Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία για όλους τους μαθητές

Με self tests και αυστηρά μέτρα προστασίας

Δείτε το ρεπορτάζ του Χρήστου Κανελλόπουλου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Μετά από σχεδόν πέντε μήνες σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους μαθητές τους που επιστρέφουν δειλά δειλά στην κανονικότητα. 

Οι οθόνες της τηλεκπαίδευσης κλείνουν και περίπου 1 εκατ. μαθητές επιστρέφουν στον φυσικό τους τόπο, τις σχολικές τάξεις, μαζί με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Εξαιρούνται οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το σχολείο τους να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Άνοιγμα σχολείων με self tests

Όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό βοηθητικό προσωπικό θα πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο, έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test. 

Τα self tests διενεργούνται υποχρεωτικά πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης και το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά 858 μαθητές βρέθηκαν θετικοί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής από τα συνολικά 255.528 αποτελέσματα self test μαθητών, ενώ τα self test που πρέπει να περαστούν στο σύστημα είναι πάνω από 1 εκατομμύριο. 

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία με το ΑΜΚΑ. 

Self tests: Πώς γίνονται - Αναλυτικά οι οδηγίες για σωστή χρήση

Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Self test: Τι γίνεται αν είναι θετικό

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. 

Εάν το self-test είναι θετικό, δηλώνεται το αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Σχολεία: 10 χρήσιμες ερωτήσεις- απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας

Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν, δηλαδή δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. 

Self tests: Διάθεση μόνο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς έως την Τετάρτη 12/5

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Σχολεία: Τα υπόλοιπα μέτρα που ισχύουν

Υποχρεωτική είναι επίσης η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης υποχρεωτική είναι η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί χώρων, ο τακτικός αερισμό χώρων, ειδικότερα τώρα που βοηθά ο καλός καιρός. Ισχύουν ακόμα εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Κεραμέως: Δεν αποκλείεται τα σχολεία να ανοίξουν νωρίτερα τον Σεπτέμβριο

Παράταση του σχολικού έτους

Και φέτος το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δε θα διεξαχθούν ούτε φέτος.

Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top