Κυριακίδου για ΑstraZeneca: Yπάρχουν και ηθικές ευθύνες για τα εμβόλια

«Απορρίπτουμε τη λογική της προτεραιότητας εξυπηρέτησης»

Ρεπορτάζ για το θέμα στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

H Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε σήμερα την AstraZeneca να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς την ΕΕ, ενόσω ο «πόλεμος» μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca καλά κρατεί. Σήμερα, πληροφορίες έλεγαν πως η AstraZeneca δε θα παραβρισκόταν στις συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί, είδηση που διέψευσε στη συνέχεια εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας.

Εμβόλιο: Θα γίνει τελικά η συνάντηση AstraZeneca και ΕΕ

Συγκεκριμένα, η  Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι: «επικοινώνησα μαζί σας τη Δευτέρα για να εκφράσω τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με την πρόθεση της AstraZeneca να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό, τι συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε. Έκτοτε, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση της κατάστασης. Συγκαλέσαμε συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής τη Δευτέρα το βράδυ, η οποία οδήγησε και πάλι σε ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία και σε βαθιά δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών μελών».

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας. Βρισκόμαστε σε πανδημία. Χάνουμε ανθρώπους κάθε μέρα.Δεν είναι αριθμοί. Είναι άτομα, με οικογένειες, με φίλους και συναδέλφους που επηρεάζονται επίσης

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές και συμβατικές ευθύνες, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν», επεσήμανε η Επίτροπος, τονίζοντας ότι η άποψη ότι η εταιρεία δεν υποχρεούται να τις εκπληρώσει επειδή υπεγράφη συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή.

«Πόλεμος» για τα εμβόλια του κορωνοϊού: Κόντρα ΕΕ με AstraZeneca και Pfizer

«Υπογράψαμε μια Προκαταρκτική Σύμβαση Αγοράς για ένα προϊόν που τότε δεν υπήρχε και το οποίο εξακολουθεί να μην έχει εγκριθεί ακόμη. Και το υπογράψαμε ακριβώς για να διασφαλίσουμε ότι η εταιρεία χτίζει την παραγωγική ικανότητα να παράγει το εμβόλιο νωρίς, έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει έναν ορισμένο όγκο δόσεων την ημέρα που θα εγκριθεί», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το να μην είναι σε θέση να διασφαλίσει την παραγωγική ικανότητα είναι αντίθετο με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας μας.

Απορρίπτουμε τη λογική της προτεραιότητας εξυπηρέτησης first come first served. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει στους χασάπηδες της γειτονιάς, αλλά όχι στα συμβόλαια. Και όχι στις Συμφωνίες Προπώλησης

«Δεν υπάρχει ρήτρα προτεραιότητας στο Συμφωνητικό. Και δεν υπάρχει επίσης ιεραρχία των τεσσάρων εργοστασίων παραγωγής που αναφέρονται στο Advance Purchase Agreement. Δύο βρίσκονται στην ΕΕ και δύο βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα των επενδύσεών μας και τα χρήματα των φορολογουμένων που έχουν επενδυθεί», τόνισε η Επίτροπος, ξεκαθαρίζοντας ότι το συμβόλαιο δεν περιέχει ρήτρα προτεραιότητας για το ΗΒ ή για οποιοδήποτε άλλο μέρος, και αν το επιθυμούσε η ΑΖ θα έπρεπε να το είχε δηλώσει.

H Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου - φωτογραφία ΑΡ

H Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου - φωτογραφία ΑΡ

Η Στέλλα Κυριακίδου επεσήμανε ότι η ΕΕ  παραμένει ανοιχτή για συνεργασία με την εταιρία για την επίλυση τυχόν εκκρεμών ζητημάτων και πως σήμερα το απόγευμα, η συντονιστική επιτροπή θα συνέλθει ξανά.

«Καλώ την AstraZeneca να εμπλακεί πλήρως, να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη, να παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες και να ανταποκριθεί στις συμβατικές, κοινωνικές και ηθικές της υποχρεώσεις» κατέληξε.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι: Στόχος μας η επίλυση της κρίσης με την AstraZeneca και η εκτέλεση της παραγγελίας

Στόχος της Κομισιόν και των κρατών μελών είναι να επιλύσουν την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την AstraZeneca και να υπάρξει εκτέλεση του Συμβολαίου και παράδοση των σχετικών συμφωνημένων δόσεων, και όχι να οδηγηθούμε σε νομικές διαδικασίες, εξήγησαν νωρίτερα σήμερα αναλυτικά δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι που ενημέρωσαν εκτενώς τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι απόψε θα συνέλθει η συντονιστική επιτροπή με την AstraZeneca για εξηγήσεις και διαπραγματεύσεις. Σημείωσαν ακόμα ότι η ΕΕ είναι βασικός επενδυτής στην ΑΖ, όπως και σε πολλές άλλες εταιρείες, τόσο μέσω των επιχορηγήσεων, όσο και μέσω δανείων της ΕΤΕπ. Ειδικότερα για την επιχορήγηση των 336 εκ. ευρώ, έγινε σαφές ότι αυτό είναι ένα συνολικό ποσό το οποίο δεν έχει καταβληθεί καθ ολοκληρία, αλλά μόνο κάποιες δόσεις του διότι συνδέεται τόσο με την πορεία των δοκιμών, όσο και την παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά το πόσες δόσεις θα καταβληθούν σε κάθε τρίμηνο, οι δύο αξιωματούχοι έκαναν λόγο για το 1/4 της αναμενόμενης παραγγελίας για το 1ο τρίμηνο, που κανονικά θα έπρεπε να είναι της τάξης κάποιων εκατομμυρίων δόσεων.

Σε ό,τι αφορά τα εργοστάσια της AstraZeneca τα πρώτα δύο βρίσκονται στο ΗΒ, το 3ο στο Βέλγιο και το 4ο στη Γερμανία. Από αυτά, όπως είπαν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι μόνο το 3ο είχε πρόβλημα. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η AZ πρέπει να εξηγήσει από ποια εργοστάσια θα εκπληρωθεί η παραγωγή και πως πρέπει να προέλθουν από εργοστάσια στην Ευρώπη. Για την ΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι και τα εργοστάσια στο ΗΒ αποτελούν μέρος της σύμβασης.

«Τα τελωνειακά δεδομένα δεν λένε ψέματα. Υπήρξαν εξαγωγές από την ΕΕ προς τρίτες χώρες. Ποια εμβόλια και ποιες χώρες δε γνωρίζουμε και αυτό θέλουμε να μάθουμε», σημείωσε κοινοτικός αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση της συντονιστικής όπως αποκάλυψαν, η AstraZeneca αρχικά την αρνήθηκε με την αιτιολογία ότι δεν είχε τίποτα να συνεισφέρει και στη συνέχεια επιβεβαίωσε τη συμμετοχή ενός και μόνο ατόμου της Ίσκρα Ράικ συγκεκριμένα.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top