Μετάλλαξη κορωνοϊού: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Η λοιμωξιολόγος Γ. Πουλάκου απαντά στο star.gr αν επηρεάζει το εμβόλιο

Όλα όσα είπε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην 3η παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Σωτηρία

Συναγερμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει σημάνει η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία. 

«Η καινούρια παραλλαγή του ιού έχει δημιουργήσει αρκετή ανησυχία κυρίως λόγω της μεγάλης της διασποράς», σημείωσε στο star.gr η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην 3η παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Κορωνοϊός: Μπορεί η νέα μετάλλαξη του ιού να επηρεάσει το εμβόλιο;

Όπως πρόσθεσε, οι αρχές παρατήρησαν μεταξύ της 49ης και 50ης εβδομάδας του έτους ένα τετραπλασιασμό των κρουσμάτων.

«Η αλληλούχιση του ιού έδειξε ότι πρόκειται για ένα καινούργιο στέλεχος. Φαίνεται ότι κύριο χαρακτηριστικό του είναι πως διασπείρεται πολύ πιο γρήγορα από το προϋπάρχον. Για την ώρα ωστόσο, δε γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση. Μάλλον δεν προκαλεί, αλλά είναι ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό», είπε.

Ιταλία: Εντοπίστηκε κρούσμα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού

«Οι μεταλλάξεις βρίσκονται στην ακίδα του ιού»

Σύμφωνα με την κ. Πουλάκου, επιπλέον ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις μεταλλάξεις βρίσκονται στην πρωτεΐνη S, (spike).

Πρόκειται δηλαδή για την ακίδα του ιού που έρχεται σε επαφή με τα κύτταρα υποδοχείς του ανθρώπου και έτσι ο ιός αυτός μπαίνει στο ανθρώπινο κύτταρο

«Ήταν απότομο. Ο ιός αυτός δεν είναι από τους πολύ μεταλλαξιγόνους»

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι σύμφωνα με την κ. Πουλάκου το γεγονός ότι οι μεταλλαγές του κορωνοϊού είναι περισσότερες από τις αναμενόμενες.

«Το νέο στέλεχος του κορωνοίού είναι πιο μεταδοτικό», είπε η κ. Πουλάκου (έλεγχος σε δείγματα για covid-19, φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

«Ήταν απότομο και φαίνεται ότι είναι ένα πολύ διαφορετικό στέλεχος. Ο ιός αυτός δεν είναι από τους πολύ μεταλλαξιγόνους. Υπάρχουν ιοί όπως του AIDS για παράδειγμα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να κάνει δεκάδες χιλιάδες μεταλλάξεις. Σε αυτόν τον ιό, έχει παρατηρηθεί ότι σωρεύονταν περίπου δύο μεταλλαγμένα στελέχη ένα μήνα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ο καινούργιος ιός έχει πάνω από 10 μεταλλάξεις», σημείωσε.

Μ. Βρετανία: Εκτός ελέγχου η μετάλλαξη του ιού – Σε ποιες χώρες εντοπίστηκε

Σύμφωνα με την ίδια, ήδη πολλές παραλλαγές στελεχών έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ μέχρι στιγμής δεν είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. 

«Υπήρξε ένα καινούριο ισπανικό στέλεχος που ξεκίνησε το καλοκαίρι από την Καταλονία και ένα στέλεχος στη Δανία το οποίο φαίνεται ότι κέρδισε αυτή τη μετάλλαξη περνώντας ξανά από τα μινκ στον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό αυτό των ιών ότι όταν κάνουν μεταφορά από ένα είδος στο άλλο, μεταφέρουν καινούριες μεταλλάξεις», εξήγησε.

Mετάλλαξη κορωνοϊού: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

«Δεν υπάρχει απόδειξη κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων»

Αν και το ερώτημα όλων είναι κατά πόσο μπορεί η καινούρια μετάλλαξη του ιού να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ήδη πάρει έγκριση, για την ώρα δεν υπάρχει καμία σχετική απόδειξη, ξεκαθάρισε η κ. Πουλάκου.

«Σε πρώτη φάση απασχολεί και διερευνάται κατά πόσο ο καινούριος ιός μπορεί να προκαλέσει επαναλοίμωξη σε ανθρώπους που είχαν ήδη νοσήσει και κατά πόσον τα ήδη υπάρχοντα θεραπευτικά όπλα, όπως το πλάσμα και τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν παραχθεί με συγκεκριμένους στόχους, θα είναι θεραπευτικά για την καινούρια παραλλαγή του ιού», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια οι επιδημιολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε κατάσταση συναγερμού για να παρακολουθήσουν όλα αυτά τα ενδεχόμενα, για τα οποία όπως επανέλαβε «για την ώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις».

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Παγκόσμιος συναγερμός για το νέο στέλεχος

«Μέτρα κατά της διασποράς του νέου στελέχους του ιού»

Ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τη νέα αυτή μετάλλαξη του ιού, οι ρυθμιστικές αρχές διαμηνύουν πως σημασία τώρα έχει ο περιορισμός της διασποράς του καινούριου στελέχους. 

«Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές αλλά και με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων, προέχει η πιστή και αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων αποφυγής διασποράς», είπε η κ. Πουλάκου.

Γεμάτα τα αεροδρόμια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά το σταδιακό «πάγωμα» των αεροπορικών συνδέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. AP Images

Όπως πρόσθεσε, αυτό εξηγεί το γεγονός ότι σταδιακά οι περισσότερες χώρες μπαίνουν σε όλο και αυστηρότερα lockdown και αυτή τη στιγμή έχουν εφαρμοστεί μέτρα απαγόρευσης των ταξιδιών από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Χάος στα αεροδρόμια από εγκλωβισμένους επιβάτες

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε ότι όλα τα μέτρα τα οποία καλούμαστε να πάρουμε για να σβήσει η εν ενεργεία επιδημία, είναι αποτελεσματικά και δρουν ανασταλτικά στην εισαγωγή ενός καινούριου στελέχους του ιού. 

«Θέλει και πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στους εισερχόμενους ταξιδιώτες πλέον. Υποθέτω ότι θα εναρμονιστεί και η Ελλάδα με τις επιταγές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών», συμπλήρωσε.

Σκληρό lockdown την Πρωτοχρονιά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα

«Επιφυλακτικό το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τον εμβολιασμό του- Αιφνιδιάστηκε»

Αν και στις 27 Δεκεμβρίου αναμένεται ο εμβολιασμός των πρώτων 50 υγειονομικών με την πρώτη παρτίδα εμβολίων που θα φτάσει στη χώρα μας, μερίδα του υγειονομικού προσωπικού εμφανίζεται επιφυλακτικό σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού.  

«Γενικά το προσωπικό αιφνιδιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο ζητήθηκε να συναινέσει σε λιγότερο από ένα 24ωρο στο εμβόλιο και έτσι υπήρξαν αρκετοί οι οποίοι δεν ήταν έτοιμοι να πουν το ΝΑΙ. Δεν είχαν προηγηθεί κάποιες ενημερωτικές συζητήσεις», είπε αναφορικά η κ. Πουλάκου.

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Όπως πρόσθεσε, ακόμη και στο χώρο της Υγείας υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι διακατέχονται από πολύ μεγάλη αγωνία και από αμφιβολία για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να είναι στους πρώτους που θα εμβολιαστούν.

«Υπάρχουν άνθρωποι με συννοσηρότητες οι οποίοι δε γνωρίζουν αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό ή ενδεχομένως να έχουν κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο για μία ανεπιθύμητη ενέργεια», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Ποια είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στον εμβολιασμό

Σύμφωνα με την ίδια, με πρωτοβουλία της κλινικής όπου εργάζεται τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διοργανωθεί μία ενημερωτική συζήτηση προκειμένου να αποσαφηνιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες απορίες και να διαλυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μύθοι γύρω από το εμβόλιο. 

«Για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποια ενημερωτική καμπάνια για το χώρο των λειτουργών της Υγείας και διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότεροι μας λένε ότι θα ήθελαν παραπάνω πληροφορίες», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top