ΕΕ: Να απαντήσει η AstraZeneca πόσα εμβόλια παρήγαγε και πού κατέληξαν

Επιστολή Κυριακίδου στην εταιρία για την τήρηση των υποχρεώσεων της

Η Ουγγαρία, η οποία ξεκίνησε τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στις 26 Δεκεμβρίου, έδωσε πρώτη προκαταρκτική έγκριση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca - βίντεο ΑΡ

«Η ΕΕ θέλει να μάθει ακριβώς ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca μέχρι στιγμής, και σε ποιον έχουν παραδοθεί αν έχουν παραδοθεί», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας Στ.Κυριακίδου, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι απαντήσεις της εταιρείας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της διευθύνουσας επιτροπής δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές» και «μια δεύτερη συνάντηση (της ίδιας επιτροπής) έχει προγραμματιστεί για απόψε».

Εμβόλιο AstraZeneca: «Eίναι αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων»

Ανακοίνωσε δε ότι «σήμερα συζητήσαμε με τα 27 κράτη μέλη να τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός διαφάνειας των εξαγωγών το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε σαφήνεια στις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την εξαγωγή εμβολίων από την ΕΕ». ξεκαθάρισε.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες, η Επίτροπος σημείωσε τα εξής: «Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης με τον EMA. Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο EMA θα μπορούσε να συστήσει άδεια κυκλοφορίας έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα από την πλευρά της προσφοράς. Την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε εκτάκτως την Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό, τι συμφωνήθηκε και ανακοίνωσε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επιστολή στην AstraZeneca, απέστειλε νωρίτερα σήμερα η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, ζητώντας από την εταιρία την τήρηση των συμβατικών της υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις εμβολίων που έχει αναλάβει, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στέφαν ντε Κέισμακερ. 

«Γι `αυτό έγραψα μια επιστολή στην εταιρεία το σαββατοκύριακο στην οποία έκανα σημαντικές και σοβαρές ερωτήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή και θέλει να δει την απόδοση της επένδυσής της. Η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουνι παραχθεί από την AstraZeneca και πού ακριβώς μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί. Αυτά τα ερωτήματα συζητήθηκαν επίσης σήμερα στο κοινή διευθύνουσα επιτροπή της Κομισιόν με τα 27 κράτη μέλη με την AstraZeneca».

Οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές. Γι `αυτό προγραμματίζεται μια δεύτερη συνάντηση απόψε

«Η ΕΕ επιθυμεί να παραδοθούν το παραγγελθέντα και προχρηματοδοτημένα εμβόλια το συντομότερο δυνατό. Και θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως το συμβόλαιό μας» τόνισε.

Επιπλέον, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα στα 27 κράτη μέλη στη διευθύνουσα επιτροπή τη θέσπιση μηχανισμού διαφάνειας των εξαγωγών το συντομότερο δυνατό. Η ΕΕ έχει υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή πολλών εμβολίων κατά του COVID19 με συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θέλουμε σαφήνεια στις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την εξαγωγή εμβολίων από την ΕΕ . Στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά του COVID19 στην ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ειδοποίηση όποτε θέλουν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες. Οι ανθρωπιστικές παραδόσεις φυσικά δεν επηρεάζονται από αυτό. Η ΕΕ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων της», κατέληξε.

Η AstraZeneca ενημέρωσε την ΕΕ για τις μειωμένες δόσεις

Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την ΕΕ την Παρασκευή ότι δεν θα ικανοποιήσει τους συμφωνηθέντες στόχους προμήθειας έως τα τέλη Μαρτίου, με αξιωματούχο της ΕΕ να δηλώνει στο Reuters ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στις 31 εκατ. δόσεις. Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters όταν η Ένωση των 27 σφράγισε τη συμφωνία προμήθειας με την AstraZeneca τον Αύγουστο για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις -η πρώτη που υπεγράφη από την ΕΕ για τη διασφάλιση των εμβολίων κατά της COVID-19.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Pfizer, που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων κατά της COVID-19 στην ΕΕ, ανακοίνωσε καθυστερήσεις σχεδόν ενός μήνα στις αποστολές της, αλλά μερικές ώρες αργότερα αναθεώρησε, διευκρινίζοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι μόνο μίας εβδομάδας.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να εγκριθεί προς χρήση στην ΕΕ στις 29 Ιανουαρίου, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται από τις 15 Φεβρουαρίου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top