Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: «Άμεσα ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων»

Τι είπε για τις αλλεργικές αντιδράσεις των εμβολίων και την τρίτη δόση

Όσα είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό παιδιών και την τρίτη δόση κατά την ενημέρωση της Δευτέρας 13/9.

Με αφορμή την επιστροφή των μαθητών σήμερα στα σχολεία, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών, τις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο αλλά και την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Εμβόλιο BioNTech: Διαθέσιμο για παιδιά 5 - 11 ετών από μέσα Οκτωβρίου

Αρχίζοντας, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως με την ενεργό συμμετοχή των παιδιάτρων, αναμένεται να απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων αλλά και των ίδιων των εφήβων. Τόνισε ακόμα ότι λανθασμένες αντιλήψεις που διακινούνται στην κοινωνία που υποστηρίζουν πως το εμβόλιο ίσως επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλοιώσουν το DNA θα εκλείψουν.

Μ. Βρετανία: Κατά του εμβολιασμού υγιών παιδιών 12 - 15 ετών

Θεοδωρίδου: Τι είπε για τα εμβόλια στις ηλικίες 5-12 ετών

Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αυξημένη είναι και η κινητικότητα σχετικά με τα εμβόλια για τις μικρότερες ηλικίες 5-12 ετών. 

Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένη δοσολογία και φαίνεται πως οι ρυθμιστικές αρχές μπορείς να δρομολογήσουν την έγκριση με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες.

Εμβόλιο: 15+1 απαντήσεις για τον εμβολιασμό παιδιών 12 – 17 ετών

Θεοδωρίδου: Εμβόλια και αλλεργικές αντιδράσεις

Η κ. Θεοδωρίδου έδωσε ακόμα στοιχεία και για πιθανές αλλεργίες που μπορεί να προκύψουν από το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Όπως ανέφερε, τέλος Αυγούστου δημοσιεύτηκε μελέτη από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ, που αφορά το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021..

Σε αυτή συμμετείχαν 8.000 άτομα, εκ των οποίων αξιολογήθηκαν περισσότερα από 400 άτομα που είχαν τις προϋποθέσεις να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.

Η έρευνα έδειξε πως το 98% αυτών των ατόμων δεν είχε καμία αλλεργική αντίδραση, 1% είχε ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% είχε αναφυλλακτική αντίδραση που αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά.

Φαίνεται έτσι πως η συχνότητα αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της Pfizer ανέρχεται σε 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Η μελέτη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνονταν άτομα με ιστορικό αλλεργίας.

«Επομένως από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπήρχε και υπάρχει μια υπερκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων από το εμβόλιο και αυτό ίσως έχει στερήσει την ανοσοποίηση ορισμένων από τον κορωνοϊό» είπε.

Τι είπε για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε και πάλι στη χορήγηση τρίτης δόση σε ανασοκατασταλμένους, σε διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών, επισημαίνοντας πως το χρονικό διάστημα χορήγησης αυτής της τρίτης δόσης είναι έξι ως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Εμβόλιο: Ανοίγει στις 14/9 η πλατφόρμα για την τρίτη δόση - Ποιους αφορά

«Τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπρόκρισης δείχνουν ότι και άλλες ομάδες πληθυσμιακές μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, ανάμεσά τους, οι υγειονομικοί», είπε και σημείωσε πως οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας, εκτίθενται κατεξοχήν στη λοίμωξη από τον ιό και από μελέτες έχει βρεθεί η φθορά, η βαθμιαία μείωση της κυτταρικής ανοσίας, ιδιαίτερα μετά από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top