Πουλάκου στο star.gr: Πώς ο κορωνοϊός απώθησε φέτος την εποχική γρίπη

«Κίνδυνος η Αττική να ζήσει καταστάσεις όμοιες με της Θεσσαλονίκης»

Όλα όσα είπε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην 3η παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Σωτηρία

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται η γρίπη στη φετινή επιδημιολογία, ανέφερε μιλώντας στο star.gr η Γαρυφαλλιά Πουλάκου λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην 3η παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Σωτηρία, επικαλούμενη τα δεδομένα και από τον αμερικανικό οργανισμό που παρακολουθεί την επιδημικότητα της γρίπης.

«Πρακτικά είναι σχεδόν απούσα. Τα μέτρα αποστασιοποίησης, η χρήση της μάσκας και των αντισηπτικών, αν και βλέπουμε ότι δυσκολεύονται να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό, στη γρίπη αποδεικνύονται αρκετά καλά. Την απώθησαν», εξήγησε.

Η Γαρυφαλλιά Πουλάκου λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην 3η παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Σωτηρία

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι την 3η εβδομάδα του 2021 (18- 24 Ιανουαρίου) εξετάσθηκαν στα κέντρα αναφοράς της χώρας μας μόλις 7 δείγματα για γρίπη και ήταν όλα αρνητικά.

«Από την 40ή εβδομάδα του 2020 ως την 3η του 2021 επί συνόλου 240 κλινικών δειγμάτων δεν υπήρξε κανένα θετικό για γρίπη, ενώ δεν αναφέρεται και σχετική νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ΜΕΘ. Συγκριτικά, την περσινή περίοδο, την 3η εβδομάδα του 2020 από τα 205 κλινικά δείγματα που εξετάσθηκαν στα κέντρα αναφοράς τα 80 (40%) ήταν θετικά για γρίπη. Από την 40ή εβδομάδα του 2019 ως την 3η του 2020 είχαν διαγνωσθεί 59 κρούσματα γρίπης, (τα 50 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ), ενώ είχαν σημειωθεί ήδη και 13 θάνατοι (7 εντός ΜΕΘ). Η έξαρση της γρίπης είχε εμφανιστεί από την 49η εβδομάδα του 2019», συμπλήρωσε.

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Όπως πρόσθεσε, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ευτύχημα, καθώς μεγάλος ήταν ο φόβος που εξέφραζαν οι επιστήμονες τους περασμένους μήνες, ότι μία συνύπαρξη του κορωνοϊού με την εποχική γρίπη το χειμώνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη νοσηρότητα, μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας και πολύ μεγάλη θνητότητα.

«Αυτή την εξέλιξη λίγο- πολύ την περιμέναμε γιατί τα δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο (όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι, αυτοί έχουν χειμώνα) έδειξαν από νωρίς, ότι και σε αυτούς δεν είχε έρθει η επιδημία της γρίπης», είπε.

Έρχεται σκληρό lockdown στην Αττική: Τι θα ισχύσει για σχολεία–καταστήματα

«Δεν έχουμε κάποιο τρόπο να διώξουμε τη γρίπη από την πραγματικότητά μας»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κ. Πουλάκου, φέτος καταγράφηκε ένα πάρα πολύ ισχυρό κίνημα υπέρ του εμβολιασμού για τη γρίπη, γεγονός που συνέβαλε κι αυτό στην αναχαίτηση της γρίπης. 

«Ο κόσμος εμβολιάστηκε. Όλα αυτά αθροιστικά βοήθησαν ώστε να μην έχουμε και το δεύτερο συμπαίκτη σε αυτή τη δύσκολη χειμερινή περίοδο που διανύουμε», είπε.

Σαρηγιάννης στο star.gr: Τι μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο lockdown

Όπως διευκρίνισε ωστόσο, η απώθηση της γρίπης δε σημαίνει και την οριστική εξάλειψή της. 

«Δεν είναι πολύ εύκολο να πούμε ότι δε θα τη συναντήσουμε στο μέλλον. Οι ιοί της γρίπης είναι πολύ διαδεδομένοι. Αν τα μέτρα μάσκα- χέρια- αποστασιοποίηση χαλαρώσουν και τον επόμενο χρόνο έχουμε ένα άλλο δραστικό τρόπο να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό και έχουμε ένα γενικευμένο εμβολιασμό, τότε η γρίπη θα ξανάρθει και θα είναι κυρίαρχη. Δεν έχουμε κάποιο τρόπο να διώξουμε τη γρίπη από την πραγματικότητά μας», προειδοποίησε.

Η Ρωσία προσφέρει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik V στην ΕΕ

«Εάν χαλαρώσουμε, ό,τι εισπράττουν οι άλλες χώρες θα το εισπράξουμε και εμείς οσονούπω»

Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε, αναφερόμενη στην πανδημία κορωνοϊού στη χώρα, η κ. Πουλάκου επισημαίνοντας την ανάγκη για διαρκή αξιολόγηση της κατάστασης. 

«Αν και τη δεδομένη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, σε σχέση με αυτή των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ είναι πολύ ικανοποιητική, δε θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο κορωνοϊός έχει δείξει, ότι εν δυνάμει η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε η κ. Πουλάκου.

Δημοσκόπηση: Ανησυχία στους πολίτες για τις μεταλλάξεις του ιού

Όπως σημείωσε, πρέπει με σύνεση να παρατηρούμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να κατανοούμε και γιατί λαμβάνονται τα μέτρα στην Ελλάδα. 

Ό,τι εισπράττουν οι άλλες χώρες θα το εισπράξουμε και εμείς οσονούπω, εάν χαλαρώσουμε.

Για την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, εξήγησε ότι ήταν σαφές ότι το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων θα οδηγούσε εκεί. 

«Τώρα ήρθε η ώρα με σύνεση να δούμε τι μπορούμε να διατηρήσουμε ανοιχτό, πού πρέπει να οπισθοχωρήσουμε, να κάνουμε ανά δεκαπενθήμερο την αξιολόγηση και να αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», τόνισε.

AstraZeneca: Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την ΕΕ

«Πιθανότατα θα πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα στην Αττική που κοκκινίζει»

Αν και, όπως σημείωσε η κ. Πουλάκου, «βλέποντας κανείς περί τα 700 κρούσματα την ημέρα στην επικράτεια θα μπορούσε να είναι ακόμη και σούπερ αισιόδοξος», ανησυχητική είναι η εικόνα της πανδημίας στην Αττική. 

«Η Αττική θεωρείται ότι είναι ένα βήμα πριν το κόκκινο και αν αυτό δεν το προλάβουμε είναι πάρα πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε καταστάσεις στις οποίες έφτασε η Θεσσαλονίκη και αυτή θα είναι μία πολύ οδυνηρή εξέλιξη. Το φαινόμενο αυτό λοιπόν θα πρέπει να το σεβαστούμε και πιθανότατα θα πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα», είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν πάρα πολλά δεδομένα που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, όπως ότι πρόκειται για μία περιοχή πυκνοκατοικημένη, με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Θεσσαλονίκη: Καθαρά από κορωνοϊό τα λύματα της πόλης

Σε κάθε περίπτωση εξήγησε, ότι η επιχειρησιακή ομάδα που λαμβάνει αποφάσεις για νέα μέτρα αξιολογεί επιμέρους πληροφορίες, που δεν έχουν πάντα στη διάθεσή τους το ευρύ κοινό και οι υπόλοιποι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλινικό κομμάτι της πανδημίας. 

«Πληροφορίες πάρα πολύ σημαντικές για τη λήψη των επόμενων αποφάσεων, αφορούν στην κατανομή των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες γειτονιές, στις περιοχές στις οποίες έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα και εν τούτοις πιθανόν δεν αποδίδουν, αλλά και την κατάσταση στα λύματα», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top