Προνόμια μόνο για εμβολιασμένους: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Ποιες «ελευθερίες» θα έχουν και σε ποιες δραστηριότητες

Ρολά αναμένεται να σηκώσουν και τα γυμναστήρια το επόμενο διάστημα. Τι λένε οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και οι πολίτες. Μεσημεριανό Δελτίο ειδήσεων Star (8/5)

Η είδηση σχετικά με το πιθανό άνοιγμα των γυμναστηρίων από τις 17 Μαΐου μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί έχει ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι στη χώρα μας.  

Γυμναστήρια: Σενάρια για άνοιγμα στις 17 Μαΐου μόνο για τους εμβολιασμένους

Είναι γεγονός πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης αλλά και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα» για την Ελλάδα, αφού κανείς δε θέλει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Από 15/5 τέλος στα sms μετακίνησης και με διευρυμένο ωράριο η εστίαση

Το ισχυρότερο όπλο αυτή τη στιγμή είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» που ανεβάζει διαρκώς ρυθμούς, καθώς υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια. Ο στόχος των 100.000 δόσεων την ημέρα έχει ήδη επιτευχθεί, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 5,5 εκατομμύρια δόσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 

Eμβόλιο: Έκλεισε η συμφωνία της Ε.Ε με τη Pfizer για 1,8 δόσεις

Τον Ιούνιο η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη και για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 30 ετών, ώστε πλέον όλοι οι ενήλικοι να μπορούν να εμβολιαστούν και να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η συλλογική ανοσία. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να εξεταστούν μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες. Θεωρείται λάθος να υπάρξει διαχωρισμός σε αυτή τη φάση που δεν έχει δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού σε όλο τον πληθυσμό.

Είναι βέβαια θέμα χρόνου να τεθούν αυτά τα ζητήματα και να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους εμβολιασμενους πολίτες.

Δραστηριότητες μόνο οι εμβολιασμένους;

Η αύξηση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, είναι πιθανό να φέρει και άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων μόνο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Θα αφορά όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση ή και τη δεύτερη; Αυτό είναι ένα κάτι που απασχολεί την Επιτροπή. Προς το παρόν το ερώτημα παραμένει. 

Άνοιγμα πολιτισμού: Αποφασίζουν οι ειδικοί για θέατρα και θερινά σινεμά

Τα σενάρια που εξετάζονται θέλουν τους εμβολιασμένους να μπορούν να παρευρεθούν σε συναυλίες, να καθήσουν και στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και να πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις με πιο χαλαρούς περιορισμούς. 

Βέβαιη θεωρείται η ευελιξία που θα απολαμβάνουν στα ταξίδια τους, λόγω του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού της ΕΕ, το οποίο θα τους διευκολύνει στις μετακινήσεις τους. 

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Έρχεται το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων ήδη συζητά αυτά τα σενάρια, ενώ και η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, οι «ελευθερίες» των εμβολιασμένων εξετάζονται σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς αποτελούν ένα ακόμα κίνητρο για να προσέλθουν περισσότεροι στα εμβολιαστικά κέντρα.  

Τα προνόμια που έχουν οι εμβολιασμένοι στη Γερμανία

Από την Κυριακή στη Γερμανία όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει από την covid-19 μπορούν να πηγαίνουν σε κομμωτήρια και για αγορές σε καταστήματα με click in shop, χωρίς την επίδειξη αρνητικού τέστ, όπως είναι υποχρεωτικό για τους Γερμανούς καταναλωτές. 

Γερμανία: Τα προνόμια που θα έχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19

Επιπλέον, οι περιορισμοί για την άθληση δεν ισχύουν για τους εμβολιασμένους, ενώ αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα δεν υποχρεούνται να κάνουν την 14ήμερη υποχρεωτική καραντίνα. Παρόλα αυτά, η χρήση μάσκας και οι κανόνες για αποστάσεις συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά για όλους τους πολίτες της χώρας. 

Με «CoronaPass» ελευθερώνονται οι εμβολιασμένοι της Κύπρου

Η κυβέρνηση της Κύπρου υιοθέτησε ένα ιδιαίτερο μέτρο προκειμένου να μπορέσει να ξανανοίξει οριμένες οικονομικές δραστηριότητες, χωρίς να προκληθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. 

Κύπρος: Σε ισχύ το CoronaPass - Για ποιους χώρους είναι απαραίτητο

Με το «CoronaPass» οι εμβολιασμένοι, οι έχοντες αρνητικό μοριακό τεστ ( με ισχύ 72 ωρών) αλλά και οι έχοντες αποδεικτικών στοιχείων ότι νόσησαν τους τελευταίους 6 μήνες από covid-19 μπορούν να  προσέρχονται σε χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ), χώρους θρησκευτικής λατρείας, υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου, κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες, γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σε όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους, οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και άλλες κλειστές δομές, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα,προεκλογικές συγκεντρώσεις σε θέατρα/αμφιθέατρα, χώρους εστίασης οικίες, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, καζίνο κ.α.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για ποιους εξετάζεται;  

Δεν αναμένεται, πάντως, να δοθούν «ελευθερίες» σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο προτού ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως υπάρξει και ειδική αντιμετώπιση προς όσους αρνούνται τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα αν ανήκουν στο 35% των υγειονομικών, που δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν ακόμη.   

Στον δρόμο προς την «Ελευθερία»-Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς στη χώρα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει πως τον Σεπτέμβριο του 2021 θα συζητηθεί στη Βουλή αν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για του υγειονομικούς. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν σε αυτή τη συζήτηση θα εξεταστούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top