Πατέντα εμβολίων: Ποιες χώρες τάσσονται υπέρ της άρσης - Κατά η Γερμανία

Τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω απ'την άρνηση παραγωγής φθηνών εμβολίων

Μύλο έκανε τους ηγέτες η ριζοσπαστική πρόταση Μπάιντεν για την άρση της πατέντας των εμβολίων. Η πλειονότητά τους τάσσεται υπέρ της χορήγησης φθηνών δόσεων στις τρίτες χώρες, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και οι επικίνδυνες μεταλλάξεις. Κάθετα αντίθετη είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ που συντάσσεται με τις φαρμακοβιομηχανίες. 

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της πατέντας των εμβολίων

Ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Τζο Μπάιντεν για άρση της πατέντας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων, καθώς όπως είπε, ζούμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν και οι ΗΠΑ δεσμεύονται να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ θα παρέχουν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε χώρες που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Star στις ΗΠΑ, Δημήτρη Σουλτογιάννη.

Μαξίμου: Το θέμα με τις πατέντες των εμβολίων το έθεσε πρώτος ο Μητσοτάκης

Οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι της αμερικάνικης πρότασης

Η ριζοσπαστική αμερικανική ιδέα  βρήκε φανατικούς υποστηρικτές. 

Υπέρ της άρσης της πατέντας είναι:

  • Ο Τζο Μπάιντεν που έκανε άλλωστε την πρόταση
  • ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Ελλάδα)
  • ο Εμμανουέλ Μακρόν (Γαλλία)
  • ο Πέδρο Σάντσεθ (Ισπανία)
  • ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Ρωσία)
  • ο Σκοτ Μόρισον (Αυστραλία)
  • και ο Ταγίπ Ερντογάν (Τουρκία).

Κατά είναι η  (Γερμανία) η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ επιφυλακτική είναι η Ελβετία. 

«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και πρέπει να παραμείνει έτσι» υποστήριξε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ούλρικε Ντέμερ.

Τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από την άρνηση για φθηνά εμβόλια

Τεράστια οικονομικά συμφέροντα διακυβεύονται πίσω από την άρνηση ηγετών και φαρμακοβιομηχάνων για την παραγωγή φθηνών γεννόσημων εμβολίων που θα φτάσουν στις φτωχές χώρες.

«Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δε θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις» είχε δηλώσει ο Άλμπερτ Μπουρλά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πατέντα εμβολίων: Κατηγορηματικό «όχι» από τον πρόεδρο της Pfizer- Oι λόγοι

Ο Mr. Pfizer είδε τις μετοχές της εταιρίας του να κατρακυλούν μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν. Όλες οι φαρμακοβιομηχανίες έχασαν εκατομμύρια στο χρηματιστήριο, μπροστά στην προοπτική της μείωσης των κερδών τους, από την παραγωγή φθηνών εμβολίων. Κι όμως, οι ειδικοί επιμένουν ότι αυτή η άρνηση θα μας κοστίσει ακριβά...

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top