Εμβόλια: Πρόταση της Κομισιόν για «Μηχανισμό Διαφάνειας»- Πώς θα λειτουργεί

Πιέζεται σε τρία μέτωπα η AstraZeneca - Επιστολή Μισέλ στους πρωθυπουργούς

Οι εξελίξεις μετά το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ ΕΕ και AstraΖeneca είναι δραματικές. Οι παραδόσεις των δόσεων έχουν μείωση 75%, ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού πολλών ευρωπαϊκών χωρών τινάζεται στον αέρα. Στην Ελλάδα προς το παρόν,  ακόμη αντέχουμε. 

Πρόταση για «Μηχανισμό Διαφάνειας» παρουσιάζει η Κομισιόν - Πώς θα λειτουργεί

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο έναν «μηχανισμό διαφάνειας» για την παραγωγή εμβολίων στην ΕΕ και τη διαφύλαξη της εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων των συμβεβλημένων με την ΕΕ εταιρειών παραγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου.

AstraZeneca - Ε.Ε: Αδιέξοδο στις παραδόσεις των εμβολίων

Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός θα επιβάλει στις εταιρείες να καταγράφουν πόσα εμβόλια παράγουν, σε ποιο εργοστάσιο και εις εκτέλεση ποιου ακριβώς συμβολαίου. 

Οι εταιρείες θα παρέχουν τα στοιχεία αυτά στις εθνικές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα αποστέλλουν στην Κομισιόν. Μέσα στα στοιχεία θα περιέχονται και αυτά που αφορούν παραγγελίες για τρίτα κράτη (εκτός ΕΕ) και προορίζονται για εξαγωγή από την κοινή αγορά. 

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Βρυξελλών, αν διαπιστωθεί ότι εταιρείες που αθετούν το συμβόλαιό τους με την ΕΕ συνεχίζουν την εξαγωγή εμβολίων, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων τα κράτη μέλη στα οποία εδρεύουν τα εργοστάσια θα μπορούν να προτείνουν τη λήψη εθνικών μέτρων, που εκτός από το νομικό τους σκέλος, ενδέχεται να φτάνουν σε απαγόρευση εξαγωγής παρτίδων μέχρι να εκτελεστούν οι υποχρεώσεις των εταιρειών προς την ΕΕ, στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (μήνα, τριμήνου κτλ, ή ό,τι έχει συμφωνηθεί). 

Ο μηχανισμός δεν συνεπάγεται απαγόρευση εξαγωγών. Συνεπάγεται καταρχήν διαφάνεια αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος. Ωστόσο η εκτίμηση είναι πως τα μέτρα θα λειτουργήσουν ως φόβητρο για ενδεχόμενες περίεργες κινήσεις των εταιρειών.

Η Κομισιόν πιέζει την AstraZeneca σε τρία μέτωπα

Πρώτον, σε επίπεδο διπλωματίας. Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου είπε χαρακτηριστικά: «Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης».

Δεύτερον, η αστυνομία του Βελγίου έκανε φύλλο και φτερό τις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας. 

Εμβόλια: Έφοδος στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca με εντολή της Κομισιόν

Τρίτον, οι Γερμανοί επιστήμονες αποδομούν το εμβόλιο χαρακτηρίζοντάς το ανεπαρκές για πολίτες άνω των 65 ετών.  

Επειδή και ο Άγιος φοβέρα θέλει, η AstraZeneca δέχθηκε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο με την Κομισιόν. 

Η επιστολή Σαρλ Μισέλ στους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Αυστρίας, Τσεχίας και Δανίας 

Μάλιστα, ο Σαρλ Μισέλ άνοιξε τον δρόμο για κυρώσεις προς την AstraZeneca με επιστολή που έστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό και τους ηγέτες της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Δανίας. 

Η ΕΕ θα επιχειρήσει να επιλύσει με διαπραγμάτευση το πρόβλημα που προκύπτει από τη μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών κατασκευής εμβολίων, αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε «πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τα μέτρα επιβολής που έχουμε στη διάθεσή μας βάσει των Συνθηκών», τονίζει ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε απαντητική του επιστολή προς τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας, Τσεχίας, Δανίας και Αυστρίας.

Και συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι οι εξηγήσεις που παρέχονται από ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες δεν παρείχαν τις διαβεβαιώσεις που χρειαζόμαστε. «Από αυτήν την άποψη, χαιρετίζω την πρόταση της Κομισιόν για έναν μηχανισμό διαφάνειας των εξαγωγών, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένα μέσο για να διασφαλιστεί ότι οι δόσεις εμβολίων που προορίζονται αρχικά για τα κράτη μέλη δεν εξάγονται αδικαιολόγητα» τονίζει.

Καταλήγει λέγοντας ότι υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος με τις εταιρείες μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. «Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τα μέτρα επιβολής που έχουμε στη διάθεσή μας βάσει των Συνθηκών», διευκρινίζει. 

«Οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στο βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα τηρεί κατά γράμμα το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Προς το παρόν η χώρα μας αντέχει. Υπό κανονικές συνθήκες θα πάρουμε 700.000 δόσεις της AstraZeneca μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Πρωτιά Ισραήλ στους εμβολιασμούς - Στη 2η θέση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Ισραήλ κάνει απευθείας παζάρια με τους κολοσσούς και έχει εμβολιάσει 1 στους 2 κατοίκους. Αυτή την εβδομάδα εμβολιάζονται οι άνω των 35 ετών. 

Στη δεύτερη θέση της πιο αποτελεσματικής  χώρας στο θέμα του εμβολιασμού βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν πάρει τρία εμβόλια: το κινεζικό, το ρωσικό και της Pfizer 

«Φρένο» στα εμβόλια σε Ισπανία και Τσεχία λόγω ελλείψεων!

Οι ευρωπαϊκές χώρες από την άλλη υποφέρουν. Μετά την Ισπανία και η Τσεχία αναστέλλει τους εμβολιασμούς για δυο εβδομάδες. Ελλείψεις σε εμβόλια μέχρι τον Απρίλιο «βλέπουν» στη Γερμανία. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από την Ελλάδα και τον κόσμο


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top