Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά

Τζανάκης στο star.gr: Πότε είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών

Όλα όσα είπε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής

Ανησυχία στους ειδικούς σε όλο τον κόσμο προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, που προσβάλλει κυρίως τους ανεμβολίαστους, τις μικρότερες ηλικίες και τα παιδιά. Μέχρι στιγμής, στη χώρα μας έξαρση παρουσιάζει η μετάλλαξη στην Κρήτη, ενώ έχουν βρεθεί δείγματα στην Αττική και στην Κόρινθο.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ένα τροποποιημένο στέλεχος, το οποίο φέρει πάνω από 25- 30 διαφορετικές μεταλλάξεις. Από αυτές η πιο σημαντική που τροποποιεί τη συμπεριφορά του, είναι μία μετάλλαξη στην ακίδα, η οποία κάνει πάρα πολύ εύκολη την εισχώρηση στα κύτταρα και τη μόλυνσή τους», εξήγησε στο star.gr ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής

Όπως πρόσθεσε, αυτός είναι ο λόγος που όσοι μολύνονται έχουν πάρα πολύ υψηλά ιικά φορτία και μεταδίδουν πάρα πολύ έντονα τη νόσο.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη

«Είναι 60% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα από τη βρετανική»

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, το συγκεκριμένο στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με μελέτες, είναι 60% πιο μεταδοτικό από το Βήτα στέλεχος, γνωστό ως βρετανικό, το οποίο με τη σειρά του ήταν 40% με 50% πιο μεταδοτικό, από το παραδοσιακό, πρώτο στέλεχος του κορωνοϊού.

Με άλλα λόγια ενώ με το βρετανικό στέλεχος κάποιος μόλυνε κατά μέσο όρο δύο άτομα, με τη Δέλτα μολύνει τέσσερις ανθρώπους.

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, μία ακόμη σημαντική επιδημιολογική μεταβολή αυτού του στελέχους σε σχέση με το βρετανικό, είναι ότι φαίνεται να έχει βρει τρόπο να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

«Ξεκλειδώνει το ανοσοποιητικό και προσβάλλει τα παιδιά πάρα πολύ εύκολα. Έτσι βλέπουμε πολύ περισσότερο, νεαρά άτομα και ανεμβολίαστα να είναι ο στόχος αυτού του στελέχους», είπε.

«Τα παιδιά και οι ανεμβολίαστοι νέοι, νοσούν πιο εύκολα από τη μετάλλαξη Δέλτα» (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

«Τα παιδιά και οι ανεμβολίαστοι νέοι, νοσούν πιο εύκολα από τη μετάλλαξη Δέλτα» (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Πρόσθεσε δε, ότι αυτό είναι άσχημο για δύο λόγους:

«Πρώτον, γιατί αρρωσταίνουν τα παιδιά με κίνδυνο να υποστούν υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, που κάνει μυοκαρδίτιδες και τη νόσο Kawasaki. Κάτι τέτοιο, αν και σπάνιο, είναι σοβαρό.

Δεύτερον, επειδή τα νέα άτομα κινούνται πολύ μέσα στην κοινότητα (είτε στο σχολείο, είτε έξω από αυτό, αν είναι μεγαλύτερα), λειτουργούν ως υπερμεταδότες και διαδίδουν τον ιό. Υπάρχει έτσι, μεγάλη διασπορά του ιού εξαιτίας της νόσησης της συγκεκριμένης ομάδας», εξήγησε. 

Παπαευαγγέλου: «Θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό παιδιών 15 – 17 ετών»

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, φαίνεται ότι τα κρούσματα με το νέο στέλεχος αφορούν κυρίως μικρές ηλικίες και παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση (όσοι έχουν νοσήσει με τη Δέλτα) είναι κάτω από 30 ετών, ενώ έχουμε και μικρά παιδιά κάτω των 10.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που νοσούν από τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι κυρίως επικρατούν

  • ο πονοκέφαλος 
  • η καταρροή
  • ο πονόλαιμος 
  • ο βήχας

Σε κάθε περίπτωση όπως ξεκαθάρισε, τα παιδιά αν και κολλούν κορωνοϊό πιο εύκολα από ό,τι συνέβαινε με τη βρετανική μετάλλαξη, νοσούν πιο ελαφριά.

«Εννιά στις δέκα φορές ή περισσότερο, τα παιδιά δεν κάνουν κάνουν συμπτώματα. Δεν μπορείς δηλαδή αν δεν του κάνεις τεστ, να ξεχωρίσεις εύκολα αν το παιδί είναι κρυολογημένο ή πάσχει από κορωνοϊό. Άρα τα παιδιά νοσούν πιο εύκολα, αλλά νοσούν πιο ελαφριά», είπε.

Self test: Ποιοι θα τα προμηθεύονται από σήμερα από τα φαρμακεία

«Αναγκαίος ο εμβολιασμός στα παιδιά άνω των 15 ετών»- Τι προτείνει για τα μικρότερα

Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός στα παιδιά άνω των 15 ετών. Για τα παιδιά που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα, των 12 έως 15 ετών, πρόσθεσε ότι καλό είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά που έχουν πρόβλημα υποκείμενων νοσημάτων ή βρίσκονται σε μία κατάσταση που θέλουμε να τα προφυλάξουμε.

«Παιδιά (12-15 ετών) με παχυσαρκία, με κάποιο νόσημα του αιμοποιητικού, με νοσήματα από το αναπνευστικό ή όσα πάσχουν από διαβήτη κτλ. καλό είναι να εμβολιαστούν», είπε.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στη Γαλλία

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών, κάτω των 12 ετών, θα πρέπει να περιμένουμε τις μελέτες με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε οι ίδιοι οι ενήλικες, ώστε να εξασφαλίσουμε τη σχετική σχολική ασφάλεια και το αντίστοιχο περιβάλλον για τα παιδιά. Δεν μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά να βγάλουν το καβούρι από την τρύπα», σημείωσε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top