Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν - Ξεκινά η συνταγογράφηση

Τι λέει το υπουργείο Υγείας για τη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης

Όλα όσα είπε στο star.gr η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» 

Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Moderna: Ετοιμάζει μονοδοσικό εμβόλιο για κορωνοϊο και γρίπη

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή ξεκαθάρισε πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων. Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Η συνταγογράφηση του εμβολίου ξεκινά από αύριο, 1η Οκτωβρίου. 

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά 1η Οκτωβρίου η συνταγογράφηση

«Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί για τη γρίπη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα είπε μεταξύ άλλων πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, ενώ τόνισε: «Το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι». 

Έγινε ειδική αναφορά στη συνύπαρξη του κορωνοϊού με την εποχική γρίπη, κάτι το οποίο πέρυσι δεν παρατηρήθηκε λόγω του παρατεταμένου lockdown στη χώρα. Οι ειδικοί τόνισαν πως τα εμβόλια για τις δύο ιώσεις μπροούν να γίνουν παράλληλα, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στον οργανισμό.

«Τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού μπορούν να συγχορηγηθούν»

Οι ηλικιακές ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη είναι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών αλλά και τα μικρά παιδιά.

«Η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμη δεν έχει δοθεί η απάντηση» δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

«Γνωρίζουμε επιδημιολογικά ότι η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό» συνέχισε. Η επιτροπή τόνισε πως δεν πρέπει οι ΜΕΘ της χώρας να γεμίσουν με περιστατικά γρίπης. 

Κορωνοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης εμβολίου

Φέτος, τα εμβόλια, τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β. Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση.  

Τέλος, η επιτροπή εξέφρασε την άποψη πως οι υγειονομικοί θα πρέπει να κάνουν την αρχή και να σπεύσουν να εμβολιαστούν για την γρίπη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top