Εμβόλιο AstraZeneca: Πιθανόν την Παρασκευή η έγκριση από την Ευρώπη

Ενδεχομένως να αφορά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες

«Πόλεμος» για τα εμβόλια του κορωνοϊού - Κόντρα ΕΕ με AstraZeneca/ ρεπορτάζ μεσημεριανού δελτίου Star

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΜΑ, εκτιμά πως η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα η Έμερ Κούκ, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, η οποία ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Πόλεμος» για τα εμβόλια του κορωνοϊού: Κόντρα ΕΕ με AstraZeneca και Pfizer

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στον πληθυσμό άνω των 65, η ίδια δήλωσε ότι τα στοιχεία περιέχουν ένα πολύ μικρό δείγμα, εξηγώντας ότι αυτό συζητείται στα μέσα ενημέρωσης. Εξήγησε δε, ότι οι ειδικοί εξετάζουν τα συνολικά ποσοστά επί του συνόλου του πληθυσμού και των ομάδων και εξάγουν συμπεράσματα για το τι θα μπορούσε λογικά να αναμένεται στις άλλες ομάδες. 

Xορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στη Βραζιλία - φωτογραφία ΑΡ

Xορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στη Βραζιλία - φωτογραφία ΑΡ

Θα ήταν πιθανό να υπάρχει αδειοδότηση για ένα συγκεκριμένο ηλικιακό ή για ένα ευρύτερο ηλικιακό γκρουπ, σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προδικάζει σε καμία περίπτωση τις αποφάσεις.

Η Έμερ Κουκ, σημείωσε την κυλιόμενη αξιολόγηση για το εμβόλιο της Jansen, αλλά και τις παράλληλες διαδικασίες για άλλα εμβόλια όπως το ρωσικό Sputniκ- V. Η ίδια τόνισε ότι ο ΕΜΑ εξετάζει τρόπους να διευκολύνει τη βιομηχανική παραγωγή των εμβολίων και εξετάζει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι πρόσκαιρα. 

Η Sanofi θα βοηθήσει την Pfizer στην παραγωγή 100 εκατ. δόσεων εμβολίου

Σημείωσε ακόμα ότι ο ΕΜΑ εξετάζει και πλήθος φαρμάκων για τη νόσο προς αδειοδότηση. Σε σχέση με τις μεταλλάξεις του ιού - χρειάζεται συνεχόμενη παρακολούθηση και ανέφερε ότι και τα δύο ήδη αδειοδοτημένα εμβόλια mRNA προσφέρουν σημαντική προστασία, αλλά ο ΕΜΑ χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να υπάρξει βεβαιότητα και τα έχει ζητήσει από τις εταιρείες. 

Σε σχέση με το αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν το ιό, εξήγησε ότι οι μελέτες αδειοδότησης δεν είναι σχεδιασμένες για να το πιστοποιήσουν, τόνισε ότι θα χρειαστεί έλεγχος στο επόμενο διάστημα, μετά τον εμβολιασμό και έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις εταιρείες. 

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποια είναι η αποτελεσματικότητά του;

Τόνισε τέλος ότι το προσωπικό του οργανισμού  εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να ολοκληρώσει τις όποιες μελέτες, τον  έλεγχο των στοιχείων και τις συστάσεις αδειοδότησης, με επιταχυμένους ρυθμούς, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια, υπερασπιζόμενη την ταχύτητα της διαδικασίας στην ΕΕ, έναντι άλλων περιοχών του κόσμου, σε συνέχεια και των εντολών των κρατών μελών για απόλυτα αξιόπιστα αποτελέσματα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top