Εμβόλιο Pfizer: Πότε θα ολοκληρωθεί η διανομή στις χώρες της Ε.Ε

Η Γερμανία επιβεβαίωσε τη δυνατότητα παραπάνω εμβολιασμών από ένα φιαλίδιο

Με ενθουσιασμό ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη- βίντεο Reuters

Ιστορικές στιγμές ζει η ανθρωπότητα και ιδίως οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη διανομή του πρώτου εμβολίου που αναμένεται να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό και κατ’επέκταση τις επιπτώσεις που έφερε η πανδημία. Η ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας ξαναζωντανεύει με τους πρώτους εμβολιασμούς, αν και οι δόσεις είναι πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες, γεγονός που σημαίνει ότι για να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού… θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω.

Ιστορική στιγμή: Έγινε το πρώτο εμβόλιο για κορωνοϊό στην Ελλάδα

Πάντως, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η διανομή της αρχικής ποσότητας των 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία κάνει λόγο για δυνατότητα περισσότερων εμβολιασμών από ένα φιαλίδιο του εμβολίου. 

Κορωνοϊός: Για πόσον καιρό μας προστατεύουν τα αντισώματα

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η διανομή των 200 εκατ. δόσεων στην Ε.Ε

«Η διανομή και των 200 εκατομμυρίων δόσεων θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Σεπτέμβριο 2021», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. σε email που απηύθυνε προς το πρακτορείο Reuters.

«Ένα μικρό τσίμπημα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα»

Ο εκπρόσωπος διευκρινίζει επίσης ότι διεξάγονται συνομιλίες για την παράδοση επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων, επιλογή που προβλέπεται από το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Pfizer/BioNTech. Ακόμη, διευκρίνισε ότι τα περισσότερα συμβόλαια ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φαρμακοβιομηχανίες παραγωγής εμβολίων προβλέπουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sanofi and CureVac για την προμήθεια συνολικά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της Moderna στις 6 Ιανουαρίου και έχει δηλώσει ότι μπορεί να λάβει αιτήσεις για έγκριση από τις AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα συμβόλαια προβλέπουν ότι οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν προς τον Μάρτιο.

Γερμανία: Δυνατοί έξι αντί πέντε εμβολιασμών από ένα φιαλίδιο        

Νέα ευχάριστα επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, βάσει των οποίων, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να πραγματοποιηθούν έξι εμβολιασμοί από ένα φιαλίδιο του εμβολίου αντί των πέντε που είχαν προβλεφθεί. 

Αυτό υποστήριζαν αρχικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Stuttgarter Zeitung» και «Stuttgarter Nachrichten», τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τον εκπρόσωπο. Το υπουργείο επεσήμανε ότι τα φιαλίδια περιέχουν ποσότητα ελαφρώς μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από τον κατασκευαστή για προληπτικούς λόγους. Με προσεκτική χρησιμοποίησή τους, είναι επομένως δυνατό να εξαχθούν έξι δόσεις. 

Το υπουργείο έστειλε ανάλογο έγγραφο με αυτές τις πληροφορίες στα ομοσπονδιακά κρατίδια. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποσότητα εμβολίου από πολλά φιαλίδια για να συμπληρώνεται μία δόση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top