AstraZeneca: Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την ΕΕ

Έχουν παραληφθεί τα σημεία με τις εμπιστευτικές πληροφορίες

Κομισιόν: αναζητείται λύση για την εκτέλεση της παραγγελίας της ΑΖ σε συνεργασία με την εταιρεία.

To συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την AstraZeneca για την προμήθεια της ΕΕ με εμβόλια για τον κορωνοϊό δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά και από τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που το είχε προαναγγείλει. 

Το συμβόλαιο που υπέγραψε η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η σύμβαση διασφαλίζει την απαίτηση για παραγωγή στα τέσσερα εργοστάσια (δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα στο Βέλγιο κι ένα στη Γερμανία) σε Ευρωπαϊκό έδαφος και εξασφαλίζει τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, αλλά και δεσμεύει την εταιρεία να παράγει επαρκείς ποσότητες για την εκτέλεση του συμβολαίου, πριν από την αδειοδότηση από τον ΕΜΑ.

Εμβόλια: Πρόταση της Κομισιόν για «Μηχανισμό Διαφάνειας»- Πώς θα λειτουργεί

Συγκεκριμένα στο άρθρο 5.4 της σύμβαση αναφέρεται ότι «η ΑΖ θα καταβάλει βέλτιστες λογικές προσπάθειες για να παράξει το εμβόλιο σε εργοστάσια εντός της ΕΕ (για τους σκοπούς της παρούσας το σημείο 5.4 θα περιλαμβάνει και το ΗΒ)...»

Υπάρχει επιπλέον εγγύηση στη ρήτρα 13.1 “e” ότι δεν υπάρχει συμβατική σύγκρουση με τις υποχρεώσεις της AstraZeneca προς οποιονδήποτε άλλο. Με άλλα λόγια, η εταιρεία δεν μπορεί νόμιμα να χρησιμοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς το Ηνωμένο Βασίλειο ως δικαιολογία για μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της βάσει της παρούσας σύμβασης.

Στην αντεπίθεση η Γερμανία: Το εμβόλιο AstraZeneca δε θα εγκριθεί για όλους

Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της ΕΕ δεν είναι, να φτάσει στα δικαστήρια, αλλά να λάβει τις δόσεις. 

Στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν «χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τη συμμετοχή της στη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια».

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών και να είναι βέβαιοι ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν στην ΕΕ επίπεδο», προσθέτει η ανακοίνωση.

Εμβόλια: Έφοδος στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca με εντολή της Κομισιόν

Η Κομισιόν ελπίζει να είναι σε θέση να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταβολικών συμφωνιών αγοράς στο εγγύς μέλλον.

Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα δεν περιέχει τα μέρη του συμβολαίου που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων.

«Θέλουμε να το δημοσιεύσουμε σήμερα, βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την εταιρεία σχετικά με τα τμήματα του συμβολαίου που πρέπει να καλυφθούν για λόγους εμπιστευτικότητας», είχε δηλώσει νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Εμβόλια: Το 2023 θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η AstraZeneca συμφώνησε τελικά να δώσει στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Κομισιόν στις 27 Αυγούστου, με την παράλειψη ορισμένων τμημάτων του.

Παράλληλα, η ΕΕ αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει έναν μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων προς τρίτες χώρες, βάσει του οποίου οι φαρμακευτικές εταιρείες, πριν τις εξαγωγές, θα πρέπει να έχουν λάβει την έγκρισή της. 

«Πόλεμος» μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca

Όλα ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας πως θα παραδώσει κατά 60% λιγότερες δόσεις του εμβολίου της, από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε στη συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιόφωνο, πως το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί για την προμήθεια του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους. Ζήτησε επίσης από τη φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

AstraZeneca - Ε.Ε: Αδιέξοδο στις παραδόσεις των εμβολίων

Πρόσθεσε ακόμα ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

«H AstraZeneca μας είχε, επίσης, διαβεβαιώσει στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δε θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό είχε υποστηρίξει την Τρίτη ότι το συμβόλαιο της εταιρείας με την ΕΕ βασίζεται στον όρο ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) και δεν τη δεσμεύει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Κυριακίδου για ΑstraZeneca: Yπάρχουν και ηθικές ευθύνες για τα εμβόλια

Παράλληλα ο Σοριό επισήμανε ότι η ΕΕ καθυστέρησε να συνάψει σύμβαση προμήθειας με την εταιρεία, κατά συνέπεια αυτή δεν είχε επαρκή χρόνο να λύσει τα προβλήματα παραγωγής στη μονάδα παραγωγής του Βελγίου.

AstraZeneca: Προσφέρει 8 εκατ. επιπλέον δόσεις στην ΕΕ

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα η AstraZeneca πρόσφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όμως σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε στο Reuters, η προσφορά αυτή  κρίθηκε ανεπαρκής για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει η περικοπή των ποσοτήτων που αναμένονταν αρχικά. 

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, το οποίο υπεγράφη τον Αύγουστο, η εταιρεία θα πρέπει να παραδώσει 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο και μέχρι 120 εκατομμύρια «ανάλογα με το πώς διαβάζεται το συμβόλαιο».

Guardian: Η AstraZeneca μπορεί να υποχρεωθεί να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια για τα εμβόλια 

Η AstraZeneca κινδυνεύει να κατηγορηθεί για αθέτηση του συμβολαίου της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσως να υποχρεωθεί να επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή και στους δύο, όπως προειδοποιούν νομικοί, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «The Guardian».

Εμβόλιο AstraZeneca: Πιθανόν την Παρασκευή η έγκριση από την Ευρώπη

Η μελέτη του συμβολαίου που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την CureVac, το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι ενδεχομένως η AstraZeneca έχει την νομική υποχρέωση να προμηθεύσει την ΕΕ με μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι η εταιρεία εκτρέπει παρτίδες εμβολίων από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός νομικός David Greene, πρόεδρος της Law Society και ειδικός στην διαχείριση συμβολαίων θεωρεί ότι, αν η AstraZeneca έδωσε τη διαβεβαίωση ότι κατέβαλε κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια για να τροφοδοτήσει την ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα εξέτρεπε το προϊόν από το ένα μέρος στο άλλο, αυτό θα αποτελούσε εν δυνάμει αθέτηση των υποχρεώσεων να καταβάλει «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια».

«Πόλεμος» για τα εμβόλια του κορωνοϊού: Κόντρα ΕΕ με AstraZeneca και Pfizer

Το δημοσιευμένο συμβόλαιο με την CureVac, το οποίο χρησιμοποιήθηκε συγκριτικά, αναφέρει ότι η ρήτρα «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια» περιλαμβάνει την δέσμευση «αποκατάστασης επαρκών δυνατοτήτων παραγωγής και τροφοδοσίας των συμπεφωνημένων μέσω του συμβολαίου ποσοτήτων του προϊόντος... σύμφωνα με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης».

Σύμφωνα με τον Βρετανό νομικό, η ύπαρξη της ρήτρας για την καταβολή  «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας» πιθανόν να μην είναι βοηθητική για την AstraZeneca, αν η διατύπωση του συμβολαίου δεν καλύπτει και εκτραπείσα παραγωγική δυνατότητα έναντι την έλλειψης παραγωγικής ικανότητας.

Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65;

Εάν η  AstraZeneca επιλέξει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Κομισιόν, ενδεχομένως να κατηγορηθεί για αθέτηση του συμβολαίου με το Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα. Ενώ αν κάνει περικοπές και προς τις δύο πλευρές, τότε μπορεί να κατηγορηθεί για αθέτηση και των δύο συμβολαίων, σύμφωνα με τον βρετανό νομικό, ο οποίος πιστεύει ότι το θέμα θα διευθετηθεί μέσω συνομιλιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top