Κορωνοϊός: «Η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει. Επαναμολύνει όσους νόσησαν»

«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για τα Χριστούγεννα

Η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, η μετάλλαξη Όμικρον και ο εμβολιασμός αποτέλεσαν σήμερα τα θέματα συζήτησης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Κορωνοϊός: 4.696 νέα κρούσματα σήμερα - 96 νεκροί και 692 διασωληνωμένοι

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Πνευμονολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευάγγέλου, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι ιδιαίτερα αυξημένο, με μια στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες να είναι στο «βαθύ κόκκινο» και τα ενεργά κρούσματα να βρίσκεται σε 43.000 λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιοχές η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι υψηλή, που σημαίνει ότι υπάρχει φόβος για υψηλό αριθμό νοσηλειών.

Κορωνοϊός: 1.464 νέα κρούσματα σήμερα στην Αττική

Ευοίωνο είναι το γεγονός ότι τόσο ο αριθμός των εισαγωγών όσο και των νέων διασωληνωμένων μειώθηκε σημαντικά.

Το επιδημικό φορτίο παραμένει υψηλό στη 1 από τις 3 Π.Ε. ενότητες της χώρας που είναι σε «βαθύ κόκκινο». Σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων ενώ σε περιοχές όπως οι Σποράδες, η Καβάλα, η Λήμνος και η Ευρυτανία παρουσιάζουν αρκετά μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 43-45, που σημαίνει πως μπορεί να δούμε νέες νοσηλείες σε αυτές τις περιοχές.

Το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών τεστ είναι χαμηλό στο 1,48%, όμως η όμικρον οδηγεί τους επιστήμονες σε εγρήγορση για τα πιθανά της αποτελέσματα που ίσως δούμε μέσα στη γιορτές.

Παπαευαγγέλου: «Η Όμικρον θα κυριαρχήσει. Επαναμολύνει όσους νόσησαν»

«Τα νέα δεδομένα για την Όμικρον, είναι σαφές πως βρίσκεται παντού και θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα, καθώς η μεταδοτικότητά του φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μετάλλαξη Όμικρον: Μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από τη Δέλτα!

Παράλληλα, έκρουσε καμπανάκι για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και τους παρότρυνε να εμβολιαστούν γιατί μπορεί να επαναμολυνθούν.

Μετάλλαξη Όμικρον: 17 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Πού εντοπίζονται

«Είναι σαφές ότι επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν και θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία. Το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όλοι όσοι έχετε νοσήσει, πρέπει να πάτε να εμβολιαστείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη αγωνία, όπως υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι το κατά πόσο ο εμβολιασμός μας προστατεύει από την παραλλαγή Όμικρον.

«Και ο κίνδυνος να κολλήσουμε ακόμη και όσοι έχουμε εμβολιαστεί πλήρως είναι υπαρκτός. Η αποτελεσματικότητα των εξουδετεροτικών αντισωμάτων μειώνονται σε περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Όμικρον. Φαίνεται, όμως, ότι τόσο η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης όσο και -περισσότερο- ο συνδυασμός νόησης και εμβολιασμού, προσφέρουν σημαντικά αυξημένη προστασία», τόνισε.

Το δεύτερο μήνυμα είναι να μην καθυστερείτε. Όλοι οι ενήλικες πηγαίνετε να κάνετε την αναμνηστική δόση.

Παπαευαγγέλου: «Να είμαστε προσεκτικοί της γιορτές των Χριστουγέννων»

Στη συνέχεια η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε: «Μέχρι σήμερα τα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς και εμβολιασμένους, συνεπώς πρέπει να περιμένουμε. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως μετά την αναμνηστική δόση, προστατευόμαστε σε μεγάλο βαθμό από την Όμικρον. Μέχρι σήμερα, ένας στους δυο εφήβους, έχουν εμβολιαστεί, σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 70%, αγγίζοντας ακόμα και το 100%».

Αναφορικά με τα παιδιά 4-18 ετών, «εμφανίζουν σταθερή μείωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σχεδόν 9.000 κρούσματα. Ξεκίνησε και ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top