Άνοιγμα σχολείων: Διαθέσιμα από αύριο δωρεάν self test για τους μαθητές

Πόσα δικαιούνται - Θα τα παραλάβουν από τα φαρμακεία

Δείτε το ρεπορτάζ του Star για το άνοιγμα των σχολείων

Διαθέσιμα θα είναι από αύριο, Τετάρτη, στα φαρμακεία δωρεάν self test για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας. 

Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου και οι μαθητές θα μπορούν να προμηθευτούν έξι δωρεάν τεστ από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου. Τα τεστ αυτά θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων , δηλαδή έως τις 3 Οκτωβρίου.

Δύο δωρεάν self tests για τους ανεμβολίαστους - Ποιοι τα δικαιούνται

Στόχος είναι η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τους και η πρόληψη πιθανής διασποράς στον σχολικό χώρο. 

Οδηγίες από το υπιυργείο Παιδείας για τα self test

Το υπουργείο Παιδείας δίνει οδηγίες προς γονείς και μαθητές, ώστε να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την επιστροφή στα σχολεία. Συγκεκριμένα:

  • το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9,
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
  • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,
  • η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων, έχοντας βοηθήσει στον εντοπισμό χιλιάδων κρουσμάτων και στον συνακόλουθο περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

«Πλέον, όμως, έχουμε και το εμβόλιο, ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην COVID-19. Παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμη εμβολιάσει τα παιδιά τους να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον ιό, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top