Lockdown: «Ανάσες» ελευθερίας από το Σάββατο - Τα νέα μέτρα που έρχονται

Ανοίγουν φροντιστήρια, οργανωμένες παραλίες και τουρισμός

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων (5/5)

Σε τροχιά επιστροφής προς την κανονικότητα έχει μπει η χώρα και σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέχρι τις 15 Μαΐου, οπότε και ανοίγει επίσημα ο τουρισμός, θα έχουν ανοίξει και οι περισσότεροι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, λοιπόν, αναμένονται νέες ανακοινώσεις για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Ήδη τα πρώτα μηνύματα από την επαναλειτουργία της εστίασης είναι ενθαρρυντικά, ενώ με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται και το πρόγραμμα «Ελευθερία», καθώς το τελευταίο 24ωρο αγγίξαμε τους 108.576 εμβολιασμούς. 

Σύμφωνα με στοιχεία από το emvolio.gov.gr, συνολικά έχουν γίνει πάνω από 3.300.000 εμβολιασμοί, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή εκείνοι που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχονται σε 1.037.129.

Στόχος του προγράμματος είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 3,5 εκατ. πολίτες να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες το Σάββατο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως όλα δείχνουν, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών το Σάββατο, 8 Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι στα beach bars θα κάνουν self tests, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν κάνει ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους. 

Παράλληλα από το Σάββατο εξετάζεται και η αύξηση του αριθμού πελατών ανά τετραγωνικό σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ.

Ανοίγουν τα δικαστήρια τη Δευτέρα 10 Μαΐου

Παράλληλα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, ενέκρινε τη διεύρυνση των διαδικασιών που διεξάγονται ενώπιον των δικαστηρίων.

Έτσι από τη Δευτέρα 10 Μαΐου προβλέπεται επιπλέον η εκδίκαση:

  • Των κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης).
  • Των πλημμελημάτων για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και των κακουργημάτων που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023.
  • Των εφέσεων κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους που εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας 
  • Των υποθέσεων των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση

 

Την ίδια ώρα, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια, προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

Ανοίγουν φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

Τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών για μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες αλλά και για τίτλους επάρκειας ξένων γλωσσών (όπως Lower, Proficiency κ.λπ).

Την ίδια μέρα επιστρέφουν στις τάξεις τους όλοι οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ δε θα πραγματοποιηθούν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Ο βαθμός της ετήσιας επίδοσης κάθε μαθητή θα προκύψει από το μέσο όρο των βαθμών α’ και β’ τετραμήνου.

15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σειρά παίρνει στις 15 Μαΐου ο τουρισμός, ενώ την ίδια μέρα θα επιτραπούν και πάλι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. 

Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε χθες στον ΣΚΑΪ πως από τις 15 Μαΐου πιθανόν να καταργηθούν και τα sms μετακίνησης, ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί στην επιτροπή την επόμενη εβδομάδα. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στους λοιμωξιολόγους την κατάργηση των sms για το click inside, αλλά ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών θα παραμείνει, τουλάχιστον μέχρις ότου οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. 

Μετά τις 15 Μαΐου ενδεχομένως να μην ισχύει το ωράριο έως τις 23:00 για τα καταστήματα εστίασης, αν και προς το παρόν το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί. 

Τέλος, από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top