά πλοία υπάρχει το σύστημα πυρόσβεσης Draeger. Mια ομπρέλα από σωλήνες στην οροφή του γκαράζ, οι οποίοι όπου εντοπίζουν τη φωτιά ρίχνουν νερό. 

Λειτούργησε, άραγε, σωστά το σύστημα πυρόσβεσης; 

«Το γκαράζ πρέπει να είναι αεροστεγώς κλειστό από όλες τις πλευρές. Από πάνω έχουμε τα καταστρώματα. Εδώ είναι η ευπάθειά μας διότι αν πάρει φωτιά το γκαράζ από κάτω όλη η πυρκαγιά με τη θερμότητα θα πάει επάνω» εξήγησε ο Σιδέρης Μαμίδης, πλοίαρχος και πραγματογνώμονας.

Ποια τα πιθανά αίτια της πυρκαγιάς- Τι έπρεπε να ελέγξει το πλήρωμα

Έμπειροι ναυτικοί επισημαίνουν ότι μετά από κάθε φορτοεκφόρτωση, πρέπει να γίνεται έλεγχος από το πλήρωμα για διαρροές καυσίμων, αν λειτουργούν σωστά τα συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης, αν υπάρχουν φθορές στις μάνικες ή βλάβες στα ηλεκτρολογικά, καθώς ένα και μόνο βραχυκύκλωμα μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Καταγγελίες από το 2019 για ελλείψεις και παρατυπίες στις γραμμές της Αδριατικής

Η ομοσπονδία των αυτοκινητιστών έχει στείλει από το 2019 επιστολή προς τα υπουργεία Ναυτιλίας και  Μεταφορών καταγγέλλοντας ότι  οι συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στα καράβια που εκτελούν γραμμές Αδριατικής είναι επιεικώς απαράδεκτες, με την παντελή έλλειψη κανόνων προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας. Όπως λένε, δεν πήραν απάντηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top