«Τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού μπορούν να συγχορηγηθούν»

Πουλάκου στο star.gr: Το εμβόλιο της γρίπης θα καλύπτει τις μεταλλάξεις

Όλα όσα είπε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

Την υποψία και τον φόβο ότι η γρίπη φέτος θα είναι σε μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, εξέφρασε μιλώντας στο star.gr η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Όπως εξήγησε, τον προηγούμενο χρόνο η γρίπη κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά, λόγω των αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, της καραντίνας και των γενικότερων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στιγμιότυπο από κλινική covid στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Στιγμιότυπο από κλινική covid στο νοσοκομείο «Σωτηρία» (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

«Τώρα όμως η ζωή έχει ανοίξει και στόχος όλων των κρατών είναι να παραμείνουν η ζωή, η εκπαίδευση, τα σχολεία τα πανεπιστήμια ανοιχτά. Ο κόσμος έχει αρχίσει και επανακυκλοφορεί, τα μέτρα δεν τηρούνται στο 100%, όπως τις δύο πρώτες χρονιές και βλέπουμε ότι ήδη έχουν αρχίσει επιδημίες των αναπνευστικών ιών, που για δύο χρόνια ήταν και αυτές σε ιστορικά χαμηλά, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός», σημείωσε.

Πουλάκου στο star.gr: Πώς ο κορωνοϊός απώθησε φέτος την εποχική γρίπη

Η Γαρυφαλλιά Πουλάκου είναι λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην 3η παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Σωτηρία

Η Γαρυφαλλιά Πουλάκου είναι λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην 3η παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Σωτηρία

Πρόσθεσε δε, ότι το μέγεθος της κινητικότητας της γρίπης, θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι και να μην αμελήσει κανείς τον εμβολιασμό του.

Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο post- covid και ποια τα συμπτώματά του

«Τα εμβόλια της γρίπης και του κορωνοϊού μπορούν να συγχορηγηθούν»

Ερωτώμενη σχετικά, η κ. Πουλάκου ανέφερε ότι οι τεχνολογίες των δύο εμβολίων (της γρίπης και του κορωνοϊού), επιτρέπουν να γίνεται ο εμβολιασμός ακόμη και με συγχορήγηση.

«Ήδη κάποιες χώρες έχουν αρχίσει και εκδίδουν συστάσεις προκειμένου η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό να γίνεται ταυτόχρονα με τον αντιβιοτικό εμβολιασμό, εφόσον αυτό εξυπηρετεί το σύστημα υγείας και τον ίδιο τον ασφαλισμένο», είπε.

Εμβολιασμός κατά της γρίπης σε φαρμακείο

Εμβολιασμός κατά της γρίπης σε φαρμακείο (φωτ. αρχείου eurokinissi)

«Το εμβόλιο της γρίπης θα καλύπτει τις μεταλλάξεις»

Αναφερόμενη στις μεταλλάξεις του ιού της γρίπης, η κ. Πουλάκου, εμφανίστηκε καθησυχαστική, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο της γρίπης προσαρμόζεται κάθε χρόνο σε αυτές και είναι ικανό να τις αντιμετωπίσει.

«Κάθε χρόνο υπάρχει μία μικρή αλλαγή ή διολίσθηση, όπως λένε και με βάση αυτή παράγεται το καινούργιο εμβόλιο. Η αλήθεια είναι ότι την προηγούμενη χρονιά τα στελέχη της γρίπης ήταν πάρα πολύ λίγα για να εξαχθούν συμπεράσματα. Πραγματικά, είναι άξιο απορίας πόσο τροποποιημένο θα είναι το επόμενο εμβόλιο», είπε και εξήγησε τον λόγο που κάθε χρόνο παράγονται εμβόλια αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις.

«Τριπλάσιος κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από κορωνοϊό σε σχέση με τη γρίπη»

«Ό,τι κυκλοφορεί στο νότιο ημισφαίριο το (δικό μας) καλοκαίρι, που είναι η χειμερινή τους περίοδος, είναι τα στελέχη που οδηγούν στην παραγωγή εμβολίων για το βόρειο ημισφαίριο για τον επόμενο χειμώνα. Οπότε το εμβόλιο θα καλύπτει σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μετάλλαξη», είπε.

Το αντιγριπικό εμβόλιο

Το αντιγριπικό εμβόλιο (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο της γρίπης στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, το εμβόλιο της γρίπης συστήνεται να γίνεται τον Νοέμβριο.

«Με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες η γρίπη έρχεται από τις αρχές Δεκεμβρίου. Θέλουμε λοιπόν να έχουμε κάλυψη με αντισώματα για τη γρίπη το κρίσιμο τετράμηνο, γιατί τα αντισώματα με το αντιγριπικό εμβόλιο μετά τους 4 μήνες πέφτουν, με αποτέλεσμα να πέφτει σημαντικά και ο βαθμός προστασίας. 

Η ιδεώδης χρονική στιγμή για να κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά της γρίπης στην Ελλάδα, είναι στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να έχει αντισώματα μέχρι και τον Μάρτιο. Δεν είναι σώφρον να ξεκινούν τον εμβολιασμό από τον Οκτώβριο», σημείωσε η κ. Πουλάκου. 

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πώς θα το προμηθευτούμε- Τι ισχύει για τα παιδιά

Πρόσθεσε δε, ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως προβλημάτων υγείας και όλες οι ηλικίες από 18 ετών και άνω που έχουν συγκεκριμένες νοσηρότητες.

«Άνθρωποι με ανοσοκαταστολή, διαβήτη, αναπνευστικά νοσήματα, άσθμα, καρδιακά νοσήματα... Το εμβόλιο αφορά ένα μεγάλο κατάλογο ανθρώπων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και πρέπει να προστατεύονται έναντι της γρίπης», εξήγησε.

Εμβολιασμός κατά της γρίπης σε φαρμακείο

Εμβολιασμός κατά της γρίπης σε φαρμακείο (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της γρίπης;

Δεδομένης της γενικότερης ανησυχίας που καταγράφεται στον κόσμο με αφορμή τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, η κ. Πουλάκου ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ασφαλές και πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα για αυτούς που έχουν δισταγμούς για τα υπόλοιπα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

«Το εμβόλιο της γρίπης κυκλοφορεί δεκάδες χρόνια τώρα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο επιχείρημα ή ερωτηματικά ως προς την ασφάλειά του. Είναι ένα εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί πολλά χρόνια και παρέχει ένα σημαντικό βαθμό προστασίας, όχι 100% αλλά παρέχει ένα σημαντικό βαθμό προστασίας, σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», είπε.

Τα «ναι» και τα «όχι» του CDC για την τρίτη δόση εμβολίου

Η ίδια υπενθύμισε μάλιστα, ότι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, κατά την επιδημική καμπύλη της γρίπης, η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβό «ανθρώπινο φόρο», ενώ και τότε όπως και τώρα στη συντριπτική πλειοψηφία οι ασθενείς που έμπαιναν στις ΜΕΘ, ήταν ανεμβολίαστοι. 

«Είχαμε πολλούς θανάτους, πολλές εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και εκεί η αναλογία ήταν ίδια με αυτήν που συζητούμε τώρα για τον κορωνοϊό. Αυτοί που κατέληγαν στις ΜΕΘ ήταν σε ποσοστό 90- 95% ανεμβολίαστοι. Άρα δεν είχαν δώσει την ευκαιρία στο προληπτικό μετρό που τους παρέχει η επιστήμη να τους βοηθήσει, ώστε να μην καταλήξουν στη ΜΕΘ», σημείωσε.

Παιδιά το 30% των κρουσμάτων - Μπορεί να αλλάξει το πρωτόκολλο στα σχολεία

«Μεγαλύτερος ο κίνδυνος αν κάποιος κολλήσει γρίπη και κορωνοϊό ταυτόχρονα»

Σύμφωνα με την κ. Πουλάκου, υπάρχει πάντα η περίπτωση κάποιος ασθενής που νοσεί από γρίπη, να κολλήσει και κορωνοϊό, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση της υγεία του.

«Στην αρχή του πανδημικού κύματος είχαμε λίγους ασθενείς που είχαν μαζί κορωνοϊό και γρίπη. Αυτό είναι πιο επικίνδυνο, γιατί σήμερα ξέρουμε ότι η γρίπη έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να κάνει δευτερογενείς λοιμώξεις και συλλοιμώξεις με μικρόβια. Τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την έκβαση της υγείας, όταν έχεις συλλοίμωξη από δύο σοβαρούς αναπνευστικούς ιούς», εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top