Εμβόλια: Το 2023 θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων»

Οργή στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από AstraZeneca

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκεται η ΕΕ, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις παραδόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου η εκστρατεία εμβολιασμού στις χώρες της ΕΕ πηγαίνει πολύ πίσω, όπως και η επιστροφή στην κανονικότητα. Οι συνομιλίες της Κομισιόν με την AstraZeneca κατέληξαν χθες σε ναυάγιο, καθώς η φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με την επίτροπο Υγείας, Σ. Κυριακίδου, δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. 

Εμβόλιο: Θα γίνει τελικά η συνάντηση AstraZeneca και ΕΕ

Η ΕΕ πιέζει την εταιρία να προμηθεύσει με περισσότερες δόσεις εμβολίου τα εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία. Η AstraZeneca από την άλλη ανακοίνωσε πως είναι δύο μήνες πίσω, όσον αφορά στον χρονοδιάγραμμα παραδόσεων εμβολίων στην Ευρώπη, με τη μείωση να αγγίζει το 75%.

Eμβόλια: Οι αστοχίες της Ευρώπης και τα παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών

Μετά από τις χθεσινές συνομιλίες ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία αναφέρει:

AstraZeneca - Ε.Ε: Σε αδιέξοδο παραμένουν οι παραδόσεις των εμβολίων

«Είχαμε μια εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση για τις περιπλοκές της αύξησης της κλίμακας παραγωγής του εμβολίου μας και τις προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Δεσμευτήκαμε σε ακόμα πιο στενό συντονισμό για να χαράξουμε από κοινού ένα μονοπάτι για την παράδοση του εμβολίου μας τους προσεχείς μήνες, καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να φέρουμε αυτό το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

AstraZeneca: Οργή ΕΕ για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων

Ωστόσο, η ΕΕ δε φαίνεται να πείθεται για τις καλές προθέσεις της σουηδοβρετανικής φαρμακοβιομηχανίας. 

Κυριακίδου για ΑstraZeneca: Yπάρχουν και ηθικές ευθύνες για τα εμβόλια

«Απορρίπτουμε τη λογική του “όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε”. Αυτό μπορεί να ισχύει σε ένα συνοικιακό χασάπικο, όχι όμως σε υπογεγραμμένα συμβόλαια και όχι σε συμφωνίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται προκαταβολές», ξεκαθάρισε χθες η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Παρ’ όλη τη δυσαρέσκεια, πάντως, μετά τη χθεσινή συνάντηση έκανε λόγο για «εποικοδομητικό τόνο στη συζήτηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AstraZeneca P. Soriot, στη συντονιστική επιτροπή εμβολίων, για τις παραδόσεις του εμβολίου τους μετά την έγκριση». 

«Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και σταθερή στο ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις πρέπει να τηρούνται και τα εμβόλια πρέπει να παραδοθούν στους πολίτες», είπε.

Ωστόσο τόνισε ότι «λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης και ζητούμε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας εμβολίων που δεσμεύσαμε για το πρώτο τρίμηνο. Θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για να βρούμε λύσεις και να παρέχουμε εμβόλια γρήγορα για τους πολίτες της ΕΕ».

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από τον «πόλεμο» των εμβολίων στην Ευρώπη

Δυσαρεστημένη είναι η ΕΕ και με τις πρακτικές της AstraZeneca, ως προς την παροχή πληροφοριών και γι’ αυτό ζητά διαφάνεια, ενώ απειλεί για έρευνα εις βάθος του συγκεκριμένου ζητήματος. 

«Δεν το κάνουμε εσκεμμένα. Εγώ είμαι Ευρωπαίος και έχω την Ευρώπη στην καρδιά μου. Ο πρόεδρός μας είναι Σουηδός, άρα Ευρωπαίος και αυτός. Πολλά στελέχη είναι Ευρωπαίοι και θέλουμε να εξυπηρετήσουμε την Ευρώπη όσο καλύτερα γίνεται», απαντά ο Pascal Soriot στις επικρίσεις της ΕΕ. 

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση από την Ευρώπη, όμως αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή. 

Εμβόλιο AstraZeneca: Πιθανόν την Παρασκευή η έγκριση από την Ευρώπη

Το συμβόλαιο με την AstraZeneca προβλέπει την παράδοση στην ΕΕ 300 εκατ. δόσεων με δικαίωμα επέκτασης στις 400 εκατ. Ωστόσο, με τα τρέχοντα δεδομένα, η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται πίσω ως προς τις προσυμφωνημένες προθεσμίες κατά περίπου δύο μήνες. 

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Pfizer/BioNTech, από τις οποίες η Ευρώπη περιμένει ακόμη μεγαλύτερα φορτία εμβολίων. 

Η Sanofi θα βοηθήσει την Pfizer στην παραγωγή 100 εκατ. δόσεων εμβολίου

Όσο για την έκτακτη βοήθεια από τη γαλλική Sanofi, οι 125 εκατ. δόσεις που προτίθεται να παρασκευάσει θα είναι έτοιμες από το καλοκαίρι και εξής, με ορίζοντα το τέλος του 2021.

Ισπανία και Τσεχία ξέμειναν από εμβόλια

Ενδεικτικό του ναυαγίου της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ευρώπη είναι ότι η Ισπανία ξεμένει από εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Κορωνοϊός: «Παγώνουν» οι εμβολιασμοί στη Μαδρίτη - Τελειώνουν οι δόσεις

Τα αποθέματα στις περιφερειακές ενότητες της Μαδρίτης και της Καταλονίας μειώνονται με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάζει τη διακοπή των εμβολιασμών της πρώτης δόσης για να εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί. 

Ο αντιπεριφερειάρχης της Μαδρίτης, Ιγνάθιο Αγουάδο, δήλωσε πως οι εμβολιασμοί θα πρέπει να διακοπούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες αν δεν υπάρξει γρήγορα ανεφοδιασμός. 

Στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας έχουν εμβολιαστεί 170.000 άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιηθεί το 96% της διαθέσιμης ποσότητας. 

«Πόλεμος» για τα εμβόλια του κορωνοϊού: Κόντρα ΕΕ με AstraZeneca και Pfizer

«Με τον ρυθμό που κινούνται τώρα τα πράγματα, πριν το 2023 δε θα έχουμε κατορθώσει να εμβολιάσουμε το 70% των πολιτών στην Ισπανία και την ΕΕ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός», δήλωσε ο Αγουάδο.

Στην Καταλονία έχουν γίνει περισσότεροι από 200.000 εμβολιασμοί και απομένουν μόλις 17.000 δόσεις των εμβολίων, Οι οποίες προβλέπεται ότι θα έχουν εξαντληθεί έως τη Δευτέρα. 

Οι καθυστερήσεις από τις Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ως συνέπεια την επισφάλεια για την έγκαιρη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε 10.000 ανθρώπους. 

Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65;

Αν τα αποθέματα δεν ανανεωθούν εντός των ερχόμενων τριών εβδομάδων, μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα εμβολιασμένων θα πρέπει να ενταχθεί από την αρχή σε πρόγραμμα εμβολιασμού, εφόσον η πρώτη δόση θα έχει καταστεί άχρηστη χωρίς τη δεύτερη.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Τσεχία, όπου το υπουργείο Υγείας πρότεινε τη διακοπή των εμβολιασμών για δύο εβδομάδες, προκειμένου να καλυφθεί η δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη. 

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, όμω,ς απέρριψε την πρόταση, σε μια προσπάθεια υποβιβασμού της κρίσης σε πρόβλημα διαχείρισης των αποθεμάτων στα εμβολιαστικά κέντρα. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top