Κορωνοϊός: 6.000 κρούσματα - Ανακοινώσεις Πλεύρη το απόγευμα

Συνεδριάζει για τα νέα μέτρα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας χθες 1/11/21 - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα οδηγεί κυβέρνηση και ειδικούς στη λήψη έκτακτων μέτρων για την ανακοπή του νέου κύματος της πανδημίας. 

Έτσι σήμερα, στις 13:00, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει ενώ στις 18:00 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα. 

Χθες ανακοινώθηκαν 5.449 νέα κρούσματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα ξεπεράσουν τις 6.000. Παράλληλα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, εκτίμησε πως αν δε ληφθούν μέτρα, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 10.000 έως τις 15 Νοεμβρίου. 

Οι εφιαλτικές αυτές προβλέψεις έχουν σημάνει συναγερμό, με τις συσκέψεις των επιστημόνων να διαδέχονται η μία την άλλη, ώστε να βρεθεί ο τρόπος που θα ανακόψει το τέταρτο κύμα που πλησιάζει απειλητικά. 

Πλεύρης: «Ναι« σε νέα μέτρα, «όχι» σε ένα νέο lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ανακοίνωσε πως το επόμενο δεκαήμερο θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού της τρίτης δόσης για όλους και υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα οριζόντιου lockdown.

Κορωνοϊός: Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα μέτρα θα απευθύνονται στους ανεμβολίαστους και δε θα αγγίζουν τις ελευθερίες των εμβολιασμένων. 

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

Ακόμα πιο σκληροί έλεγχοι για τα μέτρα σε εστίαση και νυκτερινά κέντρα

  • Δύο rapid test την εβδομάδα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (από ένα εβδομαδιαίως σήμερα)
  • Τρία rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζομένους της εστίασης (απο δύο που κάνουν σήμερα)
  • Απαγόρευση των «νάιλον» με τα οποία κλείνονται οι εξωτερικοί - υπαίθριοι και ημιυπάιθριοι - χώροι σε «μικτούς» χώρους εστίασης, δηλαδή για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους 
  • «Φρένο» στην πρόσβαση ανεμβολίαστων σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες
  • Έμφαση στους ελέγχους ταυτοπροσωπίας, με επίδειξη και της αστυνομικής ταυτότητας εκτός από το πιστοποιητικό εμβλιασμού στους «αμιγείς» χώρους εστίασης, αυτούς δηλαδή που είναι για εμβολιασμένους

Επίσης θα προσκληθούν ιδιώτες γιατροί για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης. 

Υπάρχουν σκέψεις για αναδιάρθρωση του προσωπικού από κέντρα υγείας και εμβολιαστικά κέντρα για να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε νοσοκομεία που δέχονται μεγαλύτερη πίεση και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να μη γίνει ξανά το ΕΣΥ αποκλειστικά για covid περιστατικά.

Τέλος θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, ενώ θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα για την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης ειδικά από όσους έκαναν τη δεύτερη δόση πριν από έξι μήνες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top