Άνοιγμα πολιτισμού: Αποφασίζουν οι ειδικοί για θέατρα και θερινά σινεμά

Στο τραπέζι και η επαναλειτουργία του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Δείτε το ρεπορτάζ του Χρήστου Κανελλόπουλου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Σήμερα είναι η «ώρα μηδέν» για τον πολιτισμό, καθώς τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων θα αποφασίσουν για το σταδιακό άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων και θα καθορίσουν και το πρωτόκολλο για την ασφαλή λειτουργία τους. 

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία θα μεταφέρει την εισήγηση της κυβέρνησης για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι ο πολιτισμός μετά την παρατεταμένη παύση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός θα εισηγηθεί το σταδιακό άνοιγμα όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων έως τα τέλη Μαΐου. 

Lockdown: Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες - Πότε καταργούνται τα SMS

Αναλυτικά, η πρόταση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα μουσεία στις 14 Μαΐου, καθώς την επόμενη μέρα θα ανοίξει και επίσημα ο τουρισμός και αρκετοί τουρίστες θα θέλουν να τα επισκεφθούν. 

Στις 21 του μήνα προτείνεται να ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, αλλά όχι οι κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες, και στις 28 οι ανοιχτοί χώροι που θα φιλοξενήσουν θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα των μουσείων και των θερινών κινηματογράφων, όπου είναι πιο εύκολη η διαχείριση του αριθμούς των θεατών και των επισκεπτών. 

Τέλος τα SMS από 15 Μαΐου - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού

Δύσκολη όμως εξίσωση είναι για τους επιστήμονες το πρωτόκολλο με το οποίο θα λειτουργήσουν οι ανοιχτοί θεατρικοί και συναυλιακοί χώροι. 

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί με 60% πληρότητα, όπως και πέρσι. Όμως επειδή οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και πλέον είναι διαθέσιμα και τα self tests, δεν αποκλείεται αυτό το σενάριο να αλλάξει. 

Στο τραπέζι και το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Επίσης οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης είχε δηλώσει ότι στις 10 Μαΐου θα ανοίξει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και αναμένεται επίσημη απόφαση.

«Οι Ακαδημίες και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο σύνολο του θα ανοίξει όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα γυμνάσια». 

Αν λοιπόν επιτραπεί το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τότε τα κολυμβητήρια, τα στάδια, τα γήπεδα και τα γυμναστήρια θα μπορούν να δεχθούν τους μικρούς αθλητές, εφόσον θα υποβάλλονται δυο φορές την εβδομάδα σε self τεστ για να πάνε στα σχολεία τους. 

Την ίδια πρόταση για τον αθλητισμό έκανε στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top