Κορωνοϊός: Αναμένονται πάνω από 20.000 κρούσματα σήμερα στην Αττική

Διχογνωμία για το άνοιγμα των σχολείων

Σοκαριστική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκου Θωμαΐδη, για τον αριθμό των κρουσμάτων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα μόνο στην Αττική. 

Όπως είπε στο Mega, οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής δείχνουν πως μέσα σε είκοσι μέρες το ιικό φορτίο έχει πενταπλασιαστεί, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. 

Κορωνοϊός: Μπορεί να εξαπλωθεί σε καρδιά και εγκέφαλο - Eπιβιώνει για μήνες

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα θα είναι τα κρούσματα στην Αττική, αλλά σίγουρα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Πιθανόν να υπερβούν και τις 20.000, ακόμα και σήμερα. Η διασπορά ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δείγματα των λυμάτων και μέσα στην εβδομάδα προ Χριστουγέννων έγινε η πρώτη αύξηση, που κορυφώθηκε το τριήμερο των Χριστουγέννων», είπε ο κ. Θωμαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18 – 30 ετών, κάτι που αποτυπώνεται και στην «ταυτότητα» των κρουσμάτων.

Συναγερμός από κρούσματα στον Ευαγγελισμό - Απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια

Όσον αφορά στο πότε θα κορυφωθεί το πέμπτο κύμα, εξήγησε πως αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί, εκτίμησε όμως πως έτσι όπως εξελίσσεται η πανδημία το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί γύρω στις 20 Ιανουαρίου. 

Βασιλακόπουλος: «Να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου»

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. 

Κορωνοϊός: Με τρία self test για τους μαθητές θα ανοίξουν τα σχολεία

«Τα παιδιά δεν μένουν σε γυάλες και αν δεν ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά θα είναι εκτεθειμένα στην κοινότητα. Ο κίνδυνος είναι να επιστρέψει η λοίμωξη στο σπίτι και να κινδυνεύσουν αυτοί που είναι στο σπίτι», είπε, υπογραμμίζοντας πως αυτοί που θα κινδυνεύσουν σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι ανεμβολίαστοι. 

«Αυτοί που έχουν κάνει την επαναληπτική δόση ή ολοκλήρωσαν πρόσφατα τον εμβολιασμό τους προστατεύονται», πρόσθεσε.

Μαγιορκίνης: «Θα είναι σύντομη η Όμικρον- Αποκλιμάκωση στα τέλη Ιανουαρίου»

Μιλώντας για τη φυσική ανοσία από νόσηση, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι η νόσηση στους ανεμβολίαστους δεν «αφήνει» υψηλό επίπεδο ανοσίας. 

«Άρα το να έχω νοσήσει δεν με προστατεύει σημαντικά από το να νοσήσω ξανά από κάποιο πιο ισχυρό στέλεχος», εξήγησε.

Καπραβέλος: «Να παραταθεί το άνοιγμα των σχολείων»

Στην αντίπερα πλευρά βρίσκεται ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας μικρής παράτασης στο άνοιγμα των σχολείων. 

Κορωνοϊός: Οι ειδικοί περιμένουν ακόμα και 80.000 κρούσματα την ημέρα

Επανέλαβε για μια ακόμα φορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και πρόσθσε ότι στο τραπέζι παραμένει και το καθολικό lockdown.

«Δεν φτάνουν τα μέτρα, δεν έχουμε το κυριότερο μέτρο, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αν από τον Αύγουστο είχαμε υποχρεωτικότητα δε θα φτάναμε στο 4ο κύμα με τέτοιες τραγικές συνέπειες», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top