Κορωνοϊός: Εφτασαν στη χώρα μας 83.850 δόσεις του εμβολίου

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Λίγο μετά τις 08:30 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το αεροπλάνο που μετέφερε με ειδική πτήση τις 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer - BioNTech  κατά του κορωνοϊού. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να παραλάβουμε 1.008.500 δόσεις. 

Την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων παρέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Στη συνέχεια θα κατανεμηθεί σε πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, από όπου θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. 

Σε ποιες ομάδες ατόμων δε συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Σήμερα μπαίνουν στην επιχείρηση «Ελευθερία» τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας. 

Όπως έχει ανακοινωθεί οι εμβολιασμοί στην Πάτρα και τα Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 11:00. 

Εμβόλιο Pfizer: Πότε θα ολοκληρωθεί η διανομή στις χώρες της Ε.Ε

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ θα εμβολιαστούν 40 υγειονομικοί, 50 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, 70 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και 100 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Εκτιμάται ότι ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20, οπότε και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Πέτσας: Μόνο με το εμβόλιο θα τελειώσουμε οριστικά με τον κορωνοϊό

Στις δόσεις αυτές του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα προστεθούν 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna που αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2021, εφόσον πάρει έγκριση στις 6 Ιανουαρίου. 

Επίσης αναμένονται και οι παραδόσεις της εταιρείας AstraZeneca, αφού λάβει και αυτό το εμβόλιο έγκριση από τον ΕΜΑ. Συγκεκριμένα αναμένεται να παραλάβουμε 500.000 δόσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, 800.000 τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. τον Απρίλιο. Σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

Αυστηρά μέτρα και την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια για να μην έρθει 3ο κύμα

Εμβόλιο: Ποια είναι τα κριτήρια προτεραιοποίησης

Όπως τόνισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου τα κριτήρια για το ποιοι θα πρέπει να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι:

Κορωνοϊός: Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου εμβολιάστηκε από τον νοσηλευτή Θεούλη

  • Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση.
  • Ο αυξημένος κίνδυνος, λόγω έκθεσης στον ιό.
  • Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ευάλωτων ατόμων.
  • Η λειτουργία του κράτους που αφορά σε ολιγομελή ομάδα 50 ατόμων.

Σε αυτή την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς, όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου δεν υπάρχουν μελέτες για τις ηλικίες αυτές, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο νόσηση είναι ήπια και σπάνια έχει μία σοβαρότητα.

Εμβόλιο: Πώς θα κλείσετε ραντεβού

Μία εβδομάδα πριν από τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν οι πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους, ώστε να κάνουν το εμβόλιο. 

Δεύτερη μέρα εμβολιασμών – Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου η πρώτη μεγάλη παρτίδα

Εάν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα τους έρχεται αυτόματα το μήνυμα (εάν ανήκει στις ομάδες προτεραιοποίσης) για το ραντεβού του. 

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr που με το ΑΜΚΑ θα μπορούν, όταν ανοίξουν τα ραντεβού, να δουν εάν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι τότε θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού. 

Κορωνοϊός: Για πόσον καιρό μας προστατεύουν τα αντισώματα

Επίσης ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που θα εμβολιάζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση, που θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες , όπως πότε έγινε ο εμβολιασμός και το είδος του εμβολίου.

Εμβόλιο και αλλεργίες

Αναφερόμενη στις αλλεργίες , η κ. Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχων Λοιμώξεων και την Αλλεργιολογική και Ανοσολογική Εταιρία της χώρας μας οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. 

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο σε 26 ερωτήσεις και απαντήσεις

Είναι 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. Όπως και οι συνηθισμένες αλλεργίες (τρόφιμα, φάρμακα, σκόνη, τοξικές ουσίες, τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας) αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. 

Επανέλαβε ότι μέσα στο σχεδιασμό υπάρχει στο εμβολιαστικό κέντρο προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο σε σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστεί η γνώμη του γιατρού του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top