Lockdown: Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες - Πότε καταργούνται τα SMS

Συνεδριάζει η Επιτροπή για θέατρα, θερινά σινεμά, μουσεία και συναυλίες

Ρεπορτάζ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star για τις ημερομηνίες χαλάρωσης των μέτρων (6/5)

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολική επαναφορά στην κανονική ζωή μετά από ένα χρόνο παρατεταμένων lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ξεκινήσει. Σύμμαχος στην προσπάθεια οι εμβολιασμοί, που προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αλλά και τα self tests που έχουν μπει στη ζωή μας. 

Την ίδια ώρα αισιοδοξία προκαλούν και τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς μπορεί χθες ο αριθμός των κρουσμάτων να έφτασε τα 3.421 περιστατικά αλλά αυτά προέκυψαν μετά από αριθμό - ρεκόρ στα τεστ που διενεργήθηκαν σε όλη την επικράτεια.

Σήμερα τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων συνεδριάζουν εκ νέου για να εξετάσουν το άνοιγμα του πολιτισμού, αλλά και του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού. 

Άρση μέτρων: Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Την ίδια μέρα επαναλειτουργούν και οι οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί σήμερα.
  • Στις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Ξεκινούν ακόμα τα δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και για τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από τις 15 Μαΐου κάνει πρεμιέρα ο τουρισμός. Οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR τεστ πριν την άφιξη και rapid test με την αναχώρηση. 
  • Την ίδια ημερομηνία απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις εκτός νομού.
  • Στη συνέχεια, στις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Πότε θα καταργηθούν τα SMS

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να συζητήσουν σήμερα και το πότε θα καταργηθούν τελικά τα sms των μετακινήσεων. 

Με δεδομένη την απελευθέρωση των παραπάνω δραστηριοτήτων και ορόσημο το άνοιγμα του τουρισμού, φαίνεται πως η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις θα καταργηθεί στις 15 Μαΐου. 

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας μετά τις 23:00, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί πλήρως εντός του Μαΐου.

Νέα μέτρα: Πότε θα ανοίξουν μουσεία, θέατρα και θερινοί κινηματογράφοι

Σήμερα τα μέλη της επιτροπής πιθανόν να δώσουν το πράσινο φως για άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου, μιας και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό υποστήριξης τους τουρισμού. 

Η 21η Μαΐου θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων, ενώ στα τέλη του μήνα, πιθανόν στις 29 Μαΐου, αναμένεται να ανοίξουν τα θέατρα και να ξεκινήσουν οι συναυλίες με υποχρεωτικά self test, μάσκες, αλλά και θερμομετρήσεις όσων μπαίνουν στον χώρο των εκδηλώσεων. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top