Τέλος τα SMS από 15 Μαΐου - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού

Αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας τις επόμενες ημέρες

Το τέλος των SMS από τις 15 Μαΐου, που ανοίγει ο τουρισμός και αίρεται η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς

Ορόσημο για νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία φαίνεται πως αποτελούν ο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου και η απελευθέρωση των διαπεριφεριακών μετακινήσεων.

Ήδη, η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις έχει ξεκινήσει.

«Με κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού θα σταματήσει και η χρήση του SMS», είπε – μιλώντας στον Σκάι – ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Lockdown: «Ανάσες» ελευθερίας από το Σάββατο - Τα νέα μέτρα που έρχονται

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το SMS».

Μετακινήσεις από νομό σε νομό χωρίς διάκριση σε εμβολιασμένους

Ελεύθερες για όλους τους πολίτες θα είναι οι μετακινήσεις εκτός νομού, που θα επιτραπούν από τις 15 Μαΐου, αφού ο κ. Γεραπετρίτης διέψευσε τα σενάρια για διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη.

Παράλληλα, έδωσε τέλος και στα σενάρια της χρήσης self test για να μπορεί κάποιος να κάνει υπερτοπικές μετακινήσεις. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το πρωτόκολλο των μετακινήσεων θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες.

Αύριο ανακοινώνεται ο οδικός χάρτης για τα ανοίγματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο στις 18:00 θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης ανοιγμάτων, που θα περιλαμβάνει την κατάργηση υπερτοπικων μετακινήσεων και SMS από τις 15 Μάϊου, αλλά θα επεκτείνεται και μέσα στο καλοκαίρι με ένα ευρύτερο σχεδιασμό για θέατρα , πολιτισμό, κλπ. 

Θα συνεδριάσει δηλαδή αύριο η Επιτροπή και θα καταλήξει σε αυτά, που θα ανακοινωθούν στην αυριανή συνέντευξη.

Έρχεται το τέλος του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας

Στο τραπέζι ήδη βρίσκεται και η σταδιακή απελευθέρωση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επεκταθεί έως τα μεσάνυχτα (00.00) ή και έως τη 01.00, με στόχο σύντομα να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή να κινούμαστε ελεύθερα ολόκληρο το 24ωρο.

Μέτρα: Πιθανή η απαγόρευση κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα- Τι θα ισχύει από 15/5

«Το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά. Σε πρώτη φάση  η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00, μέχρι τα μεσάνυχτα ή λίγο πιο μετά. Στη συνέχεια, εάν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Μητσοτάκης: Ο τουρισμός θα ανοίξει με ασφάλεια

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, λέγοντας πως για ένα διάστημα ακόμη θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και αποστασιοποιημένοι. 

Τι θα γίνει με βρεφονηπιακούς σταθμούς, φροντιστήρια και ΙΕΚ

Τα γυμνάσια και τα δημοτικά σχολεία ετοιμάζονται να υποδεχθούν και πάλι τους μαθητές τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ωστόσο δε θα γίνει το ίδιο σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως ήταν πολύ αυστηρή η επιτροπή των ειδικών στο θέμα των παιδικών σταθμών, ενώ προανήγγειλε ειδικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών, που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς.

Παπαθανάσης: Άνοιγμα φροντιστηρίων και ψώνια χωρίς ραντεβού

Όσον αφορά τα φροντιστήρια, τα  ΙΕΚ και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για ειδική μέριμνα, προαναγγέλλοντας εξειδικεύσεις μέτρων τις επόμενες ημέρες, χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξουν.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι όλα τα κέντρα ξένων γλωσσών, που συνδέονται με εξετάσεις, θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία.

Ισχυρό τείχος ανοσίας από τον κορωνοϊό τον Ιούνιο

Το κλειδί για τις αποφάσεις των επομένων εβδομάδων φαίνεται πως βρίσκεται στην πορεία των εμβολιασμών, η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε πως πλέον θα κινούμαστε σε επίπεδα άνω των 100.000 εμβολιασμών την ημέρα, σημειώνοντας πως στο τέλος Μαΐου θα έχουμε ξεπεράσει τους 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

«Μέσα στον Ιούνιο νομίζω πραγματικά ότι θα μπορούμε να μιλάμε για τις συνθήκες που θα επιτρέπουν να πούμε για ουσιαστικό και ισχυρό τείχος ανοσίας» υπογράμμισε και τόνισε πως ο προγραμματισμός είναι τον Ιούνιο να μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικοι πολίτες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top