Κορωνοϊός: Μπορεί να εξαπλωθεί σε καρδιά και εγκέφαλο - Eπιβιώνει για μήνες

Eπηρεάζει και τους ασυμπτωματικούς - Τι δείχνει νέα μελέτη

Τα στοιχεία για την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο - Βίντεο αρχείου

Ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλώνεται στην καρδιά και τον εγκέφαλο μέσα σε λίγες μέρες από την αρχική μόλυνση και να επιβιώνει για μήνες σε διάφορα όργανα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (National Health Institute, NIH).

 

«Σούπερ» ανοσία σε εμβολιασμένους που νόσησαν, δείχνει νέα μελέτη

Ο ιός, σύμφωνα με τη μελέτη, έχει τη δυνατότητα να προσβάλει σχεδόν κάθε όργανο του ανθρώπινου σώματος και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, κάτι που μπορεί να ερμηνεύσει τα διαρκή συμπτώματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με μακρά νόσο Covid.

Covid-19: Ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά

Η μελέτη, η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση για δημοσίευση στο περιοδικό «Nature»,  θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις σχετικά με το πώς ο ιός αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα και παραμένει για μεγάλο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε ξανά μετά από σοβαρή νόσηση;

Κορωνοϊός: Mπορεί να επηρεάσει τους ασυμπτωματικούς ή όσους είχαν ήπια συμπτώματα

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που ερμηνεύει γιατί ο ιός μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλα τα συστήματα και γιατί η μακρά νόσος Covid μπορεί να επηρεάσει και άτομα που είχαν ασυμπτωματική νόσο ή ήπια συμπτώματα κατά την οξεία φάση της Covid-19.

Οι ερευνητές ανέλυσαν βιοψίες από νεκροτομικό υλικό σε 44 ασθενείς που πέθαναν από κορωνοϊό κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Ανιχνεύτηκαν μικρά τμήματα του ιού σε διάφορα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου μέχρι και 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μόλυνση με «ελαττωματικά» τμήματα ιού, η οποία έχει παρατηρηθεί και σε άλλες εμμένουσες λοιμώξεις, μεταξύ ασθενών με ιλαρά.

Κορωνοϊός: Πιθανό να εμφανιστεί καρδιακή ανεπάρκεια ή πρώιμη άνοια σε όσους νόσησαν

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν, επίσης, διάφορους τρόπους διατήρησης του ιστού για ανίχνευση του ιού και ήταν σε θέση να αναπτύξουν τον ιό που συλλέχθηκε από διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, του λεπτού εντέρου και των επινεφριδίων.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ενώ το υψηλότερο φορτίο του ιού SARS-CoV-2 βρίσκεται στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί νωρίς κατά τα αρχικά στάδια της λοίμωξης και να μολύνει τα κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Η Raina MacIntyre, PhD, Καθηγήτρια παγκόσμιας βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις του χρόνιου φορτίου της Covid-19 για τα επόμενα χρόνια παραμένουν άγνωστες. Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας ή άνοιας πρώιμης έναρξης σε ασθενείς που νόσησαν από Covid-19. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top