Δημοσκόπηση: Ανησυχία στους πολίτες για τις μεταλλάξεις του ιού

Μπροστά 16 μονάδες η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερό προβάδισμα 16 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν δύο δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,1%, αυξημένο κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο (34,8%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα και φτάνει στο 19,7% και η μεταξύ τους διαφορά τον Ιανουάριο φτάνει τις 16,4 μονάδες (από 15,6% τον Δεκέμβριο).

Δημοσκόπηση: «Ναι» στο εμβόλιο για κορωνοϊό από το 74% των πολιτών

Τρίτο κόμμα, αλλά κινούμενο σε ρηχά νερά, αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,6 μονάδες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 3,6% και το ΜΕΡΑ 25 με 2,4% και πτώση 0,8 μονάδες.

Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 39% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει στις 16 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 7,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με 3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,5% των ερωτηθέντων, ενώ 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι/δεν ξέρουν/δεν απαντούν. 

Όσον αφορά την καταλληλόλητα για πρωθυπουργία, πρώτος αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (έναντι 45% στο προηγούμενο γκάλοπ του Δεκεμβρίου) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 24% (έναντι 25%), με τη διαφορά να παραμένει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες. 

Η πανδημία τρομάζει

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, σημαντικότερο πρόβλημα για το 42% των πολιτών είναι η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη.

Δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομία με τις αυθόρμητες αναφορές να φτάνουν στο 32%. Ανεργία με 8%, εξωτερική πολιτική με 6% και πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% είναι τα υπόλοιπα ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες, καθώς είναι εμφανές όμως ότι η υγειονομική αναταραχή των τελευταίων μηνών και οι συνέπειες στην οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας, «καίνε» καθημερινά τους Ελληνες.

Οι πολίτες, σε ποσοστό 53% αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση, 12% θετικά και 34% ουδέτερα. Επίσης, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την οικονομία τους επόμενους μήνες, καθώς το 51% λέει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση, το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες οι οικονομικές συνθήκες και το 20% ίδιες.

Το 61% προβλέπει μια φυσιολογική καθημερινότητα στην οικονομία θα έρθει μετά το 2021, ενώ το 38% μέσα στη χρονιά.

1 στους 2 πιστεύει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα

Το 55% των πολιτών που ρωτήθηκαν στην έρευνα, λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, το 35% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (55%) εκτιμά ότι θα επανέλθουμε σε φυσιολογική κατάσταση μετά το 2021, θα χαθεί δηλαδή κι αυτή η χρονιά. Τρεις στους 10 (29%) λέει ότι θα τελειώσουν όλα μέσα στο 2021 ενώ 14% ελπίζει σε μια κανονικότητα μέχρι τα μέσα του 2021.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Έντονη είναι η ανησυχία στους πολίτες για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Έξι στους δέκα δήλωσαν ότι ανησυχούν από αρκετά έως πολύ (58%), σε αντίθεση με δύο στους δέκα (20%), που δηλώνουν ότι ανησυχούν από λίγο έως καθόλου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top