Εμβόλιο: Θα γίνει τελικά η συνάντηση AstraZeneca και ΕΕ

Ανατροπή τελευταία στιγμή από τη φαρμακοβιομηχανία

Ρεπορτάζ για την κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ AstraZeneca και ΕΕ για τις προμήθειες εμβολίων

Αλλάζουν στο λεπτό τα δεδομένα του «πολέμου» που μαίνεται μεταξύ της AstraZeneca και της ΕΕ για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Πριν από λίγο η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναντ  ανακοίνωσε πως η AstraZeneca δε θα παρεβρεθεί στις συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα. Τελικά όμως, λίγα λεπτά αργότερα, εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας δήλωσε ότι η συνάντηση θα γίνει αργότερα εντός της ημέρας.

Εμβόλιο AstraZeneca: Πιθανόν την Παρασκευή η έγκριση από την Ευρώπη

Η ΕΕ έχει ζητήσει από την εταιρεία να παρέχει περισσότερες εξηγήσεις αναφορικά με την ανακοίνωσή της πως θα κάνει λιγότερες παραδόσεις των εμβολίων της κατά της covid-19 στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Πόλεμος» για τα εμβόλια του κορωνοϊού: Κόντρα ΕΕ με AstraZeneca και Pfizer

Οι παλινωδίες της AstraZeneca θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την ΕΕ όσον αφορά στην ομαλή τροφοδοσία των χωρών μελών της με εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Οι Βρυξέλλες έχουν καλέσει τη φαρμακοβιομηχανία να δημοσιοποίησει τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ τους για την προμήθεια του εμβολίου της Οξφόρδης.

Μάλιστα, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Dubravka Šuica, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιαζόμενος μηχανισμός παρακολούθησης των εξαγωγών έχει ως στόχο τη διαφάνεια και όχι τις απαγορεύσεις εξαγωγών.

Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65;

Τι υποστηρίζει η ΑstraZeneca 

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, δήλωσε ότι η σύμβαση της ΕΕ βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ ευθύνεται για τις όποιες καθυστερήσεις, καθώς καθυστέρησε να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ περιορισμένος χρόνος για να διευθετηθούν τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην παραγωγή του συγκεκριμένου εμβολίου. 

Αντίθετα, όπως είπε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα και δεν υπήρξαν προβλήματα.

Ερωτηθείς για το πόσες δόσεις του εμβολίου θα λάβει η ΕΕ τον Φεβρουάριο η απάντηση του Πασκάλ Σοριό ήταν η εξής: 

ΕΕ: Να απαντήσει η AstraZeneca πόσα εμβόλια παρήγαγε και πού κατέληξαν

«Λαμβάνοντας την έγκριση, τις επόμενες ημέρες, θα προμηθεύσουμε τρία εκατομμύρια δόσεις. Κάθε εβδομάδα θα ακολουθούν κι άλλες, μέχρι να φτάσουμε τα 17 εκατομμύρια. Θα διαμοιραστούν ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας, με τη Γερμανία να λαμβάνει περίπου τρία εκατομμύρια σε έναν μήνα».

AstraZeneca: Αρχικά «μικρότερες ποσότητες» του εμβολίου της στην Ευρώπη

Χθες, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters, ότι η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή, ύψους 336 εκατομμύριων ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, όταν υπογράφηκε η συμφωνία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. 

Εμβόλιο AstraZeneca: Κατατέθηκε αίτηση για έγκριση στην Ευρώπη

«Η ΕΕ κι άλλοι βοήθησαν με χρήματα για τη δημιουργία ερευνητικών ικανοτήτων και εγκαταστάσεων παραγωγής. Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων COVID-19 στον κόσμο. Για να δημιουργήσει ένα πραγματικά παγκόσμιο κοινό αγαθό. Και τώρα, οι εταιρείες πρέπει να παραδώσουν επί των συμφωνηθέντων. Πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας κατά την εξαγωγή εμβολίων. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συμβάλει. Αλλά δεν παίζει», δήλωσε επίσης χθες κι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top