Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη

Σουρβίνος στο star.gr: Ευτυχώς, είναι αποδεδειγμένη η προέλευσή του

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Kλινικής Ιολογίας, Ιατρικής Σχολής Παν. Κρήτης

Στην Κρήτη επιβεβαιώθηκε νωρίτερα, το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Μιλώντας στο star.gr ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Kλινικής Ιολογίας, της Ιατρικής Σχολής στο Παν. της Κρήτης, στο εργαστήριο του οποίου έγινε η ταυτοποίηση του παραλλαγμένου στελέχους, περιέγραψε τι μεσολάβησε μέχρι την επίσημη ανακοίνωση από το υπ. Υγείας.

«Το δείγμα ήρθε στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τη Δευτέρα στις 29 Νοεμβρίου μετά από επικοινωνία που είχαμε με ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Σε αυτό το ιατρικό κέντρο είχε γίνει το πρώτο μοριακό τεστ (PCR) του κρούσματος, όπου και επιβεβαιώθηκε το θετικό rapid test (που διενήργησε το κρούσμα). Στη συνέχεια, το ιατρικό κέντρο έχοντας λάβει το ιστορικό του κρούσματος και γνωρίζοντας ότι αφορούσε στη μετακίνηση από χώρα όπου είχε ανακοινωθεί το στέλεχος Όμικρον, επικοινώνησε μαζί μας», είπε. 

Το Εργαστήριο ανήκει στο Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, όπου συμμετέχουν αρκετά εργαστήρια. Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, τον κύριο όγκο της γονιδιωματικής ανάλυσης έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στην Αθήνα, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη, το ΕΚΕΤΑ, ενώ το τρίτο εργαστήριο που κάνει τέτοιου είδους γονιδιωματικής αναλύσεις, αν και σε ένα πιο μικρό αριθμό δειγμάτων, είναι το Εργαστήριο στην Κρήτη.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Εργαστήριο εφαρμόζει τεχνικές και διαδικασίες «επίπονες και κοστοβόρες», μέσα από τις οποίες μπορούν να υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις αν πρόκειται για ένα στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος.

«Έπρεπε με τις πιο εξελιγμένες τεχνικές γονιδιακής αλληλούχισης, να αναλυθεί όλο το γονιδίωμα του στελέχους αυτού, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι κρίσιμες και χρειάζεται να έχουμε το αποτέλεσμα άμεσα, για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να ενημερωθούν οι Αρχές. Όλη η ομάδα δούλεψε επίπονα και το αποτέλεσμα ήταν διαθέσιμο σήμερα τα ξημερώματα», συμπλήρωσε.

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

«Το κρούσμα επέδειξε μία πολύ υπεύθυνη στάση»

Σύμφωνα, με τον κ. Σουρβίνο, ο επιβάτης που ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική, είχε υποβληθεί σε όλα τα τεστ για τον κορωνοϊό που προβλέπονται πριν από την αναχώρησή του και στις πύλες εισόδου, όμως με την άφιξή του εμφάνισε κάποια συμπτώματα.

«Αυτό τον οδήγησε να διενεργεί αλλεπάλληλα rapid test, ένα εκ των οποίων βγήκε τελικά θετικό. Αυτό τον οδήγησε σε ιατρικό κέντρο της περιοχής, όπου έγινε και η επιβεβαίωση με μοριακό έλεγχο PCR. 

Με δική του πρωτοβουλία έγινε η μοριακή επιβεβαίωση, κάτι που δείχνει μία πολύ υπεύθυνη στάση του ατόμου αυτού και πρέπει να το επιβραβεύσουμε. Επίσης πολύ υπεύθυνη στάση έδειξε και το ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, το οποίο εκτίμησε την όλη κατάσταση, το ιατρικό ιστορικό και προσπάθησε να επικοινωνήσει με ένα κατάλληλο κέντρο που θα μπορούσε να αναλάβει την ανίχνευση, όπως και έγινε», σημείωσε.

ΠΟΥ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στη μετάλλαξη Όμικρον

«Δε γνωρίζουμε αν υπάρχουν άλλα κρούσματα με την Όμικρον στη χώρα»

Όπως ανέφερε ο κ. Σουρβίνος, αν και για την ώρα δε γνωρίζουμε αν υπάρχουν άλλα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα, ευτυχής συγκυρία είναι ότι είναι γνωστά τα πλήρη στοιχεία του ιστορικού του επιβάτη και είναι αποδεδειγμένη πλέον η προέλευση του κρούσματος.

«Θα ήταν πολύ πιο ανησυχητικό να έχουμε ένα τέτοιο κρούσμα και να μην υπάρχει κανένα ιστορικό μετακίνησης- ταξιδιού, κάτι που θα σήμαινε ότι το νέο στέλεχος έχει μπει στην κοινότητα και κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Ευτυχώς μέχρι στιγμής αυτό δε συμβαίνει», είπε. 

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον διαφέρουν από της Δέλτα

Πρόσθεσε δε, ότι πριν ακόμη βγει το τελικό αποτέλεσμα της γονιδιωματικής, είχαν ήδη ληφθεί δείγματα, ενώ πλέον έχει ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος ιχνηλάτησης του πρώτου κρούσματος της Όμικρον στη χώρα, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί κάποιο άλλο θετικό δείγμα. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σουρβίνος , οι έλεγχοι των ανθρώπων με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο επιβάτης, αναμένεται να συνεχιστούν. 

«Κάτι τέτοιο θα συνεχιστεί έως ότου να είμαστε σίγουροι ότι οι επαφές παραμένουν αρνητικές και δεν υπάρχει φόβος διασποράς. Πρώτα χρειάζεται να βρούμε ένα θετικό τεστ PCR και μετά θα γίνει γονιδιωματικός έλεγχος» συμπλήρωσε, μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top