Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Οξφόρδης στη Βρετανία

Ανοίγει ο δρόμος για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της Οξφόρδης  και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Τα αποτελέσματα από τις περισσότερες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικό έως και κατά 90% στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ενώ ανεξάρτητη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «The Lancet» μετά την εξέταση των στοιχείων της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών επιβεβαίωσε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Φόβοι ότι κάποιοι θα πληρώσουν αδρά για να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Το εμβόλιο της Οξφόρδης σχεδιάστηκε τους πρώτους μήνες του 2020, δοκιμάστηκε στον πρώτο εθελοντή τον Απρίλιο και έκτοτε πέρασε από κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. 

Εμβόλιο: Αυτή είναι η αλλεργική αντίδραση που εμφάνισε ειδικευόμενη γιατρός

Βασίζεται σε αδενοϊό, που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Ο ιός έχει τροποποιηθεί, ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο, ενώ φέρει κι ένα έξτρα γονίδιο από το νέο κορωνοϊό. 

Μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό το γονίδιο δημιουργεί την πρωτεϊνη ακίδα, που καλύπτει το κέλυφος του κορωνοϊού, διεγείροντας μια ανοσοαπόκριση που προστατεύει από τη μόλυνση.

Αυτό είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Πού θα χρησιμοποιείται

Επίσης τα θετικά στοιχεία αυτού του εμβολίου είναι ότι είναι φθηνότερο από αυτό των Pfizer/BioNTech και μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και σε ειδικά ψυγεία, σε θερμοκρασίες μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου μακριά από το φως. 

Η έγκριση από τη Βρετανία ανοίγει τον δρόμο για την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης του συγκεκριμένου εμβολίου τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ μέσα στον Ιανουάριο.

Κορωνοϊός: Εφτασαν στη χώρα μας 83.850 δόσεις του εμβολίου

Με την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης, θα επεκταθεί μαζικά το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού στη Βρετανία. Η χώρα έχει παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, που αρκούν για τον εμβολιασμό 50 εκατ. ανθρώπων.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top