Εμβόλιο AstraZeneca: Κατατέθηκε αίτηση για έγκριση στην Ευρώπη

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού κατέθεσε η AstraZeneca στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως έλαβε αίτηση της φαρμακοβιομηχανίας για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Εμβόλιο AstraZeneca: «Eίναι αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων»

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διευκρινίζει ότι θα εξετάσει την αίτηση με ταχείς ρυθμούς.

«Γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA», αναφέρεται στη ανακοίνωση του οργανισμού . 

Κορωνοϊός: Πρόσθετες λεπτομέρειες για το εμβόλιο της Οξφόρδης ζήτησε ο EΜΑ

Ο EMA διευκρινίζει επίσης ότι κατά την συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάσθηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στην Βρετανία, την Βραζιλία και την Νότια Αφρική. Επιπλέον ενημέρωση παρασχέθηκε από την AstraZeneca έπειτα από αίτημα της CHMP και τα επιπλέον στοιχεία μελετώνται.

Είναι η τρίτη κατά σειρά φαρμακευτική εταιρεία μετά την Pfizer και την Moderna, που ζητεί να εγκριθεί προς χρήση κατά του κορωνοϊού και το δικό της εμβόλιο.

Ένα χρόνο ανοσία παρέχει το εμβόλιο της Moderna

 Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astra Zeneca και της Οξφόρδης, είχε μιλήσει και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είχε πει πρόκειται για ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν εξασθενημένο δηλαδή ιό, που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%.

Εμβολιασμοί: Πόσα εμβόλια θα παραλάβει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες

Το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης δίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δίνεται μετά από 12 εβδομάδες. 

Επίσης είναι σταθερό σε συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες σε μεγάλους πληθυσμούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top