Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Έρχεται το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι είπε για την άρση της πατέντας των εμβολίων μετά τη Σύνοδο του Πόρτο

 Θετική στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Βίντεο: Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (9/5)

Έρχεται το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό όπως ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετά τη Σύνοδο του Πόρτο.

Θεοχάρης: Από 1η Ιουνίου το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Πρόεδρος ενημέρωσε τους ηγέτες για τα βήματα που έχουν γίνει για την τεχνική ολοκλήρωση του πράσινου πιστοποιητικού και προέβλεψε ρεαλιστικά ότι θα υπάρχει πολιτική συμφωνία ως το τέλος του μήνα για την εφαρμογή του. Σημειώνεται ότι το θέμα δεν βρίσκεται στο επίπεδο των ηγετών, αλλά στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι οι 27 θα επιστρέψουν στο θέμα των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών κατά το επόμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαϊού, με στόχο την έγκαιρη υιοθέτηση και υλοποίησή του.

Τι είπαν για την άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορωνοϊό

Το μήνυμα ότι η προσωρινή παραίτηση από τις πατέντες των εμβολίων δε βοηθά κανέναν που έχει ανάγκη εμβόλια βραχυπρόθεσμα, έστειλαν Μισέλ Φον Ντερ Λάιεν.

Πατέντα εμβολίων: Ποιες χώρες τάσσονται υπέρ της άρσης - Κατά η Γερμανία

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, συνοψίζοντας τις συζητήσεις των 27 ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή στη συζήτηση της πρωτοβουλίας «TRIPS waiver» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά η λύση αυτή, όπως και η διευκόλυνση της αδειοδότησης είναι συζητήσεις για το μακροπρόθεσμο επίπεδο και δεν φέρνουν αποτελέσματα για τη σημερινή πιεστική κατάσταση.

Πατέντα εμβολίων: Κατηγορηματικό «όχι» από τον πρόεδρο της Pfizer- Oι λόγοι

Αντιθέτως, η Πρόεδρος προέτρεψε τις άλλες χώρες παραγωγής εμβολίων να προχωρήσουν σε εξαγωγές όπως κάνει και η Ευρώπη. Ανήγγειλε, δε, ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά και κανονιστικά την παραγωγή εμβολίων σε χώρες της Αφρικής, αλλά και την παροχή εμβολίων από την ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο μέσα από την πρωτοβουλία COVAX.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράξει 400 εκ. δόσεις εμβολίων και έχει εξάγει το 50% σε 90 χώρες. Τόνισε ότι με τα δικά της 200 εκ. δόσεις, έχει εμβολιαστεί το 25% του πληθυσμού με τουλάχιστον μια δόση (160 εκ. πολίτες) και η ΕΕ θα έχει επαρκή εμβόλια ως τον Ιούλιο για να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top