Αντιγριπικό εμβόλιο: Πώς θα το προμηθευτούμε- Τι ισχύει για τα παιδιά

Τι είπαν στο star.gr ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η ΕΙΝΑΠ

Ολόκληρη η συνέντευξη της προέδρου της ΕΙΝΑΠ και αντιπροέδρου της ΟΕΝΓΕ Ματίνας Παγώνη

Μόνο με συνταγή γιατρού μπορεί το κοινό να προμηθευτεί φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο, ακόμη και αν έχει γραφτεί ήδη σε μία λίστα φαρμακείου, ξεκαθάρισε μιλώντας στο star.gr η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιά

«Θα πάει στον οικογενειακό γιατρό ή σε όποιον γιατρό έχει και τον παρακολουθεί, θα μιλήσει μαζί του, θα εγκρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο, θα του το γράψει και κατόπιν θα πάει με τη συνταγή μέσω ΕΟΠΥΥ να πάρει το εμβόλιο», είπε η ίδια περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος.

Κορωνοϊός: Θετικά αποτελέσματα από το υπό δοκιμή κοκτέιλ αντισωμάτων

Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε είναι πιθανό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου να λάβουν μήνυμα για το εμβόλιο μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Τι είπε ο πρ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο;

«Αντιγριπικό εμβόλιο, με συμβουλή και συνταγή γιατρού», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε μιλώντας στο star.gr ο πρ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

Όπως ανέφερε, στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν μόνο ευπαθείς ομάδες και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων,  όπως όσοι εργάζονται στο χώρο της Υγείας, οι οποίες ειναι απαραίτητο να το κάνουν.

Κικίλιας: Να συμβουλεύσουμε τους γονείς μας – Τι είπα  στους δικούς μου 

«Στη συνέχεια, θα υπάρξει η δυνατότητα εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια να το κάνουν και υπόλοιποι», είπε εξηγώντας ότι αν σπεύσουν όλοι να το κάνουν αυτή τη στιγμή, υπάρχει ο κίνδυνος να εμβολιαστούν άνθρωποι που δεν το χρειάζονται και να μείνουν χωρίς εμβόλιο άνθρωποι που το έχουν ανάγκη. 

Από την πλευρά της η κ. Παγώνη σημείωσε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει ήδη ξεκινήσει από εχθές, εκτιμώντας ότι από τις 20 Οκτωβρίου και μετά θα μπορεί το κοινό να αρχίσει να προμηθεύεται το αντιγριπικό εμβόλιο.

Κικίλιας: Eμβόλιο γρίπης και μέσα προστασίας χτίζουν τείχος ανοσίας

Γιατί φέτος είναι απαραίτητη η συνταγογράφηση;

Απαντώντας στο παραπάνω ερώτημα, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι έπρεπε να μπει ένας έλεγχος. 

Πρέπει να ξέρουμε ποιοι θα πάρουν το εμβόλιο και να υπάρχει μία επικοινωνία με τον γιατρό.

Όπως εξήγησε,  μπορεί κάποιος να έχει ελαφρά συμπτώματα, όχι απαραίτητα του κορωνοϊού, να μην τα έχει αξιολογήσει ο ίδιος και να πάει να κάνει μετά το εμβόλιο. 

«Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε εμβόλιο. Οπότε έτσι θα έχει την επαφή με τον γιατρό του και ο γιατρός θα δώσει τις οδηγίες. Το αντιγριπικό το γράφουν οι γιατροί εκεί που πρέπει», είπε.

Μόνο με συνταγή γιατρού θα μπορούν να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι το εμβόλιο κατά της γρίπης Η1Ν1

Υπάρχει επάρκεια εμβολίων;

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η χώρα έχει προμηθευτεί 4,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια. 

«Είναι περισσότερα από όσα χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι, ενώ όπως πληροφορούμαστε, γίνονται ενέργειες για την προμήθεια κι άλλων, εφόσον χρειαστούν», είπε ο κ. Εξαδάχτυλος.

Κικίλιας: Εξασφαλίσαμε 1,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια παραπάνω από πέρυσι

Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν;

Να απευθυνθούν στον παιδιάτρό τους, κάλεσε η κ. Παγώνη τους γονείς που αναρωτιούνται αν και πότε πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. 

Την ίδια ώρα όπως σημείωσε, οι νεότερες ηλικίες θα πρέπει να εμβολιαστούν τελευταίες και αν χρειαστεί.

«Για παράδειγμα, ένας 37 χρονος, αν δεν έχει κανέναν άλλο παράγοντα, αν δεν έχει πρόβλημα, θα είναι ο τελευταίος που θα κάνει το εμβόλιο», πρόσθεσε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top