«Πόλεμος» για τα εμβόλια του κορωνοϊού: Κόντρα ΕΕ με AstraZeneca και Pfizer

AstraZeneca: Θα επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου στην ΕΕ

Σε θέσεις μάχης έχουν μπει η ΕΕ κι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων. Μετά από τις αντιδράσεις, η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η εταιρεία προσφέρθηκε κατά τη διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων τη Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε αποσαφηνίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου. 

Αυτή η κίνηση εμφανίζεται ως άνοιγμα της AstraZeneca, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την περικοπή της προμήθειας εμβολίων, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την φαρμακευτική εταιρεία πριν ακόμη την έγκριση του εμβολίου της.

Η AstraZeneca εργάζεται με τριμηνιαίους στόχους. Κατά συνέπεια, μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η AstraZeneca δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις πληροφορίες.

ΕΕ: Απειλές για μπλόκο στις εξαγωγές

Νωρίτερα, η ΕΕ απείλησε με μπλόκο στις εξαγωγές, έχοντας τη στήριξη του Βερολίνου, μετά από τις αιφνίδιες περικοπές στις προμήθειες εμβολίων από την AstraZeneca και τη Pfizer, μόλις ένα μήνα αφότου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία στα κράτη μέλη της. 

Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65;

Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων, ειδικά μετά από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF.

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί - Αυξάνεται ο ρυθμός του συστήματος

«Δε λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», συνέχισε, επισημαίνοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

ΕΕ: Να απαντήσει η AstraZeneca πόσα εμβόλια παρήγαγε και πού κατέληξαν

Την περασμένη Παρασκευή η AstraZeneca ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Μάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της. Αυτό προκάλεσε την οργή της ΕΕ, αφού και η Pfizer έχει ανακοινώσει την προσωρινή επιβράδυνση στις προμήθειες. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca διαβεβαίωσε την Κομισιόν ότι κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους όσο πιο σύντομα γίνεται. 

ΕΕ: «Πήραν προκαταβολή εκατομμυρίων τον Αύγουστο»

Ωστόσο αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν καθησύχασαν την Ευρώπη. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters, ότι η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή, ύψους 336 εκατομμύριων ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, όταν υπογράφηκε η συμφωνία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις.

Moderna: Αποτελεσματικό το εμβόλιο στις δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ήδη οι ΗΠΑ είχαν εξασφαλίσει 300 εκατ. δόσεις έναντι 1,2 εκατ. δολαρίων και η Βρετανία 100 εκατ. δόσεις, έναντι 84 εκατ. στερλινών. 

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έστειλε μήνυμα προς τις φαρμακοβιομηχανίες, από το φόρουμ του Νταβός, ότι έχουν πάρει χρήματα και οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. 

AstraZeneca: Αρχικά «μικρότερες ποσότητες» του εμβολίου της στην Ευρώπη

«Αυτό το πνεύμα συνεργασίας είναι το μόνο πνεύμα που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μας. Η πανδημία έχει δείξει τους περιορισμούς ορισμένων από τους παλιούς τρόπους εργασίας μας. Αλλά έχει επίσης δημιουργήσει καινούργιους, σε χρόνο ρεκόρ. Πάρτε ως παράδειγμα το εμβόλιο που ελπίζουμε ότι θα μας προστατεύσει από την COVID-19. Αυτό που συνήθως χρειάζεται πέντε έως δέκα χρόνια, επιτεύχθηκε σε δέκα μήνες. Επειδή ο κόσμος συγκέντρωσε τους πόρους του, οι επιστήμονες μοιράστηκαν την εμπειρία τους και διάφοροι κατασκευαστές συνεργάστηκαν», είπε και συνέχισε:

Μπουρλά: Συμφωνία Pfizer - COVAX για την παραγωγή έως και 40 εκατ. εμβολίων

«Η ΕΕ κι άλλοι βοήθησαν με χρήματα για τη δημιουργία ερευνητικών ικανοτήτων και εγκαταστάσεων παραγωγής. Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων COVID-19 στον κόσμο. Για να δημιουργήσει ένα πραγματικά παγκόσμιο κοινό αγαθό. Και τώρα, οι εταιρείες πρέπει να παραδώσουν επί των συμφωνηθέντων. Πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας κατά την εξαγωγή εμβολίων. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συμβάλει. Αλλά δεν παίζει».
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο του Star εδώ 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top