Εμβόλιο AstraZeneca: Ποια είναι η αποτελεσματικότητά του;

Πότε μπορούμε να περιμένουμε χορήγησή του από την Ε.Ε.;

Έντονες είναι οι εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο σχετικά με την παγκόσμια καταπολέμηση της πανδημίας, αφού το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης φαίνεται πως εγκρίθηκε για χρήση από τη Μεγάλη Βρετανία. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει την διανομή του εμβολίου κατά της Covid-19 σήμερα ή αύριο, ενώ η παραγωγή μπορεί να φθάσει μέχρι τα δύο εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιασθεί, πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Οξφόρδης στη Βρετανία

Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε επίσης ότι έχει την πεποίθηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους του ιού.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου θα είναι έτοιμες για διανομή στην Βρετανία από την Δευτέρα. 

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, η Γερμανία αναμένει η ΕΕ να δώσει γρήγορα την έγκρισή της στο συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του covid-19. Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν έχει υποβληθεί καν επίσημη αίτηση για χορήγηση από την AstraZeneca στην Ε.Ε και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο Κλάους Τσίχουτεκ, επικεφαλής του ινστιτούτου Paul Ehrlich, δήλωσε σήμερα ότι χάρη στη συνεχόμενη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca από την ΕΕ, θα είναι εφικτό να ληφθεί αμέσως απόφαση μόλις υποβληθεί επίσημη αίτηση.

«Απίθανο» να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca εντός του Ιανουαρίου

Ποια είναι η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου;

Tο εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης, δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στην διαδικασία της έγκρισης του εμβολίου από την βρετανική ρυθμιστική αρχή.

«Η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, μέχρι και 80%, όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, για τον λόγο αυτόν κάναμε αυτή την σύσταση», δήλωσε ο Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων.

Αλλος βρετανός γιατρός και αρμόδιος για την Covid-19 στην Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού δήλωσε ότι μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι κατά περίπου 70% αποτελεσματική 21 ημέρες μετά και πριν από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Στα δεδομένα που μας δόθηκαν, και δεν είμαι βέβαιος ότι είναι δημοσιευμένα στο σύνολό τους, υπολογίσθηκε η αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην 22η ημέρα μετά την πρώτη δόση και την ημέρα χορήγησης της δεύτερης δόσης και το αποτέλεσμα είναι γύρω στο 70%», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top